YANGINA TEPKİLER DEVAM EDİYOR, ‘KAZA MI KASIT MI? ‘ SORUSU YANIT BEKLİYOR

Nilgün KAYA

Flora ve faunası ile ülkenin en özellikli doğal alanlarından olan Ayvalık Adaları Tabiat Parkı’nda, 19 Eylül akşamı yaşanan ve resmi açıklamaya göre 80 hektar alanın tahrip olmasıyla sonuçlanan yangının etkileri devam ediyor. Valilik, yangının elektrik hatlarında kopma nedeniyle çıktığını açıklarken siyasi partiler ve sivil toplum kuruluş temsilcileri yaptıkları açıklamalarla yangına tepki gösterdi.

Ayvalık Tabiat Platformu yangın sonrası bölgeden çektiği fotoğrafları kamuoyu ile paylaştı.

Murat Reis Koyunda yazlık sitelerin bulunduğu alanda başlayıp Badavut sahiline kadar olan 80 hektarı kül eden yangın, Ayvalık’ta bir kez daha yürekleri yaktı. Yerleşim yerlerini de tehdit eden, bölgedeki çam ağaçları ve doğal yaşamı büyük ölçüde tahrip eden yangının ardından açıklama yapan ilçedeki siyasi parti ve sivil toplum kuruluş temsilcileri, ‘kaza mı kasıt mı?’ sorusuna yanıt isteyip, rantçılara mesaj verirken, bölgede koruma tedbirleri alınması gerektiğine dikkat çekildi.

BURANIN PEŞİNDE OLANLAR ‘BÜYÜK İKRAMİYE ÇIKTI’ DİYE DÜŞÜNEBİLİR FAKAT AYVALIK BAŞKA YERLERE BENZEMEZ”

Ayvalık Kent Konseyi Başkanı Halil Coşkun, “Yaklaşık 80 hektarlık alanda tahminlere göre üç bölgeden yangın çıkma ihtimali üzerinde duruluyor. Murat Reis ve Süner sitesi yakınlarında bulunan trafo elektrik kabloları ve şeytan sofrasına giderken sağ tarafta başka bir ateş noktası ya sıçramaya ya da sabotaj ihtimali ve MİT trafosunun olduğu yer yine elektrikten kaynaklanan yangından şüpheleniyor. Can kaybı ve inşaatlarda fazla hasar yok. Çevre illerden gelen iş makinaları, Çanakkale, Manisa bölgeleri ve Balıkesir bölgesinden araçlarla birlikte helikopter desteği ulaşmıştır. Bölgede yangın musluklarının olmayışı, iklim şartları, kulaklık, cam alanlarındaki kuru otların çokluğu, fırtına ile hızlı şekilde yayılmasına neden olmuştur. Orman teşkilatı ekiplerinin ve orman şefliğinin insan üstü gayretleri yangının yayılmasını engellemiş, sabah 04.00 dolayında kontrol altına alınmış soğutma çalışmaları ve ön tedbirler gün boyu devam etmiştir. Biz de Kent Konseyi olarak bölgede inceleme yapacağız.” dedi. Yangının rant nedeniyle çıkarılma ihtimalini değerlendiren Coşkun, “Yanan bölge ilginç, burayı pazarlamak ve yatırım yapmak isteyenlerin iştahını açtı. Onlar istedi bir göz allah verdi iki göz. Buranın peşinde olanlar kendilerine büyük ikramiyenin vurduğunu düşünebilir. Fakat Ayvalık bu konuda tecrübeli. Başka yerlere benzemez binaları dikmek, imara açmak akıllarının ucundan bile geçmesin. Meclis gündemine getirilip bu konuda karar çıkarmak, devlet sahip çıkmıyorsa yerel halkın sahip çıkmasını sağlamak gerekir. Bakımı ve kontrolü de halka devretmeliler.” dedi.

