“AYVALIK HALKINI CEZALANDIRMAK MI İSTİYORSUNUZ?”

Nilgün KAYA

Gazilerin ulaşım sıkıntılarının bir an önce çözümlenmesini isteyen, büyükşehir yasası ile ilçe belediyelerinin ‘Yetkisiz sorumlu’ haline dönüştürüldüğüne dikkat çekerek, şehirleri, yaşayanların yönetimine bırakmak gerektiğini söyleyen Ayvalık Belediye Başkanı Rahmi Gençer’in, ardından Balıkesir Büyükşehir Belediyesine bir serzeniş te, CHP Ayvalık İlçe Başkanlığı’ndan geldi. Başkan Gençer’in “ haklı bir serzenişte bulunduğunu’ ifade eden CHP Ayvalık İlçe Başkanı Hüseyin Şalmanlı, ulaşımdan, alt yapıya, yolların bakım onarımından arıtmaya kadar her konuda ‘Başarısız’ olarak nitelediği  büyükşehir belediyesine tek bir soru sordu; “Ayvalık halkını cezalandırmak mı istiyorsunuz? “

Büyükşehir yasasından dolayı karmaşaya dönmüş olan bazı uygulamaları tekrar hatırlatarak halkın bilinçlenmesi amacıyla açıklama yapma gereği duyduklarını söyleyen Ayvalık CHP İlçe Başkanı Hüseyin Şalmanlı, “2014 seçimlerinden bu yana Balıkesir Büyükşehir Belediyesi görevlerini yapamamış ve başarısız olmuştur. Önümüzdeki yerel seçimlerde Cumhuriyet Halk Partisi iktidarı ile büyükşehir yönetiminin nasıl yapılacağını halkımıza göstereceğiz.” dedi.

“5 SENEDİR SORUMLULUĞU ALTINDA OLAN YOLLARDAN GELİR ALINDI AMA BİR ÇİVİ BİLE ÇAKILMADI”

Ayvalık ulaşım sorununun bir türlü çözülemediğini belirten Başkan Şalmanlı, “ilçemiz ana arter tabir edilen ilçe giriş yolları, Ayvalık ana caddesi, özellikle Atatürk Bulvarı, Sarımsaklı ön yol ve Altınova Mahallemizin ana yolları 5 senedir büyük şehrin sorumluluğunda iken bu yollara bir çivi bile çakılmamıştır. Bunun yanında bu yollar üzerindeki otopark ve işgaliye ücretleri halkımızdan alınmıştır. Şimdi de bu yolları seçime 5 ay kala Meclis kararı ile ilçe belediyelerine devrederek sorumluluğu üzerinden atmaktadır. Ayrıca ulaşım sorunu Ayvalık ta bir türlü çözülememiştir. 65 yaş üzeri, gazi ve maluller indirimli ulaşımdan yararlanamamış ve yararlanamamaktadır. Büyükşehir belediyesi dolmuş işletmecisi arkadaşlarımızdan 65 yaş üzeri indirimli biletlerin üzerinden de kesinti yapmakta ve onların üzerinden de para kazamaya çalışmaktadır. Buda işletmeci arkadaşlarımızı halkla karşı karşıya getirmektedir. İlçemizin en büyük iki mahallesi olan Ali Bey adası ve Ali Çetinkaya mahallelerinde yaşayan vatandaşlarımız rahatsızlandıklarında veya ilaç yazdırmak istediklerinde Ayvalık Devlet Hastanesine ulaşmakta çok zorluk çekmektedirler. Bu konuda belediye başkanımızın büyük şehir meclis toplantılarında defalarca dile getirmesine rağmen sorunun çözümüne dair somut bir adım atılmamıştır” dedi.

“YENİ YAPILAN SU DEPOSUNA RAĞMEN AYVALIK HALA KESİNTİLERİNE MAHKÛM”

Su ve kanalizasyonda da sorunların devam ettiğine dikkat çeken Şalmanlı, “ Ayvalık ta yapılan yatırımlar ve yanlış uygulamalar sorunu çözememiştir.  Bugün; yapılan yeni su deposuna rağmen Ayvalık hala su kesintilerine mahkûm olmaktadır.  Kanalizasyon ise başlı başına bir başka sorun olmaktadır. Çalışmayan arıtma, yetersiz kanalizasyon şebekesi ve tevzi merkezi ile iç denizimiz kirlenmeye devam etmektedir. Bir taraftan iç denizimizi temizleyelim diye büyük bütçelerle köprü yapıyorlar, bir taraftan da iç denize kanalizasyon akıtıyorlar. Bu nasıl bir iş anlayamadık?” diye sordu.

