NİKİTA  DERESİNİN TAŞKIN KONTROL PROJESİ ÖDENEK BEKLİYOR

Nilgün KAYA

Yıllardır kirliliği hakkında konuşulan, 2013’te binlerce balığın ölmesiyle, geçen yıl da Ayvalık Sarımsaklıda denizin kapkara olmasına yol açmasıyla gündeme gelen Nikita’nın kirletilmesinin önüne ne zaman geçileceği sorusu yanıt bekliyor.  Yoğun kirliliğin ardından 5 vidanjör ile kirli suları çekilen Nikita deresinin sağanak yağışlarda taşmasını önlemek için hazırlanan projenin ise ‘ödenek beklendiği’ öğrenildi.

5 yıl önce toplu balık ölümleri yaşanan, sudaki arsenik oranı yüksek çıkan Nikita Deresinde, kirliliği önleyici bir çalışma henüz gerçekleştirilmedi. Ayvalık Kaymakamı Gökhan Görgülüaslan’ın girişimi ile DSİ 25. Bölge Müdürlüğü ve Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Su Kanalizasyon İdaresince, 2018’in Mayıs ayında, vidanjörlerle derenin kirli suyu çekildi. 2 gün içinde 810 ton kirli suyun çekildiği deredeki kirliliğin önlenmesi için kirleticilerin tespit edilmesi ve gerekli işlemlerin yapılarak kirletilmenin önüne geçilmesi gerekiyor. Keremköy civarından doğan Nikita deresi, Ayvalık ovası ve ilçe merkezi içerisinden geçerek Ege Denizi’ne dökülüyor.

“GEREKÇE ÖDENEK YOK. PEKİ, DOĞA’NIN VE VATANDAŞIN SUÇU NE?”

Derenin ıslahı ile ilgili planlama olup olmadığı yönünde DSİ 25. Bölge Müdürlüğü’nden bilgi isteyen Türkiye Tabiatını Koruma Derneği Ayvalık Temsilcisi Bülent Özgen,  “27.06.2019 tarihinde yapılan müracaatıma 05.07.2019 tarihinde gelen bilgi notunda, DSİ 25.Bölge Müdürlüğü; Nikita deresi,  güzergahında,  Küçükköy Mahallesi ve yazlık sitelerinin taşkın zararlardan korunması maksadıyla hazırlanan Nikita çayı taşkın kontrol istikşaf raporunda yapılacakların belirlendiğini ancak bunların ödenek tahsis edildiği zaman yapılabileceğini belirtmiş.  Türkiye Tabiatını Koruma Derneğinin Ayvalık Temsilciliği olarak; yakın zamanda yaşadığımız hortum olayı, Düzce de meydana gelen sellerin insan hayatına mal olduğunu hatırlatırım. Bütün bunlar iklim değişikliğinden kaynaklanmaktadır. Meteorolojik uyarıya göre, çok kuvvetli sağanak yağış var. Sonuç olarak; ödenek yokluğu insan hayatına mal olması kuvvetle muhtemeldir. Kıymetli tarım arazileri de elden çıkacaktır. Vatandaşa maddi ve manevi çok büyük zararı olacaktır. Değer mi bütün bunlara. Gerekçe ödenek yok. Bence burada insan hayatı hiçe sayılıyor. Geçmiş yıllarda meydana gelen selin zararları daha dün gibi hafızadadır. Bunun bedelini kim ödeyecek? Vatandaşın suçu nedir?” diye sordu.

DSİ 25. Bölge Müdürlüğü’nün Nikita Çayı Taşkın Kontrol İstikşaf raporunda; kargir duvar kanalı, beton ağırlıklı duvar kanalı, kazık duvarlı kanal, şevleri taş tahkimatlı trapez kanal ile menfez ve 5 adet köprü yapılması öneriliyor. DSİ’den dilekçeye verilen yanıtta ‘2019 yılı Yatırım ve Uygulama Programında yer alan Balıkesir-Ayvalık Nikita Deresi Islahı Proje Hazırlanması işinin bütçe imkanları çerçevesinde ihale edilebilmesi halinde iş kapsamında Nikita Çayına ait taşkın kontrol projesinin hazırlanmasının planlandığı’ belirtiliyor.