DAHA ÖNCE YANGIN ÇIKARMAK İÇİN KURULMUŞ DÜZENEKLERİ BULDUĞUMUZU, ŞAİBELİ YANGINLARIN TAHRİBATINI KAMUOYU İYİ BİLİYOR”

Ayvalık Tabiat Platformu sözcüleri Nebahat Dinler ve Erhan Çiftçi, “Yaz mevsiminin sonuna gelip, güz yağmurlarını beklediğimiz şu günlerde, Temmuz başındaki Maden Adası yangını hariç, sezonu yangınsız bir şekilde atlattığımızı düşünüp sevinirken, Badavut Mevkii’nde gerçekleşen büyük yangın canımızı yaktı. Ayvalık’ta bu tür yangınların sıradanlaştığını, ormanlık alanlarımızın sürekli tehdit altında olduğunu üzülerek görüyoruz. Daha önce yangın çıkarmak için kurulmuş düzenekleri bulduğumuzu, hiç olmayacak yerlerden başlayan şaibeli yangınların verdiği tahribatları Ayvalık kamuoyu iyi biliyor. Biliyoruz ki bu coğrafyada gerçekleşen her yangın, akla ilk olarak rant kelimesini getiriyor. Bu yangın ilk değildi, böyle giderse son da olmayacak. Ayvalık Adaları Tabiat Parkı gibi eşsiz bir doğal alan, sahipsizliğin, ihmalin ve kötü niyetin bedelini ödüyor. Tabiat Parkı’mıza her isteyen, istediği gibi girip çıkıyor. Piknikçiler, tatilciler, bunların arasına karışan kötü niyetli kişiler, kontrolsüz bir şekilde koylarımızda, ormanlarımızda dolaşıyor. Ayvalık’ın gözbebeği adalarda bulunan çöpler temizlenmekle bitmiyor. Biz Ayvalık Tabiat Platformu olarak, Ayvalık ve çevresindeki tüm hassas alanların gerçek anlamda korunacağı bir sistemin yerleştirilmesini talep ediyoruz. Yangın çıktıktan sonra değil, çıkmadan önce tedbir alınmasını, önleyici politikalar geliştirilmesini, giriş kontrol ünitelerinin bir an önce hayata geçirilmesini, Tabiat Parkı’nda sürekli devriye ve drone kontrolü sağlanıp kurallara uymayan ziyaretçilere cezai işlem uygulanmasını, olası bir yangında devreye konmak üzere su hatları çekilmesini, özellikle koylarda ve teknelerde oluşacak yangınları önlemek için deniz itfaiyesi bulundurulmasını, Tabiat Parkı içerisinde bulunan elektrik hatlarının sürekli kontrol edilmesini ve gerekirse yer altına alınmasını istiyoruz. Yangının söndürülmesinde emeği geçen tüm kurum ve çalışanlara teşekkür ediyoruz. Bu yangının nedeni olarak elektrik hatları gösterilse de, gerçek nedenin bulunması için yapılacak araştırmaların sonuna kadar takipçisiyiz. Yangında ihmali bulunan kişi ve kurumların cezalandırılması gerekmektedir. Doğal sit alanlarımızı ranta kurban etmeyeceğiz. Tabiat Parkımızı Vermeyeceğiz.” dediler.

SÜRECİN TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ”

AK Parti Ayvalık İlçe Başkanlığı adına yaptığı açıklamada İlçe Başkanı Ali Gür, “Dün akşam saatlerinde Ayvalık ilçemize bağlı Hakkıbey Yarımadası’nda elektrik hattından çıktığı tahmin edilen yangın rüzgarın da etkisiyle kısa sürede büyümüştür. Çok sayıda arazöz, itfaiye aracı, iş makinesi, yangın söndürme ekipleri ve halkımızın yoğun gayreti ile sabaha karşı kontrol altına alınmıştır.
Hepimizin derinden üzüntü duyduğu bu olay karşısında Ayvalık ve ormanlarımız için canla başla çalışan başta Balıkesir Valiliğimiz olmak üzere Balıkesir Büyükşehir Belediyesi’ne, Ayvalık belediyesine, Ayvalık İtfaiye ekiplerine, çevre il ve ilçelerden gelen itfaiye ekiplerine, sivil toplum kuruluşlarına ve orada ekiplere destek olan tüm halkımıza teşekkür ederiz. İçişleri Bakanlığımız yangının nasıl çıktığına ilişkin araştırma başlatmıştır. Biz de Ak Parti Ayvalık İlçe Teşkilatı olarak bu sürecin takipçisi olacağız. Ayvalık’ta önceki yıllarda yaşanan diğer yangınlarda olduğu gibi Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından ağaçlandırılıp yeniden ekosisteme kazandırılacaktır. Halkımıza geçmiş olsun dileklerimizle “ dedi.