“AYVALIK BELEDİYESİ 12 AY HİZMET VERİYOR AMA 3 AY HİZMET BEDELİ ALABİLİYOR”

Su faturalarında halka yansıyan, katı atık bedeli adı altında alınan çöp vergisinin Ayvalık’ta yaşayan halkın üzerine yıkılmaya devam ettiğini söyleyen Şalmanlı, “Yazlıkçı tabir ettiğimiz sitelerde yaşayan halkımız 12 ay katı atık vergisi öderken; sadece yazın Ayvalık’ta ikamet ettiğini belirtenlerden bu vergi sadece yaz aylarında alınıyor. Fakat bu sitelerde oturanların çöpleri 12 ay toplandığına göre ilçe belediyesinin araçları bu sitelere 12 ay hizmet ediyor, 3 ay hizmet bedelini alıyor. Yani bu sitelerde 1 kişi de olsa 100 kişi de olsa hizmet aynı ama ödenen bedel yazın farklı kışın farklı bu da Ayvalık’ta ikamet eden vatandaşın sırtına biniyor. Bu düzenlemenin bir an önce yapılması gerekmektedir” dedi.

“AKP BÜYÜKŞEHİR TARAFINDAN AYVALIK HALKINI CEZALANDIRILMAK MI İSTİYORSUNUZ?”

Büyükşehir Belediyesine, ‘Eyyy AKP Büyükşehir belediyesi’ olarak seslenen Şalmanlı, “İşte bu sebeplerden dolayı Ayvalık Cumhuriyet Halk Partisi olarak soruyoruz. Ana arterlerdeki yolların bakım, onarım ve yapım çalışmaları senelerce neden yapılmadı?  Ayvalık Edremit ana Giriş yolu neden bütün yaz boyunca kapalı kaldı burada hummalı bir çalışma yürütüldü? AKP büyükşehir tarafından Ayvalık halkını cezalandırılmak mı istiyorsunuz? Ana arterlerin bakım ve onarımı en son yapılan meclis toplantısında İlçe belediyesine devredilmiş bu doğru mudur?  Doğruysa beş senedir çivi çakmadığınız yollar ilçe belediyelerine seçimlere 5 ay kala devredilerek ilçe belediyelerini cezalandırmak mı istiyorsunuz? Toplu taşıma araçlarında güzergâh, araç sayısı düzenlemeleri yapılmayarak Ayvalık halkını cezalandırmak mı istiyorsunuz? Tüm Türkiye de uygulanan ancak bir türlü ilçemizde uygulanamayan 65 yaş üstü ve gazi, malul ücretsiz ulaşım hakkının ne zaman yürürlüğe girecek? Arıtma tesisi maliyeti dolayısı ile kullanılmamakta; kanalizasyon suları iç denize akıtılarak ta Ayvalık Halkını cezalandırmak mı istiyorsunuz. Yeni su deposu yapılmasına rağmen su kesintileri yaşatılarak Ayvalık halkını cezalandırmak mı istiyorsunuz. Milyarlarca para ödeyip aldıkları evlerde yazlıkçı olarak ikamet edenlerin sitelerine 12 ay hizmet götürmesini beklediğiniz ilçe belediyesine katı atık ücretini sadece yaz aylarında alıp diğer aylarda ücretsiz hizmet götürmelerinin sağlanması ile ilçe belediyelerini cezalandırmak mı istiyorsunuz. İşte bu soruların yanıtlarını bekliyoruz. Aksi takdirde Mart 2019 da yapılacak yerel seçimlerde de Ayvalık halkının keseceği ceza AKP Büyükşehir belediyesine olacaktır.” Dedi.

“AYVALIK BELEDİYESİNİ DEĞİL AYVALIK HALKINI CEZALANDIRIYORLAR”

CHP ilçe Başkanlığında, Perşembe günü yapılan açıklamaya katılan Ayvalık Belediye Başkan Yardımcısı Gökay Bacan,  “Bizi hoşlanmayabilir ve eleştirebilirsiniz ama Ayvalık Belediye Başkanı ve meclis üyeleri olarak başınızı önünüze eğecek hiçbir karara imza atmadık. Görevimizin sonuna kadar kentimiz için ne yapabiliriz diye düşünerek hareket ediyoruz. İkinci dönemde de daha büyük ve kalıcı projelerle halkımızın hizmetinde olacağız. Büyükşehir hizmet vermeyerek ilçe belediyesi ile halkımızı karşı karşıya getirmeye çalışıyor ama aslında Ayvalık halkını cezalandırıyor” dedi.

Ayvalık Belediye Meclis üyesi Yalçın Taş, Ayvalık’ın Balıkesir Büyükşehir Belediye Meclisi’nde, Başkan Gençer ve MHP’li iki meclis üyesi ile birlikte 6 kişi olarak temsil ettiklerini, ancak MHP’li meclis üyelerinin Ayvalık’la ilgili konularda bile defalarca ret verdiğini söyledi. CHP Ayvalık eski ilçe başkanı Ahmet Toker ise sevginin fedakarlık gerektirdiğini söyleyerek sevginin olmadığı yerde başarı olmayacağını vurguladı.