SORUNLAR HEP AYNI

Nilgün KAYA

Ayvalık Kaymakamı Gökhan Görgülüaslan, halkla buluşma toplantısının dördüncüsünü 30 Mart Cuma günü Halk Eğitim Merkez Müdürlüğü Salonu’nda düzenledi. Güvenlik ve muhtarlar toplantısıyla birleştirilen oturumda daha önceki toplantılarda olduğu gibi alt yapı, kurallara uymayan motosiklet sürücüleri, sokakta yaşayan köpekler, uyuşturucu, arıtma tesisinin 1.5 senedir çalışmaması sorunları gündeme geldi.

Ayvalık Kaymakamı Gökhan Görgülüaslan’ın yerel idare, kamu kurum temsilcileri, meslek odaları muhtarlar ve vatandaşları bir araya getirdiği güvenlik, muhtarlar ve halk toplantısı, tek bir oturumda gerçekleştirildi.

“UYUŞTURUCU İLE MÜCADELE DEVAM EDİYOR”

İlçe Emniyet Müdürü Fikret Bakır ve  İlçe Jandarma Komutan vekili Kd.Bşçvş Ramazan Kara, önceki toplantılarda gündeme getirilen uyuşturucu sorunu ile yapılan mücadeleye ilişkin bilgi verdi. 5 Mart’ta yapılan üst aramasında uyuşturucu madde ele geçirildiğini, 9 Mart’ta uyuşturucu kaydı bulunan bir şahsın yakalandığını ve 26 Mart’ta kaçak sigaralarla birlikte uyuşturucu ele geçirildiğini belirten İlçe Emniyet Müdürü Fikret Bakır, “Uyuşturucu ile ilgili mücadelemiz devam ediyor. Bu bir süreç gerektiriyor, kolay değil ama etkili şekilde mücadele ediyoruz” dedi. İlçe Jandarma Komutan vekili Kd.Bşçvş Ramazan Kara da uyuşturucu konusunda 18-22 yaş grubuna dikkat edilmesi gerektiğini salık verirken “Mücadelede tek başımıza hiçiz. Hep birlikte bütünlük oluşturuyoruz” dedi.

“İLÇEDEKİ MOTOSİKLET SAYISI 10 BİN”

Kurallara uymayan motosiklet sürücüleri toplantıda gündeme gelen ikinci sorun oldu. Ayvalık’ta 10 bin adet motosiklet olduğunu, bu sayının elektrikli ve tescilsiz motosikletlerle birlikte 13 bine ulaştığını söyleyen İlçe Emniyet Müdürü Fikret Bakır, Mart ayında 54 motosiklet sürücüsüne ceza kesildiğini ve 21 motosikletin de trafikten men edildiğini belirtti. İlçe Jandarma Komutan vekili Kd.Bşçvş Ramazan Kara, Motosiklet sorununun Türkiye’nin kanayan yarası olduğunu söyledi. Kara, yaz döneminin yaklaşmasıyla hırsızlık olaylarının arttığına dikkat çekerek vatandaşları uyardı ev pansiyonculuğu yapanların da KBS sistemine uymalarını istedi. Toplantıya katılan esnaf Ersin Girgin, kurallara uymayan sürücülerin arka sokakları kullandığını ancak tüm kontrollerin ana caddede yapıldığını belirterek arka sokaklarda kontrol yapılmasını önerdi. Ayvalık Tabiat Platformu adına Cemil Tosunoğlu, güvenlik sorunlarını oluşturan nedenlerin ortadan kaldırılması gerektiğini söyleyerek insanları kaynaştırmak için etkinlikler düzenlenmesini önerdi. Tosunoğlu, ‘Kanalizasyon sisteminin yenilenmesi gerektiği, Arıtma tesisinin 1.5 senedir çalışmaması, köylerde arsenikli su sorunu Nikita deresindeki kirlilik, Altınova’da denizde maden aranması ve Karakoç barajı’ gibi tespit ettikleri sorunları da katılımcılarla paylaştı.

Toplantıda sokakta yaşayan köpekler, Armutçuk-Sahil sitesi arasındaki bozuk yol, Sarımsaklı-Ayvalık arasındaki asfalt yolda yaya ve bisikletli vatandaşların tehlike yaşaması, Cunda bisiklet yolundaki problemler, sivrisineklerdeki artışa karşın ilaçlama yapıldığına rastlanmaması, ilçedeki yolların büyük çoğunluğunun bozuk olması ve aylardır onarım yapılmıyor olması katılımcıların yetkililere aktardığı sorunlar arasında yer aldı. Çevre Koruma ve Ayvalık Güzelleştirme Derneği Yönetim Kurulu üyesi Halil Coşkun, Mutlu köy girişinde tehlike oluşturan yolun genişletilmesi, Altınova’da Çakmak ve diğer köylerden geliş yolunun da düzenlenmesini önerdi.

Sokakta yaşayan köpeklerle ilgili açıklama yapan Ayvalık Belediye Başkan Yardımcısı Gökay Bacan, “Bu konu ikidir gündeme geliyor. Belediye köpek bakım çiftliği belli kapasiteye sahip. Sokaktaki tüm köpekleri barınağa alma şansımız yok. Kısırlaştırıp doğal ortamına bırakmakla görevliyiz. İhbar gelen saldırgan ve hasta köpekleri toplayıp tedavilerini yapıyoruz. Konuyu büyükşehirle de görüşüyoruz” dedi.

Bozuk yollarla ilgili BASKİ Ayvalık Müdürü İskender Çavdar, “Onarım 17 Ağustos 2017 öncesi taşeron firmalar tarafından yapılıyordu. O tarihten sonra BASKİ, AYKOME ve ilçe belediyeleri arasında imzalanan protokol gereği açılan çukurların kapatılması görevi ilçe belediyelerine geçti” dedi.

