BUGÜN, 170 YAŞINA BASTI

Nilgün KAYA

Ayvalık Sakarya Mahallesi Cumhuriyet Caddesi 17. Sokak’ta bulunan tarihi binalardan biri, 27 Haziran günü 170 yaşına bastı. Bugün bir bölümü atölye olarak kullanılan, diğer bölümü kapalı olan binanın üzerinde bulunan tabelada yapım tarihinin yanı sıra yapan kişinin adı da yazıyor.

Sokağa bakan bölümündeki kapının üst kısmında ’27 Haziran 1847’de Lukas Karas usta tarafından inşa edildi’ yazan bina kentin mimari zenginliğini yansıtan ve tamamlayan binalardan sadece biri. Bugün bir bölümü atölye olarak kullanılan diğer tarafında ise geçmişte depo olarak kullanıldığı bilinen bir bölüm yer alan bina, büyük ölçüde korunmuş halde bulunuyor. Ayvalık’ta yaşayanlar, bu ve benzeri özgün yapıların tarihi ve kullanımı konusunda bilgi veren, kentsel mirası belirginleştiren proje çalışmaları yapılmasını bekliyor.

“KORUNARAK, DAHA 7 NESİL DAHA GÖRMESİNİ İSTERİM”

Kafesinin hemen karşısında 170 yıllık bir tarihi yapı bulunmasının ve tabelasının yapım gününü dahi göstermesini heyecan verici bulduğunu belirten Midi Kafenin sahibi Damien Dessane, “Bana İstanbul Kariye Müzesini hatırlattı. Çünkü üzerine tahta panel konulmasına rağmen altındaki mozaik ve freskler sonradan bulunmuştu. Bu yazı da sonradan asılan tabelanın altında hala duruyor.  Bu bina 7 nesil, en az 2 büyük deprem gördü. Yapan ustanın isminin yazıyor olması da ilginç. Tarih görüyoruz ama ustasının adını görmek pek mümkün olmuyor. Bu yapı bence atölye olabilir. Uzman değilim ama çok sayıda pencere olması bana böyle düşündürdü. Bu tarihi binaların korunması çok önemli. Ayvalık’ın tarihi ve endüstriyel mirası olarak daha en az 7 nesil görmesini isterim” dedi.