ALTINOVA KORUMA GİRİŞİMİ; “ALTINOVA PAZAR YERİ HALKINDIR”

Nilgün KAYA

Fotoğraflar:Orhan Ölmez

Ayvalık Belediyesine dilekçe vererek ihale ile ilgili sorular yönelten Altınova Koruma Girişimi, 14 Ekim günü Altınova Pazar Yeri ihalesiyle ilgili bir açıklama yaparak seçime neden 5 ay kala ihale yapıldığını sordu.

Evren sitesi sakinlerinden Gülümser Ayhan tarafından yapılan açılış konuşmasının ardından açıklama Altınova Koruma Girişimi yürütme kurulu üyesi ve koordinatör Fatma Turan tarafından yapıldı. Kapanış konuşmasını Altınova Koruma Girişimi yürütme kurulu üyesi ve girişim sözcüsü Ayşe Kural yaptı.

“AYVALIK TARİHİNDE AYVALIK BELEDİYESİ’NİN EN FAZLA GAYRİMENKUL SATTIĞI DÖNEMİ YAŞIYORUZ”

Halkın görüşü alınmadan, seçime 5 ay kala ihale yapılmasını eleştiren, Ayvalık Belediyesi’ne, Ayvalık tarihinde belediyenin gayri menkullerini en fazla satan yönetim olduğunu belirterek güven duymadıklarını ifade eden vatandaşlar, ihalenin iptalini istedi.

Açıklama metni şöyle;

“Ama “GÜLMEYİN” sakın!”

Geçtiğimiz hafta Salı günü Ayvalık Belediyesi’ ne gündemde olan Altınova Pazar yeri ihalesiyle ilgili sorularımızı yazılı olarak sormak ve eleştirilerimizi dile getirmek için Ayvalık Belediyesi’ ne gittik . Belediye önünde durmayın, kaldırıma basmayın, basın açıklaması yapacaksanız otopark ta yapın, tarayıcı arızalı dilekçelerinizi 10.00-10.30 arası alamıyoruz söylemlerinin yanısıra bir de ihaleye katılanlardan birinin de Belediye binası önünde fotoğrafımızı çekerek üzerine bazı ikonları yapıştırıp kendi sosyal medya hesaplarından ve whatsapp uygulaması üzerinden Altınova halkına servis etmesi … ardından sorularımıza cevap bulmak ümidiyle Çarşamba günü gittiğimiz Ayvalık Belediyesi Olağan Meclis toplantısı ikinci birleşiminde maruz kaldığımız muamele, fotoğraf çekme yasağı, konuşmayın uyarılarıyla bir de “Gülmeyin” uyarısı bu basın toplantımıza vesile oldu.

2024 yerel seçimlerine sadece “5 ay” kala Altınova Pazaryeri ihalesi ile Altınova’nın, Ayvalık’ın çocuklarımızın geleceğini, yıllar önce kamu yararına kullanılmak şartıyla kamulaştırılmış, halkın olanı halktan almaya çalışanları kınıyoruz! Kabul Etmiyoruz!

Ayvalık tarihinde Ayvalık Belediyesi’ nin en fazla gayrimenkulü sattığı dönemi yaşıyoruz, yani halka ait olanın en fazla satıldığı bir Belediye yönetiminden bahsediyoruz. Bu da Ayvalık halkına çok büyük haksızlıktır. Üstelik Ayvalık Belediyesi yönetimi Ayvalık açısından çok büyük ihalelere, yerel seçimlere kalan sadece 5 aylık zamanda devam edeceğini açıkladı. Biz halk olarak soruyoruz neden şimdi bu büyüklükte ihaleler? Neden giderayak Ayvalık’ın geleceğini, hepimizin ortak geleceğini ipotek altına alıyorsunuz?

KİME SORDUNUZ ? HALKA BİZLERE SORDUNUZ MU ?

Sizden sonra devam edebilecek siyasi iradenin de bu kadar kısa süre kala elini kolunu bağlıyorsunuz.

ALTINOVA KUMSALINA ucube binalar dikilirken, AYVALIK , KÜÇÜKKÖY, CUNDA talan edilirken nerelerdeydiniz de ŞİMDİ İHALE ZAMANINI BAŞLATTINIZ!

SORUYORUZ: NE İÇİN KİM İÇİN YEREL SEÇİMLERE SADECE 5 AY KALA KAPALI KAPILAR ARDINDA KARARLAR ALINARAK İHALELERE ÇIKILIR? ÜSTELİK AYVALIK TARİHİNİN AYVALIK BELEDİYESİ’NE YANİ HALKA AİT, YILLARIN BİRİKİMİ GAYRİMENKULLERİNİN EN ÇOK SATILDIĞI BELEDİYE YÖNETİMİ OLARAK!