RANTA ENGEL OLMAK İÇİN DUVAR GİBİ EN ÖNDE OLACAĞIZ”

Cumhuriyet Halk Partisi Ayvalık İlçe Başkanlığı adına açıklama yapan Hüseyin Şalmanlı, “ CHP olarak bu bölgenin ranta açılmasına karşıyız ve engel olmak için duvar gibi en önde olacağız. Yangının çıkış nedeni olarak elektrik kabloları gösteriliyor. Devletin elektrik kablolarını böyle özel bir noktada yer altına almış olması gerekiyordu. Ayrıca Ayvalık Orman İşletmemizde personel yetersizliği var. Orman İşletmemizde personelin arttırılması, ağaçların ve yol kenarlarının bakımlarının yapılması olası yangınların büyümeden söndürülmesini sağlayabilir. Yanan bölgede 3 ay geçmeden bir şey yapılamayacak diye tahmin ediyorum. Araştırmalara göre kimi yerlere fidan dikilecek kimi yer doğanın kendini yenilemesine bırakılacak. Yapılacak her türlü çalışmaya CHP Ayvalık olarak gereken tim katkıyı vereceğiz” dedi.

ÖNEMLİ OLAN BUNDAN SONRA BU FELAKETLERİN SIFIR HALE GETİRİLMESİ”

Milliyetçi Hareket Partisi Ayvalık İlçe Başkanı Mehmet Sıray, “19 Eylül akşamı meydana gelen yangın maalesef hepimizi derinden yaralamıştır. Bir ağacın kaç yılda yetiştiğini, büyüğünü biliyoruz ama yapacak bir şey yok maalesef 80 hektarlık alanımız yandı. Bu yangında canla başla çalışan başta Büyükşehir Belediyesi itfaiye Amirliği, Ayvalık Belediyemiz ve devletimizin diğer tüm birimlerine teşekkür etmek istiyorum. Önemli olan bundan sonra bu felaketlerin sıfır hale getirilmesi için gerekli olan çalışmaların başta belediyelerimiz ve Devletimiz tarafından yapılmasıdır. O kadar güzel alanlarımız, ormanlık alanlarımız vardır ki maalesef defalarca kendim şahit oldum, bu alanlarda ateşler yakılıp, piknik yapılmaktadır. Bir kere bunun önüne kesinlikle geçilmelidir. Bunun için gerekli olan tedbir gerekli birimlerce alınmalıdır ve bundan sonra elimizden gelen her şey yapılmalıdır ki bu yaşadıklarımızı bir daha yaşamayalım. Yeşilimiz artsın, ormanımız korunsun ve artsın. Bütün halkımız şunu bilmelidir ki ve hiç kimse endişe etmemelidir ki bu alanlar zaten 1. derece sit alanı olup, devletimiz tarafından tamamen koruma altındadır yani imara açılma gibi bir durum söz konusu olması mümkün değildir. Ama bu bitki örtüsünü yeniden kazanmak için gerekli olan çalışmaları ivedilikle yapmalı ve fidan dikim çalışmalarınıza hızla başlayıp bu dikilen fidanlarımıza en iyi şekilde bakıp, bir an önce ormanımızı eski haline getirmeliyiz.” dedi.

2-3 SENEDE TEKRARLANAN YANGIN, YİNE OLDU”

EMEK Partisi Balıkesir İlçe Başkanı Cemil Mehmet Tosunoğlu, “Evet 2 -3 senede tekrarlanan yine oldu.21. Yüzyılda bu yangınların önüne geçilememesi, çağ atladık diyenlerin eline yüzüne bulaştırdıkları bir yaşam bizleri kahrediyor. İçimiz yanıyor. Buna sebep olanlar ve ihmali olanlar derhal bulunup halkın önünde yargılanmalıdır. Yıllardır ekoloji örgütleri çağrı yapıyor. Yapılması gereken çok basit Acilen deniz İtfaiye si devreye girmeli, tabiat parkına giriş çıkış denetim altına alınsın ,elektrik hatlarının bakımı yapılsın. Yönetemiyorlar tükeniyoruz.” dedi.

