KADINLAR GÜNÜ İÇİN MEYDANDA TÖREN

Nilgün KAYA 

Dünya Emekçi Kadınlar günü, Ayvalık’ta törenle kutlandı. Cumhuriyet Meydanı’nda düzenlenen törende, kadınların yeni kazanımlardan çok haklarını, kazanımlarını korumak için bir arada ve güçlü durması ve mücadele etmesi gereken bir dönemde olduğuna dikkat çekildi.

Ayvalık Belediyesi Sosyal İşler Müdürlüğü tarafından düzenlenen tören, Cumhuriyet Meydanı’nda saat 12.30’da başladı. Ayvalık Belediyesi, Kadının Sosyal Hayatını Araştırma ve İnceleme Derneği ile Cumhuriyet Kadınları Derneği’nin Atatürk anıtına çelenk sunmasının ardından vatandaşlar, anıtı kırmızı karanfillerle çiçek bahçesine dönüştürdü. Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasından sonra günün anlam ve önemine ilişkin konuşmalar yapıldı.

“KADIN ERKEK EŞİTLİĞİNDE ADIMLAR GERİYE DOĞRU ATILIYOR”

2018 yılında 364 2019’un ilk 2 ayında 38 kadının öldürüldüğünü söyleyen Ayvalık Kent Konseyi ve KASAİD Şube Başkanı Filiz Karayelli, kadına yönelik şiddetle mücadele eden yasaların kaldırılmaya çalışıldığını, kadının ekonomik sıkıntıya sürüklenerek yeniden evlenmeye zorlayan yasaların çıkartıldığını söyledi. Kadın erkek eşitliği konusunda geriye atılan adımlar olduğu, şiddet taciz ve tecavüzün görmezden gelindiğini belirten Karayelli, “Kadınlar öldürülmeye devam ediyor. Düşük ücret, kayıt dışı ve ağır çalışma hayatı kadınlarımızın belini büküyor çocuk gelinlerin sayısı artıyor siyasi temsilde ise kadının adı yok” dedi.

“KADINLARA DÜNYAYI ZİNDAN EDEN ERKEK ŞİDDETİNDEN BIKTIK”

‘İtaat et, rahat et’ diyenlere haklarından hayatlarından ve kazanımlarından vazgeçmeyeceklerini diyerek yanıt veren Bağımsız Kadın İnisiyatifinden Nebahat Dinler, “Varlığını kadın düşmanlığına bağlayan sistemden bıktık. Kadınlara dünyayı zindan eden erkek şiddetinden bıktık. Kadın cinayetlerinden, istismardan tacizden, tecavüzden bıktık. Mağdur edebiyatı yapıp nafaka hakkımıza göz diken babalardan bıktık. Çocukları evlendirerek çocuk istismarının önünü açmaya çalışanlardan bıktık. Kürtaj hakkımıza, bedenimize, kıyafetimize karışılmasından bıktık. Boşanmayı zorlaştıran uygulamalardan, eğitim olanaklarına erişememekten, ev içi emeğimizin görünmez kılınmasından bıktık. Ücretli emeğimizin güvencesiz ve esnek olmasından, sırf kadın olduğumuz için düşük ücret verilmesinden bıktık. Hayatımızın dinci politikalarla şekillendirilmesinden bıktık. Bugün yeni kazanımlarımızdan çok haklarımızı kazanımlarımızı korumak için bir arada ve güçlü durmamız ve mücadele etmemiz gereken bir dönemdeyiz” dedi.

