“DİYABETTEN KORUNALIM”

Nilgün KAYA

Ayvalık Devlet Hastanesi Diyabet Hemşiresi Sevgi Duman tarafından Hastane girişinde Diyabet Standı açılarak, vatandaşlara diyabet (Şeker) hastalığının riskleri anlatıldı. ‘Diyabetten Korunalım’ başlığı altında yapılan çalışmalar arasında Hastane Konferans Salonu’nda hastalar, yakınları ve vatandaşlara verilen eğitim de yer aldı.

 

Ülkemizde görülme sıklığı giderek artan, ciddi organ kayıplarına yol açan ve yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyebilen kronik bir hastalık olan Diyabet (Şeker) ile yurt genelinde olduğu gibi Ayvalık’ta da kapsamlı mücadele yürütülüyor. Düzenli aralıklarla hastalığa yönelik bilgilendirme çalışmaları yapan Diyabet Hemşiresi Sevgi Duman, hastane girişinde Diyabet standı açtı.

ÜCRETSİZ ŞEKER ÖLÇÜMÜ YAPILDI

Ayvalık Devlet Hastanesi yönetiminin girişimi ile açılan standa gelen vatandaşlara ücretsiz şeker ölçümü yapıldı. Diyabet hastalığının yanı sıra obezite ye yönelik bilgi verildi. Alınan bilgiye göre, Ayvalık Devlet Hastanesine her ay yaklaşık 500 diyabet tanısı almış vatandaşın tedavi için başvurduğu öğrenildi. 14 Kasım Diyabet Günü nedeniyle gerçekleştirilen çalışmanın düzenli olarak yapıldığını ifade eden Hemşire Sevgi Duman, “Diyabetli bireylerin yaşam kalitelerinin arttırılması, beslenme, egzersiz, tıbbi tedavi ve eğitimden oluşan dört temel faktörde mümkün olmaktadır. Diyabet hastalığını önlemek, onu kontrol altına almanın ilk adımıdır. Ülkemizde önemli oranda hastalık yükü oluşturan bulaşıcı olmayan hastalıklar arasında diyabet ve komplikasyonları önemli bir yer tutmakta olup müdahale edilmezse değişen yaşam tarzları sebebiyle bu yükün yakın gelecekte hızla artması beklenmektedir. Diyabet hastalığı, vücudumuzda insülin hormonunun hiç üretilememesi veya vücudun ihtiyacını karşılayacak kadar üretilememesi, ya da üretilen insülinin yeterince etki gösterememesine bağlı olarak ortaya çıkar. Diyabet kronik bir hastalık olup hayat boyu tedavi gerektirir. En basit teşhis bir damla kan ile yapılabilen açlık kan şekeri ölçümüdür.  Özellikle ailesinde diyabet öyküsü olan, hareketsiz yaşayan, sağlıksız beslenen ve vücut ağırlığı fazla olan kişiler diyabet hastalığı açısından risk grubunu oluşturmaktadır. Hastalığın belirtileri; sık idrara çıkma, ağırlık kaybı, halsizlik ve aşırı susama hissidir. Diyabet hastalığı dünyada artış gösteren hastalıklar arasında. 10 sene öncesine göre oldukça artış gösteren bir hastalık. Bu artışın başlıca nedenleri nüfus artışı, yaşlanma ve kentleşmenin getirdiği yaşam tarzı değişimi sonucu obezite ve fiziksel inaktivitenin artmasıdır. Hastalıktan korunmak için; hareketimizi arttırmak, spor yapmak, sağlıklı beslenmek ve hastalığa dair belirtiler görüldüğünde sağlık kuruluşuna başvurmak gerekmektedir” dedi.

HASTANEDE EĞİTİM VERİLİYOR

Diyabetle mücadele kapsamında, Hastane Salonu’nda eğitim verildi. Diyabet Hemşiresi, Diyestiyen, Psikolog Dahiliye ve Fizik Tedavi uzmanlarının katıldığı eğitim çalışmasında diyabet ve obezite hastaları, hasta yakınları ve vatandaşlara bilgi verildi. Eğitim çalışmasının 3 yıldır her ay yapıldığı öğrenildi.