MİDİLLİ TİCARET ODASI ‘NDAN AYVALIK TİCARET ODASINA ZİYARET

Nilgün KAYA

Midilli Ticaret Odası Başkanı Evangelos Myrsinias beraberindeki heyet Ayvalık Ticaret Odasını Ziyaret etti.

Ayvalık Ticaret Odası Başkanı Ali Uçar ve ATO yönetimi tarafından karşılanan Midilli Ticaret Odası Başkanı Evangelos Myrsinias’ a oda birinci başkan yardımcısı Panagiotis Tatakis, ikinci başkan yardımcısı Paraskevas Frantzeskos ve İş destek ve danışmanlık görevlisi Konstantinos Sotirakis eşlik etti.

Ayvalık Ticaret Odası salonunda bir araya gelen ATO ve Midilli Ticaret Odası yönetimi vize sorunu da dahil olmak üzere sorunları ve ticaret ve turizm ekseninde yapılabilecek çalışmaları ele aldı.

İngilizce olarak konuşmasına başlayan Ayvalık Ticaret Odası Başkanı Ali Uçar, “Daha önceki yönetimler döneminde de, muhtelif tarihlerde karşılıklı ziyaretler, toplantılar ve etkinlik ziyaretleri yapılmıştı. Pandemi dönemi ile 2 yıl gibi bir süre kapanan kapılar sonrası, daha yeni yeni Ayvalık ve Midilli arası temaslarda artış,  ulusal tatil günleri ve yaz ayları olmak üzere turistik faaliyetlerde yükseliş görmekteyiz. Ayvalık Ticaret Odası olarak, sınır komşumuz olan Midilli Adası ile Sosyal, Kültürel, Tarihi, Ticari ve Turizm alanlarında karşılıklı olarak ilişkilerin geliştirilmesini arzu etmekte ve önemsemekteyiz. Ayrıca, 11 ilimizi yıkan, yaklaşık 100 bin insanımızın ölümüne sebep olan büyük deprem felaketi sonrası, yaptıkları deprem yardımları ve arama kurtarma çalışmalarına katkılarından dolayı huzurlarınızda Midilli ve Yunanistan halkına, sivil toplum örgütlerine tekrar kurumum adına teşekkür ederim. Halklar ve toplumlar arasında kurulan dostluklar ve ticari ilişkiler toplumların bakış açılarına etki eder, kaynaşmayı ve birlikteliği arttırır. Emin olunuz ki, bu da bizleri yöneten siyasetçilerin, her iki toplum içinde kötü sonuç doğuracak kararlar almasına engel olacaktır, gerektiğinde tekrar tekrar düşünmelerini sağlayacaktır.

Bu amaçla, başta turizm olmak üzere, gıda, inşaat ve sanayi ürünleri ile ilgili konularda, size ve bize 1 saat mesafede olan konum avantajlarını daha iyi kullanma amacıyla çaba göstermemiz gerektiğine inanmaktayız. Başlık başlık, kısa kısa bakarsak;Turizm Konusunda,

Adaya yaptığım ziyaretlerde şahsi gözlemlerim ile işletme sahipleri ve ada ile yoğun temas halinde olan arkadaşlarım ile yaptığım sohbetlerde de iletildiği üzere, Midilli Adasında pandemi döneminde dip yapan,Avrupa Birliği ve diğer ülkeler ile yapılan adanın turizm faaliyetlerinin pandemi sonrası eski şekline ulaşmadığıdır. Halen yaz döneminde birçok işletme ve mağazayı da kapalı olarak gözlemlemekteyiz. Kış aylarında da ciddi derecede bir sakinlik göze çarpmaktadır. Bu bağlamda, Ayvalık’ın artan sabit nüfusu, Türkiye’nin yılda 50 milyon üzerinde ve her yıl artan bir ivme ile turist ağırladığını göz önünde bulundurduğumuzda, bunun komşu Midilli için de bir fırsat olduğunu belirtmek isterim. Ayvalık özelinde geliştirmek için çaba sarf ettiğimiz, sürdürülebilir, yıla yaygın turizm faaliyetleri çalışmalarımıza Midilli ile olan turizm faaliyetlerimizi de eklememiz mümkündür.

