İMZALAR ULAŞIM ZAMMI GERİ ALINSIN DİYE ATILDI

Nilgün KAYA

Ayvalık’ta, 1 Temmuz’dan itibaren uygulamaya konulan ulaşım zammına tepkiler devam ediyor. Ayvalık Yerel İnisiyatif, protesto açıklamasının ardından zamların geri alınması için imza kampanyası başlattı.

Talatpaşa Caddesi’nde Perşembe günü saat 10.00’da başlatılan imza kampanyasına vatandaşlar da yoğun ilgi gösterdi. Ulaşımın temel bir  insan hakkı olduğu belirtilen ve Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na gönderilecek kampanya dilekçesinde,  ‘Kamu hizmetlerinden sorumlu olanlar sorumluluklarını yerine getirsin, ulaşım zamları geri alınsın.  Zam değil indirim istiyoruz. Ulaşım toplumsal yaşamın yeniden üretilebilmesi için zorunludur. Bunun yerine getirilmesi ve güvence altına alınması da zorunludur. Bu zorunluluk nedeniyle ulaşımı temel kamusal bir görev olarak tanımlıyoruz. Zira ulaşım haklarını gerektiği ölçüde kullanamayan bir bireyin ne çalışma hakkını ne eğitim hakkını, ne sağlık hakkını, ne de sosyal ve kültürel yaşama katılma hakkını kullanabilmesi olanaklı olamaz. Bireyin bu hakları çok temel ve vazgeçilmez nitelikte haklar olduğu için, kamunun temel bir insan hakkı olarak tüm vatandaşlarına ucuz, eşit, güvenli ve asgari konforda ulaşım hakkını sağlaması, kısacası ulaşımı her vatandaş için erişilebilir bir hale getirmesi gerekmektedir. Balıkesir Büyükşehir Belediyesi ulaşım politikaları biz Ayvalık’ta yaşayanları da ulaşım hakkımızı kullanmamızı güçleştirmektedir. Artan fiyatlar ve enflasyon karşısında giderek eriyen ve düşük zam oranlarıyla yaşamın temel ihtiyaçlarını karşılamaktan uzak asgari ücret ve emekli maaşları ile geçinmek zorunda olanlar ulaşım hakkı üzerinden daha da yoksullaştırılmaktadır. Asgari ücret ve emekli maaşları sabitken, ulaşım ücretleri Balıkesir’de yaşayanların bütçesinde daha fazla orana karşılık gelmektedir. Ülkenin birçok büyük şehrinde uygulanan indirimli ve ücretsiz taşıma hakkı yaygın olarak Belediye otobüslerinin yerini alan dolmuşlarda geçerli değildir. Bu da mağduriyetleri artırmaktadır. Biz aşağıda imzası bulunanlar, ulaşımın bir hak olduğunun altını çizerek, Balıkesir Büyükşehir Belediyesi’ni yeterli sayıda Belediye otobüsü ve hattının sağlamaya, Belediye şirketi üzerinden yürütülen dolmuş faaliyetlerini yürütenlerin mağdur edilmesinin önüne geçecek şekilde sosyal belediyecilik yaklaşımı ile düzenlemeler yapmaya ve zam kararını geriye almaya ve ulaşım ücretlerinde indirim yapmaya davet ediyoruz’ denildi.

Balıkesir Büyükşehir Belediyesi’nden ulaşım hakkı ile ilgili talepler ise şöyle;
‘Belediye otobüsleri sayı ve seferleri yeterli hale getirilsin. Dolmuşlar kent ulaşımında zorunluluk değil, tercih haline getirilsin ve kamu hizmetini karşıladıkları çerçevede ekonomik olarak belediye tarafından gerekli destekleri alabilsin. ​Yapılan zamlar geri alınsın, herkesin ulaşım hakkından yararlanmasını kolaylaştıracak şekilde indirim yapılsın. Otogar ve hastaneye tek vesait ile ulaşım sağlansın. Otogardan şehirlerarası otobüs saatleri ile uyumlu 24 saat, yaz-kış saat başı ulaşım sağlansın. Aylık abonman çıkartılabilsin. İster özel işletmeye ister belediyeye bağlı olsun tüm araçların ülke genelinde indirim ve ücretsiz yolculuk hakkı tanınanların hakları tüm araçlarda geçerli olsun. Yoğunluk nedeniyle ulaşım araçlarına binememe ve ayakta sağlıksız yolculuk yapmayı engelleyecek şekilde araç ve sefer sayıları sezonlarda yeniden düzenlensin. Otobüs duraklarının fiziki şartları düzeltilsin, kışın yağış ve yazın güneşten korunaklı hale getirilsin. Tüm araçlar ve duraklar engellilerin kullanımına göre düzenlensin ve denetlensin. Tüm araçlara ve duraklara taşımacılık ücret ve sefer saatleri ile ilgili bilgilendirme asılsın. Bebek arabasına ikinci ücret gibi bir uygulama kabul edilemez, kaldırılsın.’