“AYVALIK’TA HAVA KİRLİLİĞİ ÖLÇÜMÜ TEKRARLANMALI”

Nilgün KAYA

Ayvalık’ı 9 yıldır etkisi altına alan hava kirliliği konusunda, ilk kez geçen yıl yapılan ölçüm sonuçlarının, ‘zaman ve yerin uygun olmaması’ nedeniyle yetersiz olduğunu ifade eden Ayvalık Kent Konseyi Başkanı Filiz Karayelli, ölçümlerin tekrarlanması gerektiğini ve bunun için girişimde bulunacaklarını açıkladı.

Günümüzün en büyük sorunlarından biri olan, birçok hastalığın kaynağı hava kirliliği konusunda Ayvalık, tespit ve çözüm bekliyor. İs ve kurumla dolan sokakları gün içinde bile yolda yürünmez hale gelen Ayvalık, kömür ve prina kullanımı nedeniyle yoğun duman bulutlarıyla kaplanıyor. Konumu çanak şeklinde olan kentte rüzgar olmadığı günlerde nefes almak güçleşiyor.

Gerek Ayvalık’ta yaşayanların serzenişi gerek se haberlerle gündeme getirilen sorunla ilgili ilk kez geçen yıl, Kent Konseyinin talebi, Kaymakam Gökhan Görgülüaslan’ın girişimiyle Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca hava kalitesi ölçümü yapılmıştı. 30 Ocak 2018 tarihinde ilçeye gelen Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü ve Marmara Bölge Temiz Hava Merkez Müdürlüğü’nden gelen 5 kişilik ekip, Eski garajda istasyonun kurulumunu ve 1 Şubat -3 Mayıs 2018 tarihleri arasında ölçümler yaptı.

YETKİLİLER, KİRLİLİK KONUSUNDA KÖMÜR VE PRİNAYI DEĞİL SAHRA ÇÖL TOZLARINI İŞARET ETTİ!

Ölçüm ve değerlendirme sonucunda hazırlanan raporda; ‘Ayvalık’ta meydana gelen hava kirliliğinin temel olarak ısınma kaynaklı Kükürtdioksit kirliliğinden bahsetmek mümkün değildir. Ayvalık’ta ortaya çıkan hava kalitesi tablosu, ilçedeki hava kalitesinin sağlık için iyi seviyelerde olduğunu göstermektedir. Ayvalık’ın hava kirliliği değerlendirilirken Asya-Afrika ve Avrupa’dan taşınan uzun mesafeli kirlilik te göz önünde bulundurulmalıdır. Yapılan bazı araştırmalar Türkiye’de nispeten yüksek yoğunluklu partikül madde oluşumlarına kuzeybatı ve güney rüzgarlarının etkili olduğunu göstermektedir. Bu da özellikle Sahra Çöl tozlarının etkisini işaret etmektedir.’ Denildi. Raporda, 92 günlük ölçümde partikül madde ortalaması olarak 46.92, Kükürtdioksit ortalaması ise 7. 52 olarak gözlendiği yer aldı.

“ZAMAN VE YER UYGUN DEĞİLDİ”

Ölçümlerin tekrarlanmasını talep eden Ayvalık Kent Konseyi Başkanı Filiz Karayelli,  “Ayvalık, yıllardır ağır hava kirliliği yaşıyor. Özellikle kış aylarında. Bu hava kirliliğinin sebebi kömür sobaları, kömür ve yağlı prina yakan kaloriferler. Zaten yağlı prina yakılması tamamen yasak fakat pek çok ev ve apartmanda kullanıldığı biliniyor. Hem üretimi yapan fabrikaların hem de yakanların denetimlerinin olması gerekir. Eğer hava kirliliği tahmin ettiğimiz ve gördüğümüz gibiyse ölçümlerin yapılması tedbirlerin alınması gerekiyor. Belki belli saatlerde sobaların söndürülmesi, yakıt kontrolünün yapılması önemli.

Bir de Ayvalık’ta müzmin olarak Prina fabrikalarının havaya saldığı, buhar adı altında kirli ve çeşitli kimyasal gazları da bulunduruyor gibi hissettiğimiz bir durum var. Yaz aylarında da oldu ama özellikle zeytin üretimi olduğu dönemde oluyor. bu da çok ağır sonuçlar doğurabilecek durumda. Özellikle astım KOAH hastalarımız ve olmayan kişilerin sağlığı söz konusu. Halkımızdan ‘Zehirleniyoruz, imdat’ sloganlarda çıkıyor. Bunlara önlem alınması için birkaç yıldır hem Kent Konseyi bünyesinde hem de sivil toplum örgütleri bünyesinde çalışmalar yapılıyor. Devletimizden,  hükümetimizden ve belediyelerimizden bu konuya eğilinmesi ve tedbirler alınması yönünde girişimler var. Biz, geçen yıl Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne dilekçe yazarak hava kirliliğinin ölçüm yapılması ve tedbirlerin alınmasını talep ettik. Bu talebimize yanıt geldi ve ölçüm yapılacağı söylendi fakat ölçüm aracı istenilen dönemde gelmedi. Ocak başında başlaması istenilmiş öyle öngörülmüştü fakat Şubat sonuna doğru geldi.  Havaların ısındığı dönemde ölçüm yapılmış oldu. Geçen yıl havalar iyi gitti, fazla yakıt yakılmadı. Ölçüm aracı hem zamanında gelmedi hem de hava kirliliğinin yoğun olduğu bölgelerde ölçüm gerçekleştiremedi.  Kirlilik derecesinin bazı dönemler daha ağrı ama bazı dönemler çok kayda değer olmadığı şeklinde rapor geldi. Biz ölçümlerin yenilenmesini istiyoruz.” dedi.

Ayvalıklılar, hava kalitesi ölçümlerinin ardından artan kirliliğe çözüm için de gereken denetimlerin yapılmasını ve önlemlerin alınmasını istiyor.