UNESCO YOLUNDA İLK OLUMLU SONUÇ

Fotoğraf: Kadri Kaya

Nilgün KAYA

UNESCO yolundaki Ayvalık, ilk olumlu sonucu aldı. Ayvalık’ın ‘Endüstri Peyzajı ’ başlığı ile UNESCO’nun geçici miras listesine girdiği öğrenildi.

Sonuç bugün, whc.unesco.org sayfasında yayınlandı.  Ayvalık’ta 2015 yılında başlayan süreç içinde; 22 – 23 Mayıs 2015 tarihleri arasında Ayvalık Ar-Ge ve Güney Marmara Kalkınma Ajansı ortaklığı, Balıkesir Valiliği, Balıkesir Büyükşehir Belediyesi, Ayvalık Kaymakamlığı, Ayvalık Belediyesi, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, Anadolu Üniversitesi ve Yıldız Teknik Üniversitesi işbirliğiyle Cunda Turizm Otelcilik Uygulama Oteli’nde UNESCO Dünya Mirası ve Ayvalık Kültürel Peyzajı Sempozyumu gerçekleştirilmiş, Ayvalık Belediyesi de 4-5-6 Aralık tarihlerinde ‘UNESCO Dünya Mirası Yolunda Ayvalık’  konulu bir çalıştay gerçekleştirerek konuyu detaylı olarak ele almıştı. Süreç, Ayvalık Belediyesinde UNESCO Ayvalık alan yönetimi birimi kurulması ile devam etti. Yalın Tüzmen başkanlığındaki bu birim farklı tarihlerde toplantılar yaptı. UNESCO için birim tarafından oluşturulan dosya Kültür ve Turizm Bakanlığı’na teslim edildi. Her yıl tüm dünyadan gönderilen dosyaları inceleyen Paris’teki UNESCO heyetinden olumlu sonuç ise bu yıl geldi. 15 Nisan 2017 tarihi itibariyle Ayvalık, Endüstriyel Miras başlığı altında UNESCO Geçici listesine alındı ve sonuç 25 Nisan günü web sitesinden açıklandı.

Konuyla ilgili bir açıklama da Ayvalık Belediyesi’nden geldi. Belediye Başkanı Rahmi Gençer, “Dünya Mirası yolunda büyük bir adım başarıyla geçildi. Ulusal kültür varlığımız Ayvalık’ımızın dünya miras alanı olarak kabulü yolunda ilk adımı attık. “Ayvalık Endüstri Peyzajı” olarak UNESCO Dünya Geçici Mirası’nda yer aldığımız Paris’te açıklandı. Aralık 2015’te yaptığımız ‘UNESCO Dünya Mirası Yolunda Ayvalık’ çalıştayında emeği geçen tüm katılımcılara ve özellikle Prof. DR. Neriman Şahin Güçhan’a Z. Gül Gürsoy’a ve belediyemiz Şehir Plancısı Yalın Tüzmen’e Ayvalık halkı adına teşekkürü borç bilirim. Hepimize hayırlı olsun. İleriki adımlarda hep beraber olmak dileğiyle” dedi.