MÜBADİL TORUNLARIYLA KUVAYİ MİLLİYE TORUNLARI BALIKESİR ‘DE BİRARAYA GELDİ

Nilgün KAYA
Ayvalık Lozan Mübadilleri Derneği, ‘Cumhuriyetimizin 100. yılında Kuvayi Milliye yolunda’ projesi ile müdahil torunlarıyla Kuvayi Torunlarını Balıkesir’de tarih ve kültür gezisinde biraraya getirdi.
Ayvalık Lozan Mübadilleri projeyi, Balıkesir Büyükşehir Belediyesi ve Balıkesir Kent Konseyi işbirliğiyle 3 Ekim Salı günü başlattı.
Ayvalık ‘tan sabah hareket eden otobüsle 50 mübadil torunu Balıkesir ‘e gitti. ‘Cumhuriyetimizin 100. Yılında Kuvayi Milliye yolunda’ başlıklı proje gezisi kapsamında Atatürk Evi,  Şehitler Camii,  Kuvai Milliye Müzesi, Zağnos Paşa Camii ve Karesi Türbesi, Alaca Mescit, Şeyhlütfullah Camii gezildi.
Proje ve  gezi hakkında bilgi veren Ayvalık Lozan Mübadilleri Dernek Başkanı Neşe Albayrak, “Ayvalık Lozan Mübadilleri Derneği Balıkesir Büyükşehir Kent Konseyi Şehre Vefa Meclisi Yürütme kurulu üyesidir. Ayvalık ‘ta derneğimizin yaptığı bir çok etkinliği bu programda olduğu gibi meclisimizin aldığı kararla birlikte yürütmekteyiz. Cumhuriyetimizin 100. Yılında ,Kuvayi Milliye yolunda’ mottosuyla bağımsızlık yolunda mücadele veren Osmanlı bakiyesi Balkanlardan, adalardan gelenlerin torunları olarak Anadolu topraklarında bağımsızlık mücadelesi veren Balıkesir milli kuvvacıların torunlarıyla buluşmaya,  Cumhuriyet meşalesinin yakıldığı tarihi mekanlarını görmeye gidiyoruz. İlk programımıza Küçükköy’den Serezlileri ,Alibey Adasından Giritlilerimizi , Altınova mahallemizde yaşayan Selaniklilerimizi,Sakarya Mahallemizden Midilli mübadillerimizi alarak 50 kişiyle yola çıktık. Bu gezimizde emeği geçen başta Balıkesir Kent Konseyi başkanı Mürsel Sabancı’ ya,  Şehre Vefa Meclisi başkanı Gökmen Karadağ’a,  Ayvalık mahalle muhtarları İbrahim Kurtay’a,  Alibey adası muhtarımız İlknur Doğan’a Küçükköy muhtarımız Hasan Bagatır’a ve emeği geçen herkese teşekkür ederiz.” Dedi.