Önce “”KIYILAR HALKINDIR!” dedik. Şimdi de “HALKIN KAYNAKLARINA DOKUNMA AYVALIK BELEDİYESİ, ALTINOVA PAZAR YERİ HALKINDIR!” diyoruz. Kent talanlarına alışmıyoruz! Yerel seçim öncesi ALTINOVA PAZARYERİ ihalesi ile Altınova’nın, Ayvalık’ın çocuklarımızın geleceğini, yıllar önce kamu yararına kullanılmak şartıyla kamulaştırılmış, halkın olanı halktan almaya çalışanları kınıyoruz! Kabul Etmiyoruz! ALTINOVA PAZARYERİ HALKINDIR VE HALKIN KALMALIDIR. Betonlaştırılamaz ve rant projelerine kurban edilemez. Niteliği de tam olarak anlaşılamayan, yeni bir pazar yeri yapacağız diyerek Altınova’nın kalbi ve en değerli yerinde bulunan halkın pazar yeri halktan alınıp, beton yapılarla istila edilemez! AYVALIK BELEDIYESİ GERÇEKTEN HALK İÇİN BİR PROJE YAPMAK İSTİYORSA , halk için mevcut pazar yeri şartlarını iyileştirmesi , çevresine yeşil alan düzenlemesi yapmalı ve yerli çiftçinin, üreticinin, köylünün, küçük esnafın ve halkın buluştuğu ve artık nostaljik bir hale gelmiş olan mevcut ALTINOVA PAZAR YERİNİ koruma altına almalıdır. Halka hizmet bu şekilde olur. Bugüne kadar bugün de dahil Altınova’ya halk için hiçbir hizmet getirilmemiş, Altınovalılar hak ettikleri kent yaşam şartlarına kavuşamamışlardır. Gerek Altınova kumsalında, gerek Altınova merkezde yükselen çok katlı beton binalar HALKA DEĞİL tamamen ranta hizmettir. Üstelik bu betonları taşıyacak ne bir alt yapı ne de bir üst yapı vardır . En önemlisi de ülkemizde yakın zamanda da yaşanan deprem gerçeği. Olası bir deprem ardından kayıpları verdikten sonra “ah vah” demek sorumlu aramak gereksizdir çünki bölgemiz için adres bellidir “Ayvalık Belediyesi “. Altınova hak ettiği ve layık olduğu belediye hizmetlerine asla kavuşamamıştır. Altınova’nın verimli toprakları ve nadide kumsalları rant projeleriyle istila edilmektedir! Betonlaşma bir gelişme değildir! Betonlaşma turizmi de geliştirmez!

Bizler Altınova Koruma Girişimi olarak Altınova’nın doğası, dokusu tarihi, kültürü, yapısı korunarak gelişmesine karşı değiliz. Ancak çok katlı beton binalar bir gelişme göstergesi değildir, tam tersi bir gerileme göstergesidir. Bugün burada Ayvalık’ta kent hakkı savunmasının bir parçası olarak bulunuyoruz. Kent çevresinin doğasına ilişkin kararlar, kentte nelerin olacağı, sosyal alanların nasıl inşa edilip kullanılacağı, herkese açık olmalıdır, halka sorulmalıdır. 2024 yerel seçimlerine yaklaştığımız bugünlerde tüm belediye başkan aday adaylarına sesleniyoruz: Bu yola çıkacaksanız halka hizmet için çıkın, Ayvalık’ın doğasını, tarihini, kültürünü koruyarak geliştirmek için çıkın, can dostlarımızın hayvanların yaşam şartlarını iyileştirmek, yiyecek ve temiz suya erişebilecekleri imkanları sağlamak, haklarını korumak için çıkın! Halk olarak şeffaf ve toplumcu bir Yerel Yönetim istiyoruz!

Altınova Koruma Girişimi olarak hiçbir siyasi parti oluşum veya görüş ile hiçbir ilgimiz olmadığını veya işbirliğimiz olmadığını tekrar ve özellikle hatırlatmak istiyoruz. Bugün yanımızda olan herkes ama herkes haklı mücadelemizi desteklemek için bizlerle beraber, Ayvalık için bizlerle beraber, Altınova için bizlerle beraber, halk için bizlerle beraber. Bizlerle beraber olan herkese teşekkür ediyoruz. İlgililere sesleniyoruz;

HALKIN KAYNAKLARINDAN, KIYILARINDAN, PAZAR YERİNDEN, MEYDANLARINDAN, TARİHİNDEN, DOĞASINDAN ELLERİNİZİ ÇEKİN!

Bu arada kumsal apartmanları mücadelemiz ile ilgili yeni bir gelişmeyi sizlerle paylaşmak istiyoruz: Altınova’mızın en nadide kumsallarından birinin kalbine oturan, denize 10, göle 20, en yakınındaki evlere 4-5 adım mesafede yapımı süren, birbirine yapışık 5 Blok 5,5 katlı Kumsal apartmanları projesi için Ayvalık Belediyesi tarafından verilen inşaat ruhsatının ve imar planı değişikliğinin iptaline yönelik açmış olduğumuz davamızda yeni bir gelişme oldu. Lehimize 3 bilirkişi raporundan sonra artık karar aşamasındayız. Davamızın duruşması 14 Kasım 2023 Salı günü saat 10.08’de Balıkesir’de yapılacaktır. Davamıza gönül veren destekçilerimiz, doğa severler, Ayvalık severler, Kıyılar Halkındır diyenlerle beraber davamızın peşinde 14 Kasım Salı günü saat 10.00’da Balıkesir’deyiz.” Dedi. Koruma Girişimi, mücadelede destek veren herkese teşekkür etti.