YANGIN ALANINDA UZMANLARCA TESPİT YAPILMALI, DOĞANIN KENDİSİNİ ONARMASINA İZİN VERİLMELİ”

ÇYDD Ayvalık Şube Başkanı Gülden Belge, “ ÇYDD Ayvalık Şubesi olarak, ilçemizdeki bu yangına çok üzüldük. Yangın sadece çam ağaçlarının yanmasına değil, ormanda yaşayan hayvanların, diğer bitkilerin ve toprağın da (geçici bir süre) ölmesine neden oluyor. Doğanın dengesi bozuluyor. Pek çok insan sanki hemen doğa düzelecekmiş gibi yangın alanını korumaya almaya (fidan dikerek, ağaçlandırarak betonlaşmayı engelleme gibi) çalışıyor. Bizim düşüncemize göre, önce yangın alanında uzmanlarca durum tesbiti yapılmalı, Doğanın kendini onarmasına izin verilmeli, eğer gerekiyorsa, o bölgeye uygun yeni fidanlar dikilmeli. Bunun için mutlaka ilçe yerel yönetimimiz ve Orman İşletme Şefliği gereken çalışmayı yapacaktır. Eğer bu konuda bir kampanya başlatılırsa biz de ÇYDD Ayvalık Şubesi ve Körfez şubeleri olarak üzerimize düşen katkıyı veririz. Bundan sonra bu tür yangınların olmamasını dileriz. Ormanlarımız bizim hayat kaynağımız.” dedi.
AYVALIK HAZİNEDİR AMA BU HAZİNENİN DEĞERİNİ GERÇEKTEN BİLİYOR VE KORUYABİLİYOR MUYUZ? CEVAP; HAYIR”

Cumhuriyet Kadınları Derneği Başkanı Gülden Sarıbaş, “Ayvalık hazinedir ama bu hazinenin değerini gerçekten biliyor ve koruyabiliyor muyuz? Cevap, Hayır. Geçmiş yıllarda Türkiye ‘nin en güzel kumsallarına sahip Sarımsaklı ve zeytinliklerle kaplı Armutçuk ranta kurban gitmiş ve halen de gitmektedir. Son hazırlanan rapora göre Ayvalık ‘taki endemik bitki türleri azalmaktadır.
Türkiye’nin en büyük Tabiat Parkı olan en büyük zenginliğimiz Ayvalık ‘ın Tabiat Parkı’nı gözümüz gibi korumalı, yeşilin onlarca tonunu silip beton ormanı haline gelmesine asla müsaade etmemeliyiz. 
Yanan yerler kesinlikle imara açılmamalı ve mümkün olan en kısa zamanda tekrar ağaçlandırılmalıdır.” dedi.

KORUMA TEDBİRLERİ ARTTIRILMALI, GEREKLİ DONANIM VE KONTROLLER YAPILMALI”

Gündüz o noktalarda çevre temizliği yaptıklarını belirten TEMA Ayvalık Temsilciliği Sorumlusu Haluk Aysu, “Gündüz titiz temizlik, gece hoyrat yangın. Kendimi yaşlı büyüğümüzü elini öpüp helalliğini aldığımız günün gecesi kaybetmiş gibi hissediyorum. Tema bilim kurulundan görüş istedim. Bölgenin yeniden ağaçlandırılması konusunda uzman görüşü paralelinde hareket edeceğiz.
Bir önceki yangında kurul bir yıl süreyle beklenmesi ve alanın gözlenmesi görüşü bildirilmişti. Ama alelacele alan temizliği yapılıp fidan dikildi. Bazen görüşler değişebiliyor. Son yangın yeri kızılçam ağaçlandırma sahaları. Yangın alanındaki ağaçların hepsi ölmüş. Burada yapılacak olan bu sahayı tekrar ağaçlandırmak. En geç gelecek yıl sonuna kadar da ağaçlandırılmış olacaktır. Bunun yanında asıl görev yetkililerin yangın öncesi koruma tedbirlerini arttırması, gerekli donanım ve kontrollerini yapmasını sağlamak gerekir. Burada kamu desteğine ihtiyacımız var.” dedi.