GÖÇMEN KUŞLARIN YUVASINI TEMİZLEDİLER

Nilgün KAYA

TEMA Ayvalık Temsilciliği, Ayvalık Belediyesi işbirliğinde Sarımsaklı girişinde yer alan Şeytan Sofrası lagününde çevre temizliği yaptı.

Her yıl 2 Şubat tarihinde etkinliklerle hatırlanan Dünya Sulak Alan Günü nedeniyle, 2 Şubat Cumartesi günü düzenlenen temizliğe, aralarında Ayvalık Belediye Başkanı Rahmi Gençer’ in de bulunduğu yaklaşık 50 kişi katıldı. 

Minik TEMA grubu ve TEMA Ayvalık gönüllüleri, Ayvalık Kuş Gözlem Topluluğu Sorumlusu Doğa Fotoğrafçısı Kadri Kaya’nın yanı sıra ilçede yaşayan Alman, İngiliz, Pakistan ve Avusturalya vatandaşlarının da katıldığı etkinlik 11.00-12.30 saatleri arasında yapıldı. Ayvalık Belediyesi Temizlik İşleri Müdürlüğünce katılımcılara çöp torbası ve eldiven dağıtıldı. Türkiye’nin de mahalli önemdeki 9 sulak alandan biri olan Şeytan Sofrası lagününde poşet ve plastik atıklar ağırlıklı olmak üzere 2 çöp taksi dolusu çöp toplandı.

“BURASI GÖÇMEN KUŞLARI EVİ”

Ayvalık Belediye Başkanı Rshmi Gençer, “Ayvalık’ın sulak alanları temizliğine katıldık. Sulak alanlarının önemini hatırlatmak, tekrar insanlara fark ettirmemiz lazım. Sulak alanlar binlerce yıldır birçok canlıya ev sahipliği yapıyor. Eğer bunları yok eder, doldurup üstlerini örter ve pisletirsek dünyadaki yaşama zarar vermiş oluruz. Burası göçmen kuşları evi. Biz nasıl seyahate gidip geri geldiğimizde evimizin yıkıldığını görsek nasıl çaresiz kalırız. Bazen düşüncesizce bu alanları pisletiyoruz,  dolduruyoruz. Bataklık diyoruz, sinek yuvası diyoruz ama binlerce yıldır kuşlara ve çok sayıda canlıya ev sahipliği yapan alanlarla ilgili farkındalık yaratmayı amaçlıyoruz” dedi.

“BURADA ÇAY YUDUMLAMAK İSTERDİK AMA ALDIĞI TEHDİTLER BİZİ BU TEMİZLİĞİ YAPMAYA İTTİ”

‘Ev sahibi olarak göçmen konuklarımızın ev temizliğine el uzatır mısın?’ sloganı ile Ayvalık Sulak alanlarında 2019 kış temizliği başlattıklarını belirten TEMA Ayvalık Sorumlusu Haluk Aysu, “Ayvalık sulan alanlarından birinde temizlik yapıyoruz. Daha önce de temizlik kampanyası için buraya geldik ama bu seferki biraz daha anlamlı çünkü bugün dünya sulak alanlar günü. Aslına burada böyle bir günde gelip çaylarımızı yudumlayıp günün tadını çıkartmak isterdik bu güzel doğa manzarasında ama buranın aldığı tehditler bizi bir etkinlikle insanları düşündürmeye ve farkında olmaya itti” dedi. İnsan baskısı, yapılaşma, moloz doldurma ve kirlilik nedeniyle göçmen kuşların gelmeyeceği bir ortam yaratıldığını söyleyen Aysu, “Eğitimlerimiz var. Eğitim ötesinde farkındalık oluşturuyoruz. Bu da yetmezse savunuculuk tarafımız var. En önemli işimiz bu alanları bizden sonraki kuşaklara aldığımız şekilde, sağlıklı şekilde teslim edebilmek” dedi.