AYVALIK İLÇE HALK KÜTÜPHANE BİNASININ DEPREME DAYANIKSIZ OLDUĞU BELİRLENDİ

Nilgün KAYA

Ayvalık İlçe Halk Kütüphane Binasının depreme dayanıklılık testinin sonucu olumsuz çıktı. 2011 yılında yaklaşık 350 bin lira harcanarak güçlendirilen bina için yıkım kararı verilmesi bekleniyor.

Ayvalık 150 Evler Mahallesi’nde bulunan İlçe Halk Kütüphanesi binasındaki çatlaklar nedeniyle Kasım ayında depreme dayanıklılık testleri yapıldı. Yapılan testlerin sonucunda binanın depreme dayanıksız olduğu öğrenildi. Test sonucu Kültür ve Turizm Bakanlığı’na gönderilirken binada ikinci kez güçlendirme çalışmaları yapılmasının uygun bulunmadığı ve yıkım kararı verilmesinin beklendiği öğrenildi. İlçe Halk Kütüphanesi’nin taşınacağı yer için arayışların devam ettiği öğrenildi.

BİNA GÜÇLENDİRMESİ İŞE YARAMADI MI?

Ayvalık İlçe Halk Kütüphanesinin binası 2011 yılında yapılan testler sonucunda depreme dayanıksız bulunmuş ve güçlendirme çalışmaları yapılmıştı. kolonları çürük olduğu tespit edilen binanın dörtte üçü yaklaşık 350 bin lira harcanarak yenilenmişti. Güçlendirme çalışmaları sırasında büyük değişikliğe uğrayan 3 katlı binanın 18 adet penceresi kapatılırken, kirişlerinde 5’er cm arayla demir yerleştirilen binada tuğla olarak yapılan her bölüm betona dönüştürülmüştü.