AYVALIK İÇİN BİR ‘İNCELİK’

Nilgün KAYA

50 yıl önce yıkılana kadar Ayvalık Zeytin endüstrisinin önemli yapılarından biri olan günümüzde ise gerek iç sokaklardaki tarihi kenti kapatan çok katlı yapısı gerekse bakımsızlığı nedeniyle eleştirilen binanın kiracılarından Ceyhan kardeşler, binanın yan cephesinin bir bölümüne duvar resmi yaptırarak çehresini güzelleştirmeyi amaçladı.

Serkan ve Serdar Ceyhan kardeşler, Ayvalıkzade adını verdikleri yeni işletmelerinde kahve, çikolata, dondurma gibi tatların en iyisini kente sunma çabasıyla çalışırken, kenti güzelleştirme düşüncelerine öncelikle bulundukları binadan başladı. Kent meydanının en dikkat çeken bölümünde yer alan, uzun yıllar üzerindeki kilit reklamı nedeniyle ardından da bakımsızlığı nedeniyle eleştirilen binanın, meydana dönük cephesinin ilk kat kısmını resimle süsleyen Ceyhan kardeşlerin bu girişimi beğeni topladı.

Fotoğrafta soldan sağa Görkem Gençsoy, Serkan Aziz Ceyhan ve Serdar Ceyhan

Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümü öğrencisi Ece Haskan tarafından yapılan iki ayrı resim, Ayvalık ve Balıkesir’in doğal güzelliği ve kültürel birikimine ait unsurları yansıtıyor.

Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün ön planda kahve içtiği, 6.75×2.75 ebadındaki ilk resimde, Ayvalık, 1900’lü yıllardaki özgün mimari siluetiyle görülüyor. Küçük bir kız çocuğunun uçurtma uçurduğu resim, kentin doğal zenginliği ve en önemli değeri zeytin ağacının dallarıyla bezeli. 6.60×2.75 ebadındaki ikinci resimde ise Balıkesir’in halk oyunu ‘Bengi’ oynayan Efeler görülüyor.

Fotoğraf: Müjdat Soylu koleksiyonu

Tarihi yapının bulunduğu 1920’lerin Ayvalık siluetine markasının logosunda yer veren Serkan Aziz Ceyhan, “Binaya ve insanlara tebessüm ettirmek için bu düzenlemeyi yaptık. Dış cephe klimalarını aşağı indirdik. Boyandı. İlçe Kaymakamımız ve Belediye başkanımızdan gerekli izinleri alarak resimleri yaptırdık. Ece arkadaşımız 9 gün boyunca çalıştı. Resimlerin son rötuşları 13 Ağustos’ta tamamlandı. Büyük Önder Atatürk, Türk kahvesi içiyor. Arka tarafında kalkınan bir Ayvalık var. umudu temsil eden kız çocuğu uçurtma uçuruyor. Efe’ler, Balıkesir yöresine ait Bengi halk oyununu oynuyor. Bengi’nin etimolojik anlamı, ‘Sonsuza dek yaşayacak’ demek. Ayvalık, Türkiye’de kentsel dokusu en iyi ve özgün şekilde korunmuş kentlerden biri. Biz bu nedenle Ayvalık’ta yaşamayı tercih ettik. Bu kadar değerli bir coğrafyada, kentin kalbine hançer gibi saplanmış bu binayı nasıl düzenleriz diye düşündük. Çirkinliğine ilişkin sosyal medyada çok yazı vardı. Ayvalık turizmde parlayan bir yıldız, bizim bu çalışmamız da pozitif bir eylem” dedi.

1970’li yıllarda Osman Şevket Karaca zeytinyağı fabrikası olarak kullanılırken yıkılarak 5 katlı bir apartmana dönüşen yapı, mimari ve tarihi dokusuyla dikkat çeken, UNESCO Dünya Mirası geçici listesinde bulunup kalıcı olarak listeye girmeyi planlayan Ayvalık’ta ele alınması ve düzenlenmesi gereken bir bina olarak görülüyor.