AYVALIK’TA BAHAR, TEFERİÇ İLE KARŞILANDI

Nilgün KAYA

Ayvalık’ta bu yıl 3. kez gerçekleştirilen ‘Teferiç’ ile yöresel tatlar ve danslar eşliğinde Küçükköy’ün özgün yapısı ve Boşnak kültürü tanıtıldı. Bahar mevsimine karşılama niteliğindeki Teferiç’e, önceki senelerde olduğu gibi bu sene de vatandaşlar yoğun ilgi gösterdi.

Yeni açılan otel ve sanat galerileri ile Alaçatı benzeri bir dönüşüm süreci yaşayan Küçükköy Mahallesi’nin Boşnak kültürü, Ayvalık Belediyesi ve Kent Konseyi işbirliğinde düzenlenen şenlikle gündeme getiriliyor.

1900’lü yıllardan bu yana Karadağ’dan gelen Boşnak Türklerinin yaşadığı Ayvalık’ın Küçükköy Mahallesi’nde gerçekleştirilen Teferiç ile bahar mevsimine bir karşılama yapılıyor.

Bu yıl 3. sü düzenlenen Teferiç , 5 Mayıs Cumartesi günü  saat 11:30’da Belediye binası önünden Küçükköy Meydanına yapılan yürüyüşle başladı.

Tapani (Boşnak Bandosu) eşliğinde yapılan yürüyüşe Kaymakam Gökhan Görgülüaslan ve eşi Nihal Görgülüaslan, Belediye Başkan Yardımcıları Figen Güren ve Gökay Bacan, Belediye Meclis üyeleri Salman Kayran, Fahri Güren, İlçe Turizm Danışma Büro Sorumlusu Yasemin Gençer, Ayvalık Kent Konseyi Başkanı Filiz Karayelli, AYKÜSAD Başkanı Yaşar Akçay, Çevre Koruma ve Güzelleştirme Derneği yönetim kurulu üyesi Halil Coşkun, ATO Yönetim Kurulu üyesi Ahmet Ürgüplü, Küçükköy Birlik ve Dayanışma Derneği Başkanı Yasin Mutlu ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Yeni kurulan Küçükköy Birlik ve Dayanışma Derneği binasının açılışının ardından meydandaki etkinliklere geçildi. Küçükköy Meydanı’na Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen tarafından hazırlanan Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün büstünün açılışı, Kaymakam Gökhan Görgülüaslan, Belediye Başkan Yardımcıları Figen Güren, Gökay Bacan, İlçe Turizm Büro Sorumlusu Yasemin Gençer, Küçükköy’ün ileri gelen isimlerinden Ahmet Özdil ve Şerif Bayri ile Necmi Komili ve Mecit Ataklı İlk Okulu öğrencileri birlikte yaptı.

“TEFERİÇ ŞENLİKLERİ ÇOK BİRLEŞTİRİCİ OLDU, HEYECAN GETİRDİ”

Ayvalık Belediye Başkan Yardımcısı Figen Güren, “3 yıldır düzenlediğimiz bu etkinlik herkeste çok güzel heyecanlar yarattı. Çok birleştirici, güzel şeyler getirdi. Herkes heyecan ve sevgiyle çok istekle katılıyorlar. Çok sahip çıkıyorlar. İnşallah iyi şeyler olsun, iyi şeyler gelişsin istiyoruz” dedi.

“İLÇEMİZ VE MEMLEKETİMİZ ÇOK BÜYÜK RENKLERİN EV SAHİPLİĞİ İÇİNDE”

Kaymakam Gökhan Görgülüaslan yaptığı konuşmada, “Doğamızın bir takım özellikleri ve güzelliklerini bu etkinliklerle paylaşıyoruz. Bu gösteriyor ki ilçemiz ve dolayısıyla memleketimiz çok büyük renklerin ev sahipliği içinde. Hoşgörü ile beraber yoğrulmuş şekilde nefes alıp veriyoruz. Bu renkler güzellik kaynağı. Bu güzellikleri ve renkleri birlikte yaşayıp keyfine varıp dünyaya tanıtacağız. Çok şanslıyız ki dünya üzerinde her geçen gün kendinden daha çok bahsettiren bir lider bizim liderimiz. ‘İşini en iyi yapan vatanını en çok sevendir’ der. Bu bizim hayat felsefemiz olması lazım. Toplumda hangi rolü üstlenirsek üstlenelim, hangi statüde olursak olalım yapmamız gereken yaptığımız işi iyi yapmamız gerek. İyi anne, baba, iyi memur, iyi amir, iyi kaymakam olabilmek hepsinin ötesinde iyi yurttaş olabilmek. Bunu gerçekleştirdiğimizde başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere büyük insanlar, Cumhuriyet’in tüm kurucu unsurlarını kabirlerinde rahat ettiririz” dedi.

YÖRESEL KIYAFELER DEFİLEDE SERGİLENDİ, BOŞNAK BANDOSU EZGİLERİYLE COŞTURDU

Ünlü müzik grubu Tapani, çaldığı yöresel ezgilerle etkinliği hareketlendirdi.  Küçükköy Meydan’ında Boşnak Halk Oyunları Gösterisi sunuldu. Halk oyunları ekipleriyle vatandaşlar birlikte oynadı. Böreğinden mantısına eşsiz lezzeti ile  Küçükköy mutfağı ve el emeği ürünler sergilenerek, katılımcıların beğenisine sunuldu. Balkan Kültürünü yansıtan kendine has yöresel kıyafetlerin yer aldığı defile de etkinliğe renk kattı. Gün boyunca Küçükköy’ün tüm sokaklarında yöresel müzikler çalınarak, misafirlere küçük sürprizler yapıldı. Etkinlik kapsamında saat 21:00’de ise ünlü müzik gurubu Karmakeş Band sahne alacak.

Yalova’ya gittiği için şenliklere katılamayan Ayvalık Belediye Başkanı Rahmi Gençer, Balkan kültürünün, Anadolu’nun izlerini ve değerlerini taşıyan Küçükköy Mahallesi’nde bu yıl üçüncüsü düzenlenen Teferiç Şenlikleri’nde Anadolu Mozaiğinin tüm kültürel değerlerini kucaklamayı amaçladıklarını söyledi.