31. AYVALIK ENGELLİLER ŞENLİĞİ BAŞLADI

Nilgün KAYA

İzmir’den Erzurum’a, Ankara’dan İstanbul’a engellileri Ayvalık’ta buluşturan Ayvalık Engelliler Şenliğinin 31’ncisi törenle başladı. Şenliğin, ‘Hayata katıldıkları bir yer olduğunu’ söyleyen katılımcılar ve federasyon temsilcileri, yer yetersizliği nedeniyle bu yıl sadece Zihinsel Engelliler Federasyon üyelerinin katılabildiği şenlik için kentteki erişilebilir otel sayısının arttırılmasını istedi.

29 Eylül-1 Ekim tarihleri arasında gerçekleştirilecek Ayvalık Engelliler Şenliği, 30 Eylül Cumartesi günü Cumhuriyet Meydanı’nda yapılan etkinlikle başladı. Saygı duruşu ve istiklal Marşının okunmasının ardından söz alan Zihinsel Özürlüler Federasyon Başkanı Aynur Dangaz, şenliğin ‘Hayata katıldıkları bir yer’ olduğunu söyledi.

“BU BİR ŞENLİK DEĞİL ASLINDA”

31 yıldır Ayvalık’ta yapılmasına en büyük katkıyı Ayvalık halkının verdiğini belirten ve Ayvalık halkı ile şenliği düzenleyen belediyelere teşekkür eden Dangaz, “Bugün hepinizin yüzünde aynı heyecan ve mutluluğu görüyorum. Ayvalık Engelliler şenliği bana, size, bize hepimize iyi geliyor. Birlikte olmanın gücünü, yanyana durmanın dayanışmasını burada daha fazla hissediyoruz. Bu bir şenlik değil aslında. Bu şenlik hayata katıldığımız bir yer. Engelli çocuklarımızın hayatın içinde olduğu, onların ve ailelerinin kendilerini sınırlamadan hayatı olduğu gibi yaşadığı, birbirimizle dertleşebildiğimiz ve en önemlisi yalnız olmadığımızı gördüğümüz bir şenlik bu.” dedi.

“AYVALIK HALKI ENGELLİLERE CİDDİ KATKI YAPTI”

Türkiye Sakatlar Konfederasyonu Başkanı Yusuf Çelebi, Ayvalık’ta erişilebilir otel sayısının yeterli olmaması nedeniyle katılımcı sayısının bu sene oldukça düştüğüne dikkat çekerek, erişilebilir otel sayısının arttırılmasını istedi. Çelebi, “ 31 yıldır Ayvalık halkı Engelliler haklarına ciddi bir şekilde katkı yapmışlardır. Ayvalık’ta yaptığımız çalıştaylar sayesinde meclisteki tüm partilere bilgi bankası olmaya çalıştık. Mecliste çıkan yasalarla ilgili payımıza düşeni yaptık, yapmaya devam ediyoruz. 2005 tarihinde engellilerle çıkan kanun, Ayvalık’ta biriken bilgilerle çıktı. Aslında bu nedenle Ayvalık bir şenlik değil, bakış açısına göre bir şenlik denilebilir ama Ayvalık etkinliği bir bilgi bankasıdır. Meclisteki kanunlar, taslaklar sizin buradaki çalışmaları oraya götürdüğünüzün meyvesidir. 3 gün önce konfederasyon temsilcileri olarak bakanlarımızı ziyaret ettik. Önce teşekkür ettik sonra sıkıntılarımızın zaman zaman geriye gittiğini, bunların düzeltilmesi talebimizi ilettik. Neydi bunlardan biri kotalarımızın doldurulmasıydı, evde bakım yapan annelerimizin sigortalanmasıydı, artık kısmi bağımlılık diye bir şey yoktur, elbette engelli kriteri vardır ama evde raporu olan arkadaşlarımızın raporunun sürekli sorgulanmamasıydı. Sayın bakanımız bunları takip ederim dedi. Her yıl yaklaşık 2 bin 500 engelli kardeşimiz katılıyordu. Beş federasyonumuza bağlı dernek temsilcilerimiz bu arkadaşlarımızı buraya getiriyordu ancak otellerimizin yetersiz olması ve kamunun bazı yerlerinin özelleşmesi nedeniyle sayımız bugün Zihinsel Engelliler Federasyonunun bir grubu ile sınırlı kaldı. Benim Ayvalık Belediyesi’nden şu talebim vardır; biz her geldiğimizde otel sormayalım, her geldiğimizde sandalyeli arkadaşlar giremez olmasın. Belki erişim anlamında sıkıntı vardır o zaman sıkıntıyı birlikte kaldıracağız. Bir yer kamulaştırır, Konfederasyona tahsis eder biz de halkımızla projelendirir. Kapalı alan yapıp hem sosyal kültürel tesis hem de bilgi bankasının çalıştığı yer olur. Beş federasyonumuza bağlı derneklere 20 ‘şer gün verilir.” dedi. Ayvalık Belediye Başkanı Mesut Ergin, Türkiye’nin en uzun soluklu şenliği olduğunu belirttiği şenliğe katılanlara kucak açmaktan büyük bir memnuniyet duyduklarını ifade etti.

Konuşmaların ardından kortej geçişi ile tören sona erdi.