Cumhuriyet Kadınları Derneği Ayvalık Şube Başkan yardımcısı Vildan Aydemir, “Dünya Ekonomik Forumunun 2018 Kadın-Erkek eşitliği sıralamasında Türkiye’nin 142 ülke arasında 125 inci sıraya düştüğünü, son 10 yılda 20 sıra gerilediğini, Türk Kadınının ekonomideki yerinin ise 128 OECD Ülkesi arasında 120 inci sıraya gerilediğini ve bu gerilemelerin devam ettiğini söylemekle yetineceğiz. Zaten tüm uluslararası ve ulusal raporlar Türkiye’de kadınların ağır bir cinsiyet ayrımcılığına ve buna bağlı eşitsizliğe maruz kaldığını belgelemektedir. Kadınlar birincil insan hakkı olan ‘Yaşama Haklarını’ bile yitirmektedirler. Her gün birden fazla kadının, kadın cinayetlerine kurban gittiği bir ülkede yaşar olduk. Türkiye’de kadınlar açıkça ve çok ağır bir biçimde cinsiyetleri nedeni ile ayrımcılığa uğramaktadırlar. Eğer bir ülke, nüfusunun yarısına aktif ayrımcılık yapıyor, haklarını gasp ediyor, onların ekonomik, sosyal ve siyasal yaşama katılımlarını engelliyor, onların üretici güçlerini ve yaratıcılığını baskı altında tutuyorsa gelişemez… Böyle bir ülkede hukuk bilinci gelişemeyeceği gibi temel haklara saygı da gösterilmez. Dünyada kadınlara ayrımcılık uygulayan, temel haklarını gasp eden, hukukun yok edildiği ama gelişen, kalkınan, çağdaş demokrasiye ulaşabilen tek bir ülke yoktur.” Dedi.

 

Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkan yardımcısı Hilal Uslu, kadınlar gününün tarihsel sürecini anlatırken, Uslu’ya Kadın meclisi bünyesinde, kadınlara ücretsiz İngilizce-Almanca kurs verdiği için plaket ile teşekkür edildi.

“AYVALIK, BİR KADIN KENTİ”

Ayvalık’ın bir kadın kenti olduğunu söyleyen Belediye Başkanı Rahmi Gençer, “Her sosyal etkinlikte he iş yerinde kadın var. Çağdaş bir kent böyle olmalı. Köylerde bakıyoruz. Zeytini, bamyayı toplayan, tarlada çalışan kadın. Evinde çalışan, eşlerine ailelerine destek olan kadınlarımız var. Kadın her yerde var ve bugün emekçi kadınların günü. Bunu 365 gün hatırlamak zorundayız. Biz Türkiye Cumhuriyetinde yaşayan vatandaşlar olarak şanslıyız. Bizim Mustafa Kemal Atatürk gibi bir liderimiz var. Atatürk, Cumhuriyet’i kurduğunda bin kadından dördü okuma yazma biliyormuş ve müthiş bir eğitim seferberliği başlatmış. İnanılmaz noktalara getirmiş kadınları. Kadını çağdaşlığa, medeni dünyaya hazırlamış. 1917’de Diyarbakır’da komutanlık yaptığı sırada okuduğu kitabın kenarına, “Bir ülkenin kalkınması çağdaş olması için kadınların eğitimli olması önemli” ve Cumhuriyet’i kurunca ilk iş kadınların eğitiminden başlamış. Kadınlara çıkardığı kanunlarla birçok hak vermiş. İşte kadın bugün her yerde var. Böyle bir lidere sahip olmak bize büyük gurur veriyor, onun ışığında, onun izinde bu ülke ilelebet yürüyecektir, kadınlarla birlikte. İnşallah bir gün bu kürsüden belediye başkanı olarak ta bir kadın Ayvalık’ta konuşur diyorum ve erkeklerden daha iyi bu işi yapacaklarına eminim. Biz bu dönemde neredeyse yarıya yakın kadın meclis üyesi ile çalışacağız. Belediyede de görev yaptığım daire amirlerinin birçoğu kadın. O yüzden kadınların verimliliğini, çalışma azimlerini, disiplinini biliyoruz. Eşitlikçi olduklarını, kayırma yapmadıklarını biliyorum. İnşallah bir gün bir kadın belediye başkanı olarak seçilir ve Ayvalık’a hizmet verir. Kadınlara bugün lütfen verilmedi. Bugünü kanlarıyla canıyla kazandılar. İnşallah bugünden sonra eşit olmamız gereken dünyada kadına karşı olan adaletsizlik ve şiddet biter. Bunun için çok sağlam bir demokrasi ve adalet lazım. Mustafa Kemal Atatürk’ün açtığı adalet ve eşitlik yolunda bu ülke devam edecektir.” dedi. Başkan Gençer, kadına yönelik bir kooperatif kurma sözü verdi.