PROF.DR. TÜRKEL MİNİBAŞ, ÖLÜMÜNÜN 10. YILINDA ANILDI

Nilgün KAYA

ÇYDD Genel Başkan Yardımcısı, Ekonomist-Yazar Prof. Dr. Türkel Minibaş, 6 Şubat Çarşamba günü vefatının 10. yılında Ayvalık’ta düzenlenen etkinliklerle anıldı.

Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) Ayvalık Şubesi tarafından organize edilen anma etkinliği, Çarşamba günü saat 11.00’de Türkel Minibaş’ın Ali Bey (Cunda) Adası’ndaki mezarı başında başladı. ÇYDD Şube Başkanı Nuray Özer, şube yönetiminin yanı sıra İzmir, Edremit ve Burhaniye ÇYDD Şubeleri temsilcileri ve öğrencileri katıldı. Mezarlıktaki törende, Prof. Dr. Türkel Minibaş’ın mezarına çiçekler konuldu.

“IŞIKLAR İÇİNDE YATSIN”

ÇYDD Ayvalık Şube Başkanı Nuray Özer, “Hem genel başkanımız hem de yazlarını burada geçiren bir kişi olarak, sürekli bir araya geldiğimiz, kültür alış verişinde bulunduğumuz, dertleştiğimiz biriydi. Dernek hakkında bilgi aldığımız, ilk kadın hareketini başlatan üç kadından biri olan Türkel Minibaş, ekonomi profesörü olduğu için ülkemize önemli tavsiyeleri vardı. Çok sevdiğimiz bir insandı. Benden yaşça küçük ama ondan çok şey öğrendim” dedi.

Mezarlıktaki törenin ardından Ayvalık Belediyesi Gençlik Merkezi’nde Türkel Minibaş’ın adı verilen Kütüphane gezildi. Daha sonra ilçe merkezindeki, Ayvalık ÇYDD Fahamet-Ali Kemal Sabuncuğil Eğitim Evinde Prof. Dr. Türkel Minibaş’ın kişiliği anlatıldı, anılar paylaşıldı. Körfez ve İzmir şubelerinin her yıl Minibaş’ı anma etkinliği düzenlediğini kaydeden ÇYDD Ayvalık Şube Başkanı Nuray Özer, “Türkel Minibaş’ın insanları bağlayıcı özelliği vardı. Bir kadın olarak, bir ekonomist olarak ülkemizde bugün ekonomi ve tarım alanında yaşanan olumsuzlukları daha yaşanmadan yıllar önce anlatarak bizi uyarmıştı” dedi. Türkel Minibaş’ı şahsen tanıdığını belirten Belediye Başkanı Rahmi Gençer, “ Ben Zeytin Hasat şenliklerini başlatmıştım 2005 senesinde. O senelerde Cumhuriyet Gazetesinde zeytin ve zeytinyağı sektörünün sorunlar ve tüketiminin arttırılmasına yönelik çok güzel yazıları vardı. Bizi de iyi takip ediyor ve zeytin emekçilerini de. Farklı bir kişilikti. Herkes bizim verdiğimiz yemeğin peşindeyken o etraftaki zeytin emekçileri ile sohbet eder, onların fikrini alırdı. Zeytine de o açıdan bakardı o yüzden bizim için değerliydi. Vasiyetinde Cunda’da gömülmek istiyordu. Kendisini Ayvalık’a emanet etti. Tanımaktan iftihar ettiğim bir insandı. Aynı zamanda böyle bir ismin bizim belediyemizin Gençlik Merkezi bünyesinde olmasından gurur duyuyoruz” dedi. ÇYDD‘nin Ayvalık’ta iz bırakan bir dernek olduğunu belirten Başkan Gençer, “Bu bina Çağdaş Yaşamın. Buradaki yönetimin ve bağışçılarımızın başarısı. Çağdaş Yaşam Ayvalık’ta çok etkin bir dernek ve bu etkinliğini de arttırır diye düşünüyorum” dedi.

“ROTASINI ŞAŞIRMAYAN BİR DEVRİMCİYDİ”

Türkel Minibaş’ın Türkan Saylan gibi Atatürk’ün kızlarından biri olduğunu söyleyen İzmir Şube Başkanı Gönül Kayan, “Türkel hanımı gazetedeki yazılarından tanıdım. Ekonominin güler yüzü idi. İdeallerini genç yaşta belirlemiş ve genç yaşta yerine getirmiş. İzmir Şubesi olarak biz onu 2006 yılında tanıdık. Ölene kadar koordinatörlüğümüzü yaptı. O bir lider kimliği ile siyaseti ve ekonomiyi toplayan örgütün yönünü belirleyen biriydi. Hak temelli mücadelede, kadın hakkı, eğitim hakkı, sağlıklı yaşam hakkını savunan, anti-emperyalist,  yurtsever, hiç ödün vermeyen, rotasını şaşırmayan bir devrimciydi. Önde kişilerden biriydi. Sürükleyen, yüreklendiren bir yanı vardı” dedi. Meslektaşı Türkel Minibaş’ı tanıma imkânı olmadığını belirten Genel Merkez Yönetim Kurulu Üyesi Sevgi Duru Orhan, “Hüzünlü bir gün ama hüzün duyacak bir şey yok. Bu güzel insanlar öyle güzel tohumlar atmış ki bugün bir aradayız ve gücümüzü, enerjimizi diri tutuyoruz. Yazılarını başından beri takip eden sadık bir okuyuşu oldum Türkel Minibaş’ın. Ne mutlu ki Çağdaş Yaşamda Türkan hocamız ve Türkel Minibaş bize önder oldular. Bu yolda beraber yürüyebiliyorsak onlar bize ışık tuttukları için” dedi. İzmir Şube Başkanı Gönül Kayan, Genel Merkez Yönetim Kurulu Üyesi Sevgi Duru Orhan’ın yanı sıra Burhaniye Şube Başkanı Uğur Baykent ve Edremit Şube Başkanı Nedret Aldemir temsilcilerinin de katıldığı etkinlik, Öner Yağcı söyleşisi ile devam etti.