ALTINOVA OSB’DE KESİN KABUL TAMAMLANDI

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Nilgün KAYA

Ayvalık’ın Altınova ilçesinde planlanan Gıda ve Gıda İşletmeleri İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’nde 3 senelik çalışmanın sonunda gelinen nokta, OSB yatırımcılarına anlatıldı. Jeolojik etüt ve ÇED raporlarının onaylandığını, tapuların tescil edildiğini kaydeden Belediye Başkanı Rahmi Gençer, “Yüzdük yüzdük sonuna geldik. OSB Tabelasını asacak seviyeye geldik” dedi.

Ayvalık Ticaret Odası Salonu’nda Perşembe günü düzenlenen toplantıya,  Belediye Başkanı Rahmi Gençer, Belediye Başkan Yardımcısı Ahmet Erkal, meclis üyesi İbrahim Mühürdaroğlu, Ayvalık Gıda Sanayicileri Derneği yönetim kurulu üyeleri, Belediye Danışman ve OSB Sorumlusu Ozan Coşkun’un yanı sıra OSB yatırımcıları katıldı.

Altınova Mahallesi’nde Topçular Mevkiinde 478 bin 788 metre kare alanda,  Ayvalık Gıda Sanayicileri Derneği tarafından kurulum çalışmaları devam eden Altınova OSB’de, arazinin mera vasfı kaldırıldıktan sonra Bakanlığa müracaat edildiği, farklı genel müdürlüklerden onay alındığını sonra dernek kurulduğu, ÇED raporu için 11 bakanlıktan üç kere görüş istendi ve sonucunda onay alındığı açıklandı. Bundan sonraki süreçte, Maliye hazinesinden tahsis yapıldıktan sonra imar planı hazırlanacak, plan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan onaylandıktan sonra imar uygulamasıyla birlikte ruhsat alınıp inşaata başlanacak.

“YÜZDÜK YÜZDÜK, SONUNA GELDİK”

Türkiye’de ilk olacağı açıklanan OSB için tapunun alındığını belirten Ayvalık Belediye Başkanı Rahmi Gençer, “ÇED raporumuz artık elimizde.  Tabelamızı asacak seviyeye geldik. Bu önemliydi artık fabrikalar yapılabilecek seviyeye getirdik işimizi. Burası mera vasfında bir yerdi ve bir milyonun üzerinde bir para tutuyordu ot parası. Onu iptal ettirdik bu bizim için bir şans oldu. Şimdi burayı alacağız bunu krediyle yapmayı planlıyoruz. Ayