FAKİR BAYKURT, YAŞAMI VE ESERLERİYLE ANILDI

Nilgün KAYA

Yılanların Öcü, Irazcanın Diriliği, Onuncu Köy gibi unutulmaz eserlerin yazarı, Köy Enstitüleri’nden çıkan, köyün sorunlarını ve Almanya göçünü edebiyatımıza taşıyan ünlü yazarımız Fakir Baykurt, Ayvalık Halk Kütüphanesi’nde düzenlenen etkinlikte yaşamı ve eserleriyle anıldı.

18 Eylül Çarşamba günü saat 14.30’da başlayan anma etkinliğine, Ayvalıklı yazar Feyza Hepçilingirler ile Fakir Baykurt’un Almanya dönemine tanıklık etmiş olan arkadaşı Mevlüt Asar konuşmacı olarak katıldı.

Ünlü yazar Fakir Baykurt’u, doğumunun 90’ncı, ölümünün 20’nci yılında anmak üzere bir araya geldiklerini belirten Ayvalık Halk Kütüphanesi Müdürü Aygül Öncel Şahin, konuşmacı yazarlar Mevlüt Asar ve Feyza Hepçilingirler’e teşekkür etti. Fakir Baykurt’un Türkiye’deki yazın hayatıyla ilgili dönemine dair bilgilendirmeyi Yazar Feyza Hepçilingirler yaparken Baykurt’un Almanya’daki yazın hayatıyla ilgili dönemini Mevlüt Asar anlattı.

Etkinlikte, Baykurt’un edebiyatımızda köy sorunlarını toplumcu gerçekçi bir görüşle anlatarak 1950-1970 yılları arasında görülen köy edebiyatının en popüler yazarı olduğu, romanlarında kullandığı dil ve kahramanlarını yerel ağza göre konuşturması açısından son derece başarılı olduğu, romanlarında köy yaşamını, köylünün bilincindeki ve bilinçaltındaki duygularını, çelişkilerini, tepkilerini ortaya koymuştur. Bir dönem, yapıtlarında ‘göç sorununu’ işlediği belirtildi.