TÜRKİYE’NİN ÖNEMLİ DOĞA VE KUŞ ALANLARI GÜNCELLENİYOR

Fotoğraf Kadri KAYA Gri Balıkcıl - Küçük Ak Balıkcıl - Büyük Ak Balıkcıl

Nilgün KAYA

Türkiye’nin Önemli Doğa Alanları envanterinin güncellenmesi amacıyla Ankara’da iki çalıştay düzenlendi. Çalıştaylarda önemli Doğa Alanları ve Önemli Kuş Alanlarının ülkemizin en önemli mirası ve en kıymet vermemiz gereken zenginliğimiz olduğuna dikkat çekildi. Ayvalık’ta gerek doğal güzellikleri gerek se floar ve faunasıyla Türkiye’deki ÖKA’lardan biri.

Ayvalık Kuş Gözlem Topluluğu adına Doğa gözlemci ve Fotoğrafçısı Kadri Kaya’nın da katıldığı ‘Önemli Doğa Alanları ve Önemli Kuş Alanları’ Çalıştayları 2-3-4 Mart tarihlerinde  akademisyen, araştırmacı ve kuş gözlemciler tarafından Ankara’da gerçekleştirildi.Kadri Kaya, Karadeniz, Akdeniz, Toroslar, Ayvalık ve Ege başta olmak üzere Türkiye’nin farklı noktalarında yaptığı arazi çalışmaları ile toplantıya katkı sağladı.

Kadri Kaya

2004 – 2006 yılları arasında birçok doğa koruma kurumu ve kırktan fazla akademisyenle iş birliği içerisinde yürütülen Türkiye’nin Önemli Doğa Alanları (ÖDA) envanteri çalışması ile 305 önemli doğal alan tanımlanmış, yapılan çalışma 2006 yılında Doğa Derneği tarafından bir kitap halinde yayınlanmıştı. 2016 yılında ise Önemli Doğa Alanı yaklaşımı Dünya Doğa Koruma Kurumu (IUCN) tarafından dünya genelinde korumada öncelikli alanları belirlemek için uluslararası standart olarak kabul edildi.

Üzerinden geçen 11 yıla rağmen doğa korumacılar ve doğa hukukçuları tarafından yaygın olarak kullanılmaya devam eden Türkiye’nin Önemli Doğa Alanları envanterinin güncellenmesi için Ankara’da düzenlenen iki çalıştayın ilki 2 Mart’ta Doğa Derneği ve Sualtı Araştırmaları Derneği’nin çağrısıyla gerçekleşti. Bitkiler, Memeliler, Sürüngen ve Çiftyaşamlılar, Kelebekler ve Deniz Alanları konusunda çalışan 49 uzman Türkiye’nin Önemli Doğa Alanlarını güncellemek için bir yol haritası oluşturdu.

KUŞ GÖZLEMCİLERİ KUŞ FOTOĞRAFÇILARI VE AKADEMİSYENLER KUŞLAR İÇİN BİRARAYA GELDİ

İkinci çalıştay ise kuş gözlemcileri, kuş fotoğrafçıları ve kuşlar hakkında çalışan akademisyenleri bir araya getirdi. Kuşların nesillerini sürdürebilmeleri için özel önem taşıyan coğrafyaları tanımlayan Önemli Kuş Alanları (ÖKA), dünyada alan koruma için kullanılan en yaygın yaklaşımlardan biri. Türkiye’de Doğa Derneği tarafından belirlenen 184 ÖKA bulunuyor ve bu alanlar Önemli Doğa Alanlarının önemli bir alt başlığını oluşturuyor. Türkiye’nin kuş gözlemcileri; kuşlar konusunda yapılan çalışmaların çoğalması, alanlar üzerindeki tehdit ve baskıların artması gibi sebeplerle ÖKA envanterinin güncellenmesi için 3-4 Mart’ta Ankara’da bir araya geldi. ÖKA çalıştayına Türkiye’nin yedi coğrafi bölgesinden ve yaklaşık 20 ilden 70’i aşkın kuş gözlemci katıldı. İki günlük çalıştayda ÖKA kriterlerini sağlayan kuşların uzun vadeli izlenmesi için kuş gözlemcileriyle birlikte bir temel oluşturuldu. Konu hakkında açıklama yapan Doğa Derneği Genel Koordinatörü Dicle Tuba Kılıç: “Önemli Doğa Alanları ve Önemli Kuş Alanları bu ülkenin en önemli mirası, belki de en kıymet vermemiz gereken zenginliğimiz. Türkiye’nin Önemli Doğa Alanları’nı ve Önemli Kuş Alanları’nı güncellemek üzere bir araya gelen yaklaşık 120 kuş gözlemci, uzman ve araştırmacıya şükranlarımızı sunarız. Her bir araştırmacının çok değerli bilgisi bir araya geldiğinde ülkemizin ne denli zengin olduğu, hangi alanları acilen korumamız gerektiği ve yazık ki geçtiğimiz on yılda neyi kaybettiğimizi çok daha iyi anlamış olduk. Doğa Derneği, Türkiye’nin bu benzersiz alanlarının güncel durumunu belirlemek üzere iki yıllık bir program başlattı. Türkiye’de doğanın korunması için çalışan tüm kişi, platform ve kurumları bu programa ortak olmaya ve bu çalışmayı birlikte geliştirmeye ve tamamlamaya davet ediyoruz. Doğal alanları ne kadar iyi tanır ve belgelersek, onları el birliği ile koruma şansımız o kadar artıyor” dedi.

AYVALIK, ÖDA VE ÖKA KRİTERLERİNİ SAĞLIYOR

Ayvalık, diğer kriterlerin yanı sıra Gümüş martı (4 bin çiftten fazla üreme) Tepeli Karabatak ( yüz çiftten fazla üreme), Flamingo (Bin 200 birey kışlama) Kara Boğazlı Ötleğen (üreme)  verileri ile ÖKA ve ÖDA kriterlerini sağladığı için korunması gereken alanlar arasında yer alıyor.