KOZAK YAYLASINDAKİ TAŞ OCAĞINI YARGI DURDURDU

Nilgün KAYA

Kozak Yaylası’ndaki granit ocağı işletmesi ve kırma eleme tesisine Çevre ve Orman Bakanlığının verdiği çevresel etki değerlendirmesi (ÇED) olumlu kararı, mahkeme tarafından iptal edildi.

Fıstık Çamı ağaçlarından oluşan bir denizi andıran Kozak Yaylası’na yapılmak istenen taş ocağına karşı alınan karar, yaşam savunucuları ve vatandaşlar tarafından sevinçle karşılandı.

Burhaniye İlçesi Hacıbozlar Mahallesi, Ayvalık İlçesi Bağyüzü Mahallesi ile İzmir İli Bergama İlçesi Aşağıcuma ve Hacıhamzalar Mahalleleri Mevkiinde 250 hektar alanda İdeal Stone Granit Ocağı İşletmesi (Kapasite Artışı) ve Kırma Eleme Tesisi” projesi için verilen “ÇED Olumlu” kararının iptali için Ayvalık Tabiat Derneği ve Ayvalık Belediyesi tarafından açılan davada, İzmir 6. İdare Mahkemesi iptal kararı verdi.

Taş ocağı işletilmek istenen bölgede orman alanları, çayır ve meraların olduğu, faaliyet sırasında çıkacak tozların köylerde ve yöredeki başta fıstık çamları olmak üzere bitki dokusuna zarar vereceği, ÇED raporunda birçok eksiklik ve yanlış bilginin bulunduğu; proje sahasının, Madra Barajı Uzun Mesafeli Koruma Alanı içerisinde yer aldığı, buna karşın faaliyetin baraja etkisiyle ilgili ÇED raporunda DSİ’den ve BASKİ’den görüş alınmadığı gibi gerekçelere sava dilekcesinde dikkat çekilmişti.

Dava için hazırlanan  bilirkişi keşfi raporunda; ‘ÇED sürecinin mevzuata uygun işletilmediği, faaliyetin tarım alanlarına, su kaynaklarına ve duyarlı yörelere olumsuz etkilerinin olacağı belirtilerek, nihai ÇED raporunun yetersizliğine dikkat çekildi. Raporda ayrıca ‘ taş ocağı işletilmek istenen alanın biyolojik çeşitlilik açısından zengin bir bölge olduğu, alanda nesli tehlike altında türler bulunduğu ve bunların korunmasına dair ÇED raporunda bir çalışmanın olmadığı gibi konular da belirtilmişti.