“AYTUGEB, İLÇENİN SORUNLARINI ÇÖZMEK İÇİN GÜCÜNÜ KULLANMALI”

Nilgün KAYA

Ayvalık Turizm Geliştirme Birliği (AYTUGEB) meclis toplantısı 24 Mayıs Çarşamba günü Ayvalık Ticaret Odası Salonu’nda yapıldı. 2017 yılı olağan seçimli birlik meclis toplantısında, birliğin gelirini arttırıcı çalışmaların ne olabileceği üzerinde durulurken, ilçedeki kronik sorunların çözümü için birliğin tüm gücünü kullanması gerektiği vurgulandı.

Divan başkanı ve iki katip üye seçimi ile başlayan AYTUGEB meclis toplantısında 2016 yılı Birlik encümeni faaliyet raporu görüşüldü. Yeni birlik encümeninin oluşturulması ve görev dağılımı konusundaki tek değişiklik, Birlik meclis üyesi olan Edremit Belediye Meclis üyesi Coşkun Taşkın’ın birlik encümen üyeliği görevine getirilmesi oldu. Plan ve Bütçe Komisyonuna ise Levent Billurcu, Serap Tuncay ve Baran Molay seçildi.

“AYTUGEB, ÜYELERİNİN DEĞİL BELEDİYENİN DESTEĞİ İLE AYAKTA DURUYOR”

2016 yılı birliğe ait gelir gider bilançosunun görüşülmesi gündemin bir diğer maddesi oldu. Bütçede geçen yıldan devredilen rakamın 16 bin 915,78 lira, belediyelerden alınan rakamın 130 bin 118, 43 lira, işletmelerden alınan rakamın ise 37 bin 700 lira olduğu açıklandı. Toplam gelirin 184 bin 734,21 lira olduğu GMKA İade ve ödemeler tutarının 85 bin 983,26 lira, tanıtım giderlerinin 122 bin 629,29 lira, genel yönetim giderlerinin 34 bin 315,84 lira olduğu belirtildi. Faaliyet giderleri 242 bin 928,39 lira olarak açıklanırken, gelir gider arasındaki farkın 58 bin 194,18 lirayı bulduğu belirtildi.

AİDATLARINI ÖDEMEYEN ÜYELERİN DEŞİFRE EDİLMESİ GÜNDEMDE

AYTUGEB kurulduğundan bu yana gündemde olan; birliğin ayakta kalmasını sağlayan gelir durumu yeniden mercek altına alındı. Belediyelerin desteği ve üye aidatlarıyla sağlanan gelirin yeterli olmadığı, üyelerden aidat olarak tahsil edilen miktarın yüzde 20 oranında kaldığı, birliğin belediye desteğiyle ayakta durduğuna dikkat çekildi. Üye aidatı olarak, birlik kurulduğundan bu yana yılda yatak başına 7,5 lira, kurumsal işletmelerden ise 250 lira alındığı, düşük tutulmaya çalışılan aidatın bu şekilde bile toplanamadığı açıklandı. ‘AYTUGEB neye yarar?’ sorusu ve sadece fuarlara gidildiği yönündeki eleştirilerle yıpratılmaya çalışılan birliğin, ilçede kronikleşmiş sorunların çözülmesi için tüm gücünü kullanmasını istenirken ‘Ayvalık zaten bilinen bir yer. Ayvalık’a turist geliyor, 100 bin kişi gelmiş önemli değil çünkü var olan sorunlar nedeniyle 80 bini tekrar gelmeyecek buraya. Bizim yerel yönetimlere sorunları çözmek için baskı yapmamız lazım. Ön planda olması gereken bir birliğiz, baskı unsuru olmalıyız’ ifadeleri kullanıldı. Ayvalık’ın gelecek vadeden bir destinasyon olduğu ancak şehircilikle ilgili sıkıntılarının yıllardır çözülemediğine dikkat çekildi. Tüm üyelerin çağrılacağı geniş katılımlı bir toplantı yapılması ve aidatlarını ödemeyen üyelerin deşifre edilmesi de gündeme geldi.