“10 KİŞİ, 1 TRAKTÖR BOZUK YOL İŞİNİ 1 HAFTADA HALLEDER, BİR DAHA Kİ TOPLANTIDA EN AZINDAN BU SORUN KONUŞULMASIN”

Yol tamir ekipleri kurduklarını söyleyen Gökay Bacan, “Eksik olan yollar birkaç ay içinde onarılacak” dedi. Kent Konseyi çalışma grubu üyesi Hülya Beltan Eriştirenoğlu, “Bir tane doğru dürüst yol yok Ayvalık’ta. Yapılan onarımlarda doğru dürüst yapılmıyor. Onarımları kim kontrol ediyor. Ayvalık’ta tarladan gidiyormuşsunuz gibi gidiliyor yolda düşen yaralanan insanlar oluyor ama kimseden hesap sorulmuyor “ sözlerine Gökay Bacan’ın yanıtı “ Yaptıklarımız görülmüyor mu? BASKİ-Uedaş- Telekom çalışma yapmasın mı diyelim? Tamir ekipleri kurduk ihale süreçleriyle ilgili bir süreç var. Pek çok yerde yol yapım çalışması sürüyor. Ne yapmamız gerekiyor” dedi ve sabır gösterilmesini istedi. Eğitim ve Sanata Destek Derneği’nden Ali Akdamar, “Planlama yapmanız gerekiyor. Yol tamiri denilen şey bir haftada yapılır. Mesela siz sahilde kaplama yol yaptınız bunun yapılmayacağı bir zamanda. Planlama yoksa bu tür itirazlara maruz kalacaksınız. Yaptıklarınız da görülüyor ama yapılmayanlar söylenmeli” dedi. Akdamar ayrıca, yanlış malzeme kullanıldığı için taşkınlar ve toz sorununun yaşandığına da dikkat çekti.

“SEÇİM YAKLAŞIYOR, GELİRİZ”

Sebze ve Meyveciler Odası başkanı Elmas Özmen ise Şirinkent Basın sitesi arasındaki yolun çok kötü durumda olduğunu ve öncelik verilmesini istedi. Ayvalık Belediye Meclis üyesi Halil Gür, “Sokak aralarında kazılıp kapatılmayan çukurlar için her iki belediye 5 kişiden 10 kişilik bir ekip kursa, başına işi bilen bir kişi verse, 10 kişi bir traktör bu işi 1 ayda halleder. Noktalar tespitli. Bir daha ki toplantıda en azından bu sorun konuşulmasın” dedi. Köylerde kilit taşların ne zaman yapılacağı sorusuna, Belediye Başkan Yardımcısı Gökay Bacan’ın verdiği, “Muhtarım, seçim dönemi yapacağız” yanıtı ise şaşkınlık yarattı.

“HUKUKİ SÜREÇ VAR DİYE ARITMA TESİSİ ÇALIŞTIRILMAYIP İNSAN SAĞLIĞI TEHLİKEYE ATILAMAZ”

Derin deşarj hattı olduğunu söyleyen BASKİ Ayvalık Müdürü İskender Çavdar, arıtma tesisi ile ilgili hukuki sürecin devam ettiğini ve sürecin ne zaman sona ereceğini bilmediğini, tesiste revizyon yapıldıktan sonra açılacağının söyledi ancak bir tarih vermedi. 1.5 yıldır arıtma tesisi çalışmadığı halde vatandaşlardan atık su parası alındığı, derin deşarj hattının denizin kirlenmesini önlemediği ve insan sağlığı ile çevrenin tehlike altında olduğuna dikkat çekildi. Belediye Meclis üyesi Halil Gür, “Hukuki süreç oldu diye arıtma tesisini çalıştırmamak diye bir şey olamaz. İnsanların sağlığını korumak için oluşturulan yasalar engel olarak gösterilemez. Yasalar insan sağlığının üstünde değildir. İnsan sağlığını önemsiyorsan hukuki süreç olsa bile tesisi çalıştırırsın” dedi.

“YAZ GELİYOR, TRAFİK SORUNU NE OLACAK?”

Okul önlerine kasis gerektiği, Hamdibey Mahallesi Devlet Hastanesine giden yolda aydınlatma gerektiği, Ayvalık merkezinde yıkılan binaların tehlike yarattığı konularının yanı sıra yaz sezonunun yaklaşmasıyla birlikte son yıllarda artış gösteren trafik sorunu da yetkililere hatırlatılarak nasıl bir çözüm bulunacağı soruldu. Ana arterdeki büyükşehir belediyesinin parkomat uygulamasının bu yıl çift taraflı olduğuna ve bunun trafik sorununu arttıracağına vurgu yapılan toplantıda ADD Şube Başkanı Ahmet Üzgeç, Kent Konseyinin önceki yıllarda parkomat uygulamasına karşı dava açtığını, yerel mahkemede kaybedilen davanın bir üst mahkemede devam ettiğini söyledi. Üzgeç “3.5 yıldır uğraşıyoruz. Herkes mustarip. Büyükşehir bu uygulamada neden ısrar ediyor, bu çözülemeyecek bir şey mi?” diye sordu.

Toplantıda Gönül yolu üzerine yapılan köprünün ne zaman biteceği, neden geciktiği, alt tarafının dolduğu ve bu konuda kimlerin hata yaptığı soruları, muhatabının toplantıda olmaması nedeniyle yanıtlanamadı. Kaymakam Görgülüaslan “Soralım ve bir daha ki toplantıda ele alalım” dedi. Kaymakam Gökhan Görgülüaslan, toplantıya katılanlara ve vatandaşlara sorunların çözümü konusunda katılımcı oldukları ve ciddi bilgi desteği verdikleri için teşekkür etti.