MİLYONLARCA DOLARLIK TARİHİ ESERLER AYVALIK’TA ELE GEÇİRİLDİ

Nilgün  KAYA

Maddi değeri milyonlarca doları bulan, tarihi değeri ise ölçülemeyen Tevrat, taş kabartma ve metal heykeller ile sikke, küpe ve kolyeler, Ayvalık’ın Küçükköy Mahallesi’nde Jandarma ekiplerinin operasyonu sonucu ele geçirildi.

Bingöl ve İstanbul’dan iki grup halinde getirilen Tevrat ve sikkelerin de bulunduğu tarihi eserlerin, kaçakçılar tarafından satılmak istendiği bilgisini alan Jandarma ekipleri, kaçakçılar ile irtibata geçip eserleri satın almak için pazarlık yaptı. Satış için Ayvalık Küçükköy Mahallesi Sarımsaklı mevkiine davet edilen kaçakçılar, yerleştikleri apart otellerde 23 Nisan günü yapılan eş zamanlı baskın sonucu yakalandı.

DERİ SAYFALARA YAZILMIŞ TEVRAT VE HEYKEL

Küçükköy Mahallesi Yonca 1 Mevkiinde bir apart oteldeki A.B’nin çantasında 1500 yıllık ve yaklaşık 3 milyon dolar değerinde olduğu değerlendirilen deri üzerine yazılmış Tevrat ve Hellenistik dönemden kalma olduğu değerlendirilen taş kabartma ve metal heykel ve yine eski Yunan döneminden kalma olduğu değerlendirilen küpe ve kolye ele geçirildi.

ADLİ KONTROL CEZASI VERİLDİ

Ayvalık İlçe Jandarma Komutanlığına bağlı Küçükköy Jandarma Karakol ekiplerince Millet Caddesinde bulunan diğer apart’ta, Y.Y isimli şahsın üzerinden Selçuklu Döneminde kullanılan ve Alaattin Keykubat tarafından bastırıldığı tespit edilen 200 adet gümüş ve bronz sikke ele geçirildi.  40 yaşındaki AB ‘nin kiralık araç firması işletmecisi , 45 yaşındaki  Y.Y’nin Bingöl’de inşaat işçiliği yaptığı öğrenildi. Yapılan aramalarda ele geçirilen malzemelere, Balıkesir Müze Müdürlüğüne gönderilmek üzere el konulurken, Ali makamlara sevk edilen şahıslara adli kontrol cezası verildiği öğrenildi.