ÇİFTÇİ İÇİN SON ÇARE; ÖLÜ SU

Nilgün KAYA

Balıkesir’in Ayvalık ilçesinin Altınova Mahallesi sınırları içerisinde bulunan, Altınova ve İzmir’in Dikili ilçesindeki tarımsal alanların su ihtiyacını karşılayan Madra Barajı kuraklık nedeniyle alarm veriyor.

Altınova Mahallesi’ndeki Madra Barajı 12 yıl aradan sonra yine S.O.S verince tarlalarını sulaması gereken çiftçiler çareyi barajda ‘ölü su’ olarak adlandırılan ve 3 milyon metreküp civarında olan suda buldu.

Altınova Sağ Sahil ve Dikili Sol Sahil Sulama Birliklerine üye olan çiftçilere su verilme yönteminin yaklaşık 1 aydır, kademeli olarak dörder gün şeklinde planladığı ve kuraklık nedeniyle bu hafta bu uygulamanın da durdurulduğu öğrenildi. Ürünün tarlada kurumaması için ölü suyun kullanılmasıyla yaklaşık 80 bin dekar alanın sulanacağı ve sulamadan Altınova’da 2 bin 344, Dikili’de 2 bin 658 çiftçi faydalanacağı bildirildi.

Madra barajının üst tarafında yapılan Çam avlu göletinin  şu tutmaya başladığı 3 yıldan bu yana barajda ki su miktarının büyük oranda yetersiz kaldığını belirten çiftçiler, ” Kuraklık bir sorun evet ancak bu gölet su tutmaya başladıktan sonra barajın doluluk oranında da epey değişiklik olduğunu görüyoruz. Sayın valimiz Hasan Şıldak’ın konuyu incelemesini talep ediyoruz.” Dedi. Ayvalık Ziraat Odası, DSİ’nin iznine tabii olarak suyun kullanıma verilmesi nedeniyle Balıkesir Valiliği ve Ayvalık Kaymakamlığı’na teşekkür etti.

Fotoğraf: Altınova -Dikili Sulama Birliği