MARAŞ KATLİAMI ANILDI; “UNUTMADIK, AFFETMİYORUZ”

Haber: C.Saffet Yılmaz

Bir kadının eşine, “Beni sen öldür, onların eline bırakma” dediği yerin adıdır MARAŞ.Tam 43 yıl oldu. Ne ilkti, ne de sonuncusu oldu. 19-26 Aralık 1978 tarihleri arasında yedi gün sürmüştü Kahramanmaraş’ta Alevilere yönelik katliamlar.120 Can’ın yitirildiği kanlı saldırılarda 176 kişi de yaralı olarak kurtuldu katliamdan. Bir kez daha yaşanmasın diye, Balıkesir Pir Sultan Abdal Derneği Ali hikmet Pasa Meydanı’nda yaptığı basın açıklaması ile katliamı kınayarak yitirilen canları andı.

Açıklamayı okuyan Pir Sultan Abdal Derneği Balıkesir Şube Başkanı Kenan Bila; “Bugün sormamız gereken en önemli soru , 19 Aralık 1978 günü başlayan vahşet, 26 Aralık 1978 günü sona erdi mi? Dedi. Kenan Bila, “Maraş’ın tarihi, yaşamını yitirenlerle sınırlı değil elbette. Katliamdan sağ kurtulanlar hem geçmişin hem de geleceğin tarihi olmuştur. 26 Aralık 1978’den sonra Maraş’taki vahşeti yaşayanların savrulan hayatlarına baktığımızda, sınırlı bir zamanda yaşanan bir katliamın çok daha ötesinde 43 yıldır süregelen ve daha da sürecek olan bir baskı, işkence ve katliam tarihinden söz edebiliriz. Bunun en göze çarpan nedeni katliama maruz kalanların yıllar süren işkenceler ve hukuksuz yargılamalar sürecinin ardından katliamın sorumlusu faili ilan edilmeye çalışılmasıdır. Bu süreçte uzun cezalar yatanların, işkencelerde suikastlerde can verenlerin olmasıdır.

“YAŞANANLAR, OTORİTER VE BASKICI DEVLET ANLAYIŞININ EN ÖNEMLİ EŞİĞİ”

O gün devletin kullandığı paramiliter faşist unsurların zaman içinde devletin içindeki egemenlik alanlarının nasıl genişlediğine baktığımızda, özellikle yargı ve emniyet kadroları içine yerleşen yapılara baktığımızda Maraş katliamı, otoriter baskıcı devlet anlayışını hakim kılan en önemli eşiklerden birisidir. O yüzden geçmişi ve geleceği olan, bir zamanla sınırlayamayacağımız, süregelen bir devlet anlayışının tarafı olduğu bir vahşetin vücut bulduğu yerlerden biridir Maraş. Türkiye’yi 12 Eylül faşist karanlığına götürüp oradan sadece kendilerine bir ışık yakan gerici faşistlerin kandillerinde bugün hala Maraş’ta, Çorum’da, Sivas’ta akan kan vardır. Katliamın 43. Yılında yitenleri saygıyla anıyor, direnerek yaşayanları umutla selamlıyorum” şeklinde konuştu.