AYVALIK’IN SİMGELERİNDEN BİRİ; GECE PAZARI

Nilgün KAYA

Ayvalık’ta geleneksel Gece Pazarı, kent yaşamına canlılık katıyor. Haziran ayının ilk haftasında kurulan pazar, Eylül ayı sonuna kadar Perşembe akşamları hariç her gün 20.00–23.30 saatleri arasında hizmet verecek.

Yaz akşamlarında Ayvalık sokaklarına hareketlilik getirmek için on beş yıl önce başlatılan Gece Pazarı uygulaması bu yıl da gerçekleştiriliyor. Trafiğe kapalı olan Talatpaşa Caddesinde kurulan Gece Pazarında 65 stantta ağırlıklı olarak el emeği ürünler satışa sunuluyor.

TAKIDAN ÇANTAYA, KIYAFETTEN OYUNCAĞA FARKLI ÜRÜNLER BU PAZARDA

Gece Pazarında, takıdan çantaya, kıyafetten oyuncağa farklı ürünler bulunuyor. El emeğine öncelik verilen pazarda, zeytin çekirdeklerinden, zeytin ağacından yapılan ev eşyaları, Ayvalık manzaralı tepsiler ilgi topluyor.

PAZAR ESNAFI DEPO VE KALICI BİR YER İSTİYOR

Ayvalık’ta yaşayanlar kadar ilçeye tatile gelen konukların tercih ettiği Gece Pazarına vatandaşların ilgisinin bu yıl da yoğun olduğu ancak satışların beklenilen düzeyde olmadığı öğrenildi. Pazarda stant açan esnafın aydınlatma, ürünler için depo, alternatif alanlarda kalıcı pazar oluşturulması yönünde talepleri bulunurken vatandaşlar, yazın vazgeçilmezi haline gelen Gece Pazarının müzik dinletileri ve çeşitli gösterilerle zenginleştirilebileceği görüşünde.

Gece pazarı kurulduğundan bu yana stant açan Solmaz Polatlı, “Gece pazarı bu sene iyi değil. Hayat pahalılığından mı bilmiyorum bu sene eski satışlar yok. On beş sene böyle yoğunluk görmedim. Bayramda yıkılıyordu ama iş durumuna yansımadı. Satış yapıyorum ama yeterli değil. Ayvalık’ta yaşayanları ve misafirlerimizi bekliyoruz.” Dedi. Gece pazarı esnafından Necla Güngördü, “Bu sene yine gece Pazarında sergilerimizi açtık. Fakat bu sene ki gerek Türkiye şartları ekonomik durum insanlarımızı çok etkiliyor, biz de fiyat söylemeye çekiniyoruz. Hepsi el emeği. Bekliyoruz.” Derken Necla Gündoğan, ” Gece Pazarında yine bu sene dışarıdan gelen misafirlerimize en güzel ürünlerimizi, el emeklerimizi sergilemeye çalışıyoruz. Belirli müşterilerimiz var. Talatpaşa caddemizi, Ayvalık’ımızı öğrenmeye çalıştılar biz de elimizden geldiğince iyi tanıtmaya çalıştık. Ama daha güzel ve uygun bir yerde olmayı çok isteriz. Belediyemizden bizlere daha uygun yer düşünmesi için talepte bulunuyoruz.” Dedi.

Gece Pazarında stant açan Songül Can, “15 yıldır gece pazarına çıkıyorum. Gece pazarına herkesi bekliyoruz. Çok güzel ürünlerimiz var. Bütün bir kış boyunca yapılan el emeği ürünlerimizi burada sergiliyoruz, satışa sunuyoruz. Siz de katkıda bulunmak isterseniz bekleriz” dedi. Aydın Öztürk, “Ben pazarın Barbaros Caddesi kısmındayım. Bu bölgedeki bütün arkadaşlarımız kendi elleri ile yapıyor ben de yarı değerli taşları işliyorum. Yanındaki arkadaşım cam boyama yapıyor diğer arkadaşım mum yapıyor. Herkes burada kendi el emeğini sergiliyor. Saat 20.00-23.30 arası Ayvalık’ta ki herkesi bekleriz.” Dedi.