TAVUK ADASI’NDA İNŞAAT ÇALIŞMASI BAŞLADI

Fotoğraflar: Körfez Yüzey Araştırmaları Arşivi - Dr. H. Murat Özgen

Nilgün KAYA

345 yıl önce rahiplere huzurlu bir izolasyon sağlayan Ayvalık Tabiat Parkı sınırları içerisindeki Tavuk Adası’nda inşaat çalışmaları başladı.

Fotoğraflar: Körfez Yüzey Araştırmaları Arşivi – Dr. H. M. Özgen
Fotoğraf:Barış Gün
(7 Nisan 2022)

Cunda Adası’nın güneyinde ve adaya 700 metre uzaklıkta, Hakkı Bey yarımadasının kuzeyinde bulunan, Ayvalık’a ise birkaç km mesafede, Körfezin girişinde yer alan Tavuk Adasındaki proje için inşaat malzemeleri teknelerle adaya taşınmaya başlandı.

Fotoğraf: Barış Gün
(7 Nisan 2022)

3 dönümü Kültür ve Turizm Bakanlığı’na, geri kalan 14 dönümü iş adamı Dikran Masis’e ait olan 17 dönümlük küçük bir ada olan Tavuk Adasına, içinde müze, sanatçı atölyeleri, iskele ve kafenin yer aldığı ‘konsept proje’ yapılacağını belirten firma yetkilileri, Ayvalık Belediyesi’nden gerekli izinlerin alındığını belirttikleri projenin ‘tamamen halkın kullanımına açık olacağını’ ifade etti.

Fotoğraflar: Körfez Yüzey Araştırmaları Arşivi – Dr. H. M. Özgen

1677’DEN 1923’E KADAR KULLANILAN MANASTIR 1948’TE DİNAMİTLE PATLATILDI

Tavuk Adası’nda bulunan ‘ Ay Loannu Tu Prodromu’ manastırından, muhtemelen manastırın ilk papazı olan Neofitos’un, 1677 tarihinde adaya papaz olarak atanması ile kaynaklarda ilk kez bahsediliyor. 17. yüzyılda Vaftizci St. John adına adanmış bu manastırın yapıldığı adada, manastır hayatının 1923 yılına kadar, Yunan ve Türk nüfus arasındaki değişimde rahiplerin Yunanistan’a dönüşüne kadar devam ettiği biliniyor.

Yönetmen Senaryo yazarı Tomris Giritlioğlu’nun oğlunun düğünü adada yapılmıştı.

Manastır, 1948 yılında bir gece dinamitleninceye kadar boş kalmış. Ayvalık Çevre Koruma ve Güzelleştirme Derneğine hibe edilen ada daha sonra satışa çıkarılmış. Bundan sonra çobanlara ve geleneksel Cunda Pikniğine hatta Düğün partilerine ev sahipliği yaptı.

2012 yılında adada yapılan kazı çalışmasından

2012 YILINDA MANASTIRDA KAZI ÇALIŞMASI YAPILMIŞTI

2021 yılında 1. Derece doğal sit alanı statüsünden çıkarılarak Nitelikli Koruma alanına dönüştürülen Tavuk Adası üzerinde bulunan harap durumdaki manastırda, Bursa Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun 13.03.2009 tarih ve 4495 sayılı kararına istinaden 4 Haziran-24 Eylül 2012 tarihleri arasında Balıkesir Müzesi başkanlığında, Eskidji A.Ş şirketi finansmanlığında Art Restorasyon şirketinin kazı grubu tarafından kazı yapıldı.

Tescilli harap manastırın 5225 sayılı Kültür Yatırımları ve Girişimlerini Teşvik Kanunu kapsamında ‘Kültürel amaçlı özel tesis’ olarak kullandırılmasına yönelik, Eskidji Müzecilik ve Sanatsal Faaliyetler Tic. Ltd. Şti. Adına verilen karar ‘kamudan kaynaklanan sebepler’ nedeniyle 2014 yılında 6 ay dondurulmuştu.

Sosyal medya üzerinden paylaşılan bu projenin Tavuk Adasında yapılacak proje olduğu iddia ediliyor.