AYVALIK’TA BARAJ PROTESTOSU; ‘ZEYTİNİMİZİ SUYLA BOĞMA’

Fotoğraf:Suat Şerifeken

Nilgün KAYA

Kırcalar kırsal mahallesinin 3 km batısında, Yağcıbayırı ile Sazlıgür tepe arasında Karakoç deresi üzerinde yapımı planlanan baraja, Ayvalık Kent Konseyi tarafından yapılan, yöre halkından siyasilere, STK temsilcileri ve muhtarlardan, yerel yönetim ve milletvekillerine kadar çok sayıda kişinin katıldığı eylemle ‘Hayır’ denildi.

DSİ 25. Bölge Müdürlüğü tarafından yapımı planlanan ‘Karakoç içme ve kullanma suyu Barajı malzeme ocakları kırma eleme yıkama tesisi ve hazır beton santrali’ için inceleme ve değerlendirme süreci başladı. Ayvalık’ta tepkiyle karşılanan Karakoç Barajına karşı,18 Ocak Cumartesi günü baraj sahasında protesto eylemi yapıldı.

CHP Balıkesir Milletvekili Ensar Aytekin’in de aralarında bulunduğu katılımcılar, Karakoç deresinden baraj alanına doğru ‘Olmayan suya baraj yapma’ ,‘Zeytinime dokunma’ ,‘Zeytinimizi suyla boğma’, ‘Tarım geçim kaynağımız toprağıma dokunma’ yazılı pankart ve dövizler taşıyarak yürüdü.

Bölgenin havası, suyu, toprağı, canlısının i yok edilmek istendiğini ancak buna izin vermeyeceklerini belirten vekil Ensar Aytekin, “Bizler yüzyıllardır bu topraklardan besleniyoruz” dedi.

Ayvalık Kent Konseyi Başkanı Halil Coşkun, Baraj yapımı planlanan 3 bin 500 dönüm tarım arazisinin yüzde 80’ inin zeytinlik vasfında olduğuna dikkat çekerek barajın zeytinciliğe ve bölge halkının tarımsal faaliyetlerine son vereceği, meraların ve hayvancılığı yok edeceğini ifade etti.