ANADOLU UYGARLIKLARI VE MOTİFLERİ ‘MÜHÜR’ SERGİSİNDE

Nilgün KAYA

Uluslararası Plastik Sanatlar Derneği (UPSD)üyesi, İzmir Resim Heykel Müzesi sanatçısı Ertuğrul Saraç’ın ‘Mühür’ adlı baskı-kolaj sergisi, Ayvalık Orhan Peker Sanat Galerisinde açıldı. Saraç, 69. Kişisel sergisinde, Anadolu‘nun kadim uygarlıkları ve eşsiz motiflerini ağaç baskılarının mozaik tekniği ile üreterek sundu.

1972’de Ankara Gazi Eğitim Enstitüsü Resim Bölümünü tamamladıktan sonra 33 yıl değişik yörelerde resim öğretmenliği yapan ve suluboya üzerine çalışan Ertuğrul Saraç, yaklaşık 8 yıldır yaptığı ağaç baskı çalışmalarının mozaik tekniğindeki grafiksel denemelerini Ayvalık’ta yaşayanların beğenisine sundu.  Saraç’ın baskı-kolaj sergisi, 4 Aralık Salı günü düzenlenen kokteyl ile açıldı.

Anadolu uygarlıkları ile Anadolu motiflerini ‘Mühür’ başlığı ile sergisinde bir araya getiren Ertuğrul Saraç, Hitit mühürlerinden yola çıkarak sergisine bu ismi verdiğini belirtti. Resimlerinde alageyik, yağmurca ve Hitit mühürleri ana tema olarak işlenen Saraç’ın sergisi, Göbekli Tepe’den başlayıp Sivas katliamı ve Taksim’deki olaylara kadar değişik zamanlardaki yorumlamalarını içeriyor. Suluboyanı ağaç baskı olarak, ağaç baskılarını baskı kolaj tekniği ile grafiksel denemelere taşıyan Saraç’ın sergisi beğeni topladı.

Ertuğrul Saraç, “Burada bu sergiyi açmaktan dolayı çok mutluyum. Belediye Başkanı Rahmi Gençer’e, Kültür Müdürlüğü ekibine ve Ayvalıklılara çok teşekkür ediyorum. Böyle bir ortamda olmak benim için gurur verici. Elbette bu tür etkinliklerin çoğaltılması gerekiyor. Bu sergimde farklı bir yaklaşımda bulundum. Aslında ben sulu boyacıyım ama ağaç baskı çalışmaları da yapıyorum. Bozulan ağaç baskı çalışmalarımı da grafiksel denemelerle Anadolu’dan esinlenen konulara dönüştürmeye çalıştım. Anadolu’da yaygın bir teknik olan mozaik tekniği baz alarak, birbirinden üretip farklı grafiksel sonuçlara ulaşma çalışmaları bunlar” dedi.  Sergi açılışına katılan Belediye Başkan Yardımcısı Gökay Bacan, “Bizlerle sizleri buluşturduğu için sanatçımıza teşekkür ediyorum. Sergilerin çoğalması ve yılın 12 ayı devam etmesi en büyük arzumuz. Sanat galerimiz artık yetmiyor Ayvalık’a, bunların çoğalması gerekiyor. Arada birkaç tane özel galerilerde açıldı. Bunları da destekliyoruz her zaman olduğu gibi. Bundan sonra da desteklemeye devam edeceğiz” dedi.  Saraç’ın sergisi 30 Aralık tarihine kadar gezilebilir.