SARIMSAKLI PLAJINDA ‘KUM’ BİLMECESİ

Nilgün KAYA
Ayvalık’ın 7 km uzunluğunda ve 100 metre enindeki Sarımsaklı Plajları, yaz sezonu öncesi bu kez güzelliği ile değil Balıkesir Büyükşehir Belediyesi’nin eski Karayolları kampının yola bakan tarafından kamyonlarla kum alması iddiaları nedeniyle ‘Sarımsaklı plajının kumu neden alınıyor, nereye götürülüyor?’ soruları ile gündeme geldi.
Kimi çevre örgütü temsilcileri tepkisini sosyal medya üzerinden ‘Sarımsaklı kumsalına dokunma’ diyerek gösterirken, vatandaşlar da, ‘Nereye götürüyorlar?’ sorusu temelinde kumların inşaatlarda kullanılabileceği ya da satılabileceği iddialarını gündeme getirdi.
ÇEVRE KORUMA VE AYVALIK’I GÜZELLEŞTİRME DERNEĞİ SARIMSAKLI PLAJINDA İNCELEME YAPTI
Geçtiğimiz hafta Balıkesir Büyükşehir Belediyesine ait kamyonlar, Sarımsaklıda eski Karayolları kampının caddeye bakan tarafında yaklaşık 300-400 metre karelik olduğu belirtilen bir alanda çalışmaya başladı. Kamyonların plaj kumunu bölgeden alarak başka yerlere taşıdığını belirten vatandaşlar, sosyal medya üzerinden yetkililere, kumun nereye götürüldüğünü sordu. Sarımsaklı plajına giderek kamyonların aldığı malzemeyi nereye boşalttığını inceleyen Çevre Koruma ve Ayvalık’ı Güzelleştirme Derneği Başkanı Havva Taylan, “Bölgeden alınan kum, İdareciler Kampı yakınındaki menfeze dökülüyordu. Alınan kumun tamamı oraya mı dökülüyordu bilemem, başka bölgelere de dökülüyor olabilir. Bölge çok kazılmış, kumdan neredeyse tamamen arındırılmış. Beton gibi olmuş. Amaçlarını anlayamadım. Oraya bir şey mi yapılacak? Amacın ne olduğunun vatandaşlarımıza da anlatılmasını bekliyoruz” dedi.
“SARIMSAKLI PLAJI İÇİNDE UYGUN GÖRDÜĞÜMÜZ, TALEP EDİLEN YERLERE DÖKÜYORUZ”
Konuyla ilgili açıklama Adalet ve Kalkınma Partisi İlçe Başkanı Hakan Kayaalp’ten geldi. Plajda yapılan işin sadece temizlik olduğunu söyleyen Kayaalp, “Plajdaki kum ayrı, toprak alan ayrı temizleniyor. Kumun temizlenme şekli farklı, toprağın temizlenme şekli farklı. Kumsala biz hiç girmiyoruz bizim işimiz toprak alanda. Bahsedilen bölge kumluk alan değil. Plaj kumsalı değil toprak olan o bölgede biriken molozlar vardı. Pisliği topladık. 50 senedir yapılmayan temizliği yaptık” dedi. Bölgeden ne kadar malzeme alındığı ve nereye götürüldüğü sorusuna Kayaalp, “ Çoğu moloz, 20 kamyonu geçmez. Sarımsaklı plajı içinde uygun gördüğümüz ve kumun eksik olduğu yerlere döküyoruz. İdareciler kampına döküldü. Başka kim talep ederse, talepler de vardı, Sarımsaklı plajı içinde döküldü” dedi.
SÖZ KONUSU ALAN NASIL KULLANILACAK?
Temizlenen bölgede planlanan herhangi bir çalışma olup olmadığı sorusuna, söz konusu bölgenin bakımsız olduğunu vurgulayarak yanıt veren Kayaalp, “Yapmaya çalıştığımız şey halka yürüyüş yapacağı, zaman geçireceği alan yaratmak. Rantçı diyorlar ya öyle bir durum yok. Tamamen halka faydalı olacak bir alan yaratmak istiyoruz. Bu sene düzgün, temiz bir Sarımsak hayal ediyoruz. Temizlenen alan, insanlar plaja girmek için araçlarını bıraktığı bir alan. Temiz, düzenli, rahatlıkla araçlarını bırakacakları bir yer olacak. Oradaki yürüyüş yolu tamir edildi. 60-70 adet aydınlatma direği dikeceğiz. O bölgeye ne spor aletleri koymayı, ne spor kompleksi yapmayı ne de restoran yapmayı düşünmüyoruz. Öyle planlanmış bir şey yok. Belki seyyar satıcılar için ortam olabilir ama daha belli değil” dedi.