ALTINOVA’LI ÇOCUKLAR ROBOT ÜRETECEK

arşiv

Nilgün KAYA

Ayvalık’ın Altınova Mahallesi Cihan Yorgun Orta Okulu’nda robot üretecek öğrencileri yetiştirecek Algoritma kodlama ve robotik tasarım sınıfı açıldı. Ünlü Türk Matematikçisi Alharizmi’nin adı verilen sınıfta eğitime başlayan 30 öğrenci, Mayıs ayında yapılacak 11. Uluslar arası Robot Yarışmasına katılmak istiyor.

Önceki yıl, Meteoroloji istasyonu, toprak nemini ölçecek alet, İstiklal Marşı çalabilen robot tasarlayarak TÜBİTAK Bilim Fuarına katılan Altınova Cihan Yorgun Orta Okulu’na Ayvalık Kaymakamlığı’nın 11 notebook, 30 eğitim seti ile toplamda 30 bin lira desteği, İstanbul’dan bir yazılım firmasının 2 bin dolarlık yardımıyla kazandırılan sınıf, 25 Kasım Cuma günü mini törenle açıldı.

Açılışa İlçe Milli Eğitim Müdürü Erkan Bilen ve okul müdürleriyle birlikte katılan Kaymakam Namık Kemal Nazlı, “Altınova’da robot üretecek çocuklar yetişecek dedi. Nazlı, öğrencilere, “ Siz değerli çocuklarımıza inşallah için bir fırsat oldu, bunu iyi değerlendirin. Çok iyi bir öğretmeniniz var kıymetini bilin” dedi. Öğretmen Gürsel Sağmal ise “Madeni yer altında arıyoruz 10 milyon genç var elimizde. Dünya yazılıma yöneliyor bizimde gençlerimize bunu öğretmemiz lazım” dedi.

SINIF, ÜNLÜ MATEMATİK BİLİMCİSİ ADINA OLUŞTURULDU

Sınıflarına 780 yılında yaşamış olan Horzumlu Musaoğlu Mehmet Alharizmi’nin adını verdiklerini belirten Matematik Öğretmeni Gürsel Sağmal, sınıfın ülkemizdeki kamu okulları arasında ilk olduğunu belirtti. Ortaokul 4,5 ve 6. Sınıfında okuyan 450 öğrenci arasından seçilen 30 öğrencinin 3 hafta süreyle Algoritma eğitimi alacağı ve TÜBİTAK Kriptoloji Enstitüsü tarafından hazırlanan yazılım eğitim programı kapsamında alacakları eğitimle küçük ölçekli kodlamalar yapmayı, hemen ardından da küçük robotlar tasarlayacakları öğrenildi.

Öğrenciler de yazılım ve robotik tasarımlar öğrenecekleri için heyecanlı olduklarını belirterek, “Burada değişik robotlar tasarlayıp onları sergileyeceğiz” dedi.  Onar kişilik gruplar halinde eğitim alacak öğrenciler Mayıs ayında Konya’da düzenlenecek uluslar arası robot yarışmasına katılmayı planlıyor.