Halen Türkiye’den ve Ayvalık’ tan Midilliye geçişler ile ilgili tüm operasyonları ağırlıklı olarak bizim turizm operatörlerimiz gerçekleştirmektedir. Bu ada için büyük bir avantaj sunmakta, ülkemize gelen yabancı turistlerin de adaya geçişine kolaylık sağlamaktadır. Burada tek yapmamız gereken nokta, Ayvalık ve Midilli adasını ortak turizm destinasyonu olarak, birlikte Avrupa Birliğive diğer tespit edeceğimiz ülkelerdeki turizm operatörlerine tanıtmaktır. Ayrıca Ayvalık’ın da Midilli adasında tanıtımını yapabileceğimiz imkanların tarafımıza sağlanmasıdır.

Gözlemlediğimiz bir başka nokta da, adadan gelen komşu ziyaretçilerimiz açısından Ayvalık sadece bir Pazar ve alışveriş noktası olarak görülmemelidir. Kentimizde Girit’ten, Midilli’den ve eski Yugoslavya’dan göç etmiş, beraber getirdikleri kültürlerini yaşatan birçok insanımız mevcuttur. Video da izlediğiniz üzere, tarihi kent dokusu, ortak geçmişimizin ayak izleri de halen çok iyi şekilde korunmakta ve ayaktadır. Cunda, Ayvalık kent içi, Altınova, Küçükköy ve bunun gibi ortak birçok tarihi hatıralarımız,izlediğiniz videoda da gördüğünüz üzere, hala siz komşularımızın ziyaretlerine açıktır. Bizler de isteriz ki,  aynı şekilde Midilli adasında da ortak tarihimizden kalaneserler iyileştirilsin ve Türkiye’den gelen turistlerin ziyaretine açılsın. Bu adanın turizm kapasitesinin arttırılmasına katkı sağlayacaktır.

Tarım ve Gıda Ürünleri Konusu,

Midilli adasının yakınlığı, günlük deniz seferlerinin ve taşıma kapasitelerinin yeterli olması, kur avantajı da göz önünde bulundurulduğunda, bölgemizde üretimi yapılan Tarım ve Gıda ürünlerinin daha uygun şartlarda adaya servis edilmesi mümkündür. Ayvalık sınırları içindeki Altınova Gıda İhtisas Organize Sanayi Bölgesi, yine Dikili Sınırları içinde kurulan Dikili Gıda İhtisas Organize Sanayi Bölgelerinde faaliyet başladığında bölgemizde çok ciddi derecede üretim kapasitesi olacak ve ürün çeşitliliği artacaktır. Yine Avrupa’nın en büyük seralarından biri Bergama Ovacık’da yer almakta, yaz kış üretim yapmaktadır.

Ayrıca, yarın ziyaret edeceğiniz Burhaniye Ticaret Odası, ciddi bir yatırımla Kuzey Egenin en gelişmiş akredite gıda analiz laboratuvarını kurmuş, faaliyete başlamış durumdadır. Gerekli tüm bilgileri kendilerinden alacaksınız. Tüm bu alt yapıyı kullanarak, bu kalemde de ticari faaliyetlerimizi geliştirmemiz mümkündür.

Çalışabileceğimiz diğer bir kalem, İnşaat ve Sanayi Ürünleri Konusu;

Odalarımız tarafından, karşılıklı taleplerin girilebileceği bir platform ve buna dönük meslek komiteleri arasında çalışma gruplarının oluşturulması mümkündür. Ayrıca karşılıklı olarak inşaat ve sanayi ürünleri üreten veya bayilikleri bulunan oda üyelerimizin bilgilerini ve mail adreslerini de paylaşmamız mümkündür. Ortak çalışma masaları B2B görüşmeleri ayarlamamız da mümkündür.

Sonuç ve sözün özü, karşılıklı olarak bir şeyler yapmak istediğimizde, Ayvalık Ticaret Odası tüm üyeleri ile birlikte, her türlü diyaloğa, çabaya ve çalışmaya hazırdır.” Dedi.

Vize konusunda sıkıntılara değinilen görüşmede Eşref Jale ve Ufuk Ova çevirmenlik yaparken Midilli Ticaret Odası başkanı Evangelos Myrsinias, ATO yu Midilli’ye davet ederek her türlü işbirliğine hazır olduklarını ifade etti. Bize konusundaki sıkıntıların da madde madde kendisine iletilmesini isteyen Myrsinias, konuyla ilgili tüm yetkili birimlerle görüşme halinde olduklarını kaydetti.

Görüşmenin ardından Ayvalık Ticaret Odası Zeytinyağı Laboratuvarını ziyaret eden Yunan heyet, Laboratuvar da yapılan çalışmalar hakkında Ayvalık Ticaret Odası Laboratuvar Hizmetleri A.Ş. müdürü Cafer Çaylan ve ATO Laboratuvar sorumlusu Yeşim Bayraktar tarafından detaylı bilgi verildi.