ESNAF, TRAFİKTE ESKİ SİSTEME DÖNÜŞ İSTEDİ

Nilgün KAYA

Ayvalık’ta bir hafta önce uygulamaya konulan, ana arterde Balpark’ın kalkmasını ve sivil araçlara tek yön geçişi içeren yeni trafik uygulamasını eleştiren ilçe esnafı, trafikte eski sisteme dönülmesini istedi.

Atatürk Bulvarında Kırlangıç Fabrikası kavşağı ile Marina önüne kadar tek yönlü trafik uygulamasının işlerini olumsuz yönde etkilediğini söyleyen İlçe esnafı, Pazartesi günü Orhan Peker Sanat Galerisi’nde yapılan toplantıda, Belediye Başkanı Rahmi Gençer ile bir araya geldi.  Esnaf, yeni sistemin nasıl zarar verdiğini, belediye başkanı neden sistemi uygulandığını anlattı.

ESNAF ÖNERİLERİNİ SUNDU

Eski sisteme geri dönüş, Balpark’ın kaldırılarak çift yön akış sağlanması, kaldırımların daraltılarak park için cepler yapılması, otoparkların arttırılarak fiyatlarının denetlenmesi, Balpark’ın devam etmesi ancak park süresinin 15-20 dakika ile sınırlı tutulması, yeni sistemin 17.00-22.00 saatleri arasında uygulanması gibi öneriler üzerinde görüş alış verişinde bulunuldu.

Dünyanın her yerinde araba ile geçen insanların alış veriş yapmadığını, yürüyerek gelen inanların alış veriş yaptığını ve en değerli mekânların trafiğe kapalı alanlar olduğunu söyleyen Belediye Başkanı Rahmi Gençer, “Araba ile geçip alış veriş yapan insan sayısı yüzde 2’yi geçmez. Biz de, yürüyen insan sayısını çoğaltırsak, insanlar arabalarını bırakarak Ayvalık merkezine inmelerini sağlarsak daha çok alış veriş yaparlar diye düşündük ama gördüğüm kadarıyla siz bu uygulamayı sevmediniz” dedi.

“AYVALIK, YAZ DÖNEMLERİNDE ÇOK BÜYÜK TRAFİK KARMAŞASI YAŞIYOR”

İlçenin yıllardır trafik sorunu yaşadığına değinen belediye başkanı,  “Ayvalık yaz dönemlerinde özellikle Temmuz ve Ağustos ayında çok büyük trafik karmaşası yaşıyor. Yolumuz tek; Atatürk Bulvarı. Zaman zaman 15 zaman zaman 9 metreyi genişlikte, otoparklanma, geliş gidiş trafiği, servis araçları, dolmuşların durup kalkması, her şey bu yol üzerinde yapılıyor ve çok ciddi bir karmaşa oluşuyor. Yıllardır hepimizin sıkıntısı Ayvalık’ın trafiğini nasıl düzenler, nasıl bir disiplin altına alırız. Balpark trafiği öldürüyor diyenler var. Dolmuşların durak harici durarak hizmet vermeye çalışması da trafiği aksatıyor ve her yerden girip çıkan araçlarla trafiğimiz altüst yaşıyoruz.  Büyükşehir Belediyesi de bunu gördü, bize sordu. Önce büyükşehrin fikri şuydu; tek yön yapalım, toplu taşıma da tek yön olsun. Bu zararlı olacaktı. Toplu taşıma araçlarının taşıması yüzde 80, kendi araçları ile inen yüzde 20. Bu zulüm olacaktı sonunda Balpark’ın kaldırılması ve toplu taşımanın çift yön çalışması yönünde mutabakata vardır ve geçen Perşembe uygulamaya konuldu. Tabii ki sistemin aksaklıkları var ve bundan da geri adım atılır. Kimse zorunlu hiçbir şey yaptıramaz. Bu yöntemden vazgeçilmesi istenirse vazgeçilir. Kimse ne sizin ekonominizle, ne gelir kaynaklarınızın bozulmasına,  Ayvalık’ın kötü bir trafik yöntemiyle devam etmesine kimsenin gönlü razı olmaz” dedi.

ESKİ SİSTEME DÖNÜŞ

Ayvalık’taki otoparkların yetmediği ve toplantının şu aşamada yanlış olduğu, sezonu kaçırmamak adına eski sisteme geri dönülerek trafik sorununu çözme adına bir düzenleme için yaz sonu ve kış başında geniş katılımlı bir toplantı düzenlenmesi önerileri destek buldu. Esnaflar sırayla söz alarak görüş belirtirken belediye başkanı önerileri irdeledi. Toplantı sonunda; yeni uygulamanın kaldırılarak Balpark da dâhil olmak üzere eski sisteme geri dönüş önerisi kabul gördü.

PAYLAŞMAK
Önceki İçerikBUGÜN, 170 YAŞINA BASTI
Sonraki İçerikRESİM SERGİSİ