ALİ ÇETİNKAYA VE İLK KURŞUN ŞEHİTLİĞİ YENİLENİYOR

Nilgün KAYA

Ayvalık-İzmir Asfaltının Atatürk Bulvarı ile birleştiği noktada bulunan Ali Çetinkaya ve İlk Kurşun Şehitliği yenileniyor. Balıkesir Valiliği Yatırım İzleme Koordinasyon Başkanlığınca,  ‘tip anıt’ projesi olarak revize edilen şehitlikteki çalışmaların önümüzdeki ay tamamlanması planlanıyor.

18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi ve Şehitleri Anma törenlerinin gerçekleştirildiği şehitlikte, başlatılan yenileme çalışmaları devam ediyor.  Ayvalık Kaymakamlığı, 13 Mart 2018 tarihinde şehitliğin yıprandığı için onarım gerektiğini belirten talep yazısı yazdı. Şehitliklerin tahsis ve tescilinin Garnizon Komutanlığı’ndan alınarak devredildiği Balıkesir Valiliği Yatırım İzleme Koordinasyon Başkanlığı, 29 Ocak 2019’da yenileme talebini onayladı. Geçtiğimiz ay içinde yenileme çalışmalarına başlandı.

BALIKESİR MERKEZ ŞEHİTLİĞİ’NİN BENZERİ OLACAK

Şehitliklerde tek tip mezar uygulamasına giden Balıkesir Valiliği Yatırım İzleme Koordinasyon Başkanlığı, Ayvalık’taki şehitliği, Balıkesir Merkez Şehitliği benzeri olacak şekilde yeniliyor. Şehitliğin önceden kare şeklinde olan anıtı tamamen değiştirildi. Maliyeti henüz açıklanmayan çalışma kapsamında, Anıt ve çevresi ile merdivenler beyaz mermer, anıtı çevreleyen alan duvarının içi ise siyah mermerle döşeniyor.

anıtın eski görünümü

Mermerden yapılacak anıt üzerine ‘29 Mayıs 1919’da şehit olan Mülazım-ı Sami (teğmen)  Fahrettin Bey ve bütün İlk Kurşun Şehitlerinin anıtı’ yazılı mermer levha yerleştirilecek.