BİTKİLERLE ŞİFA YOLCULUĞU

Nilgün  KAYA

Ayvalık’ta yeni bir atölye çalışması başlıyor. Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Eğitmeni Ayla Seyhun yönetiminde ‘5 Gün 10 Bitki’ başlıklı atölye çalışması 26-30 Nisan tarihleri arasında gerçekleştirilecek.

‘Tıbbi ve şifalı bitkileri ne kadar tanıyoruz, Bu bitkilerden nasıl yararlanıyoruz, onları nasıl korur ve çoğaltırız’ gibi sorulara yanıt aranacak atölye çalışması 26 Nisan günü saat 11.00’de başlayacak. Bitkilerin doğru kullanılmasıyla ilgili, herkesin anlayabileceği, bilimin ve tecrübenin süzgecinden geçmiş bilgiler içeren, yeni bir eğitim olma özelliği taşıyor.

Atölye hakkında bilgi veren, Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Eğitmeni Ayla Seyhun, “Ayvalık, Mor Salkım kafede buluşuyor ve çalışmaları yapacağımız bize özel dostlarımızın bahçesine geçiyoruz.  Günde iki bitki ele alarak şifa yolculuğuna çıkacağız. Hindiba, ısırgan, at kuyruğu, civan perçemi, ebegümeci, papatya, hayıt, kantaron, zeytin, kapari. Çiçeği, yaprağı, kökü, meyvesi. Çayı, tentürü, yağı. Dostlukları, bütüne hayırları, insan bakışıyla hayatımızdaki yerleri. Onları anlatmak bana düştü. Dilim döndüğünce, gönlüm aktığınca. Çalışma saatlerimiz 11 – 12.30 / 13.30 – 15.30 Öğlen serbest yemek arası. Katkı payı kişi başı 100 liradır. Mekân yirmi kişi ile sınırlıdır. Katılmak isteyenlerin 0535 6411256 Aslı hanıma isimlerini yazdırmaları gerekmektedir” dedi.

AYLA SEYHUN KİMDİR?

1957 yılı doğumlu Ayla Seyhun, ODTÜ Psikoloji bölümünden ayrılarak yıllarca çeşitli işlerde hem çalışıp hem dünyayı gezdi. 2007 yılında eşi ile birlikte İstanbul’dan ayrılarak yaşamımı bir karavanda Kaz Dağları’nda sürdürmeye başladı. Doğayla kesilmiş olan bağlarını yeniden kurarak; bitkiler, keçiler, köyler, organik psikoloji, sürdürülebilir yaşam, mitolojik hikâyeler ve günümüz dağ yaşamındaki kesişme noktaları üzerine yazılar kaleme aldı. Konuşmalar yaptı. Dr. Michael Cohen’in uygulamalı eko-psikoloji eğitimine devam ederken, 2008 yılında girdiği Balıkesir Üniversitesi Altınoluk Yüksek Okulu Aromatik ve Tıbbi Bitkiler Bölümünü 2010 yılında başarıyla tamamladı. Ek olarak İngiltere’den uluslararası seviyede Aromaterapi ve Herbalist diplomaları aldı. Halen Kücükkuyu’da yaşamakta, merak ve sevgi dolu yolculuğunda derlediklerini; Kaz Dağı sentezli otlarını toplayarak, insan bedeninde şifa yolculuğuna çıkarmak için formüller yaratmak adına kullanıyor. Kışları Ayvacık Halk Eğitimi Bünyesinde Tıbbi ve Aromatik Bitkileri Yetiştirme Programı eğitmenliği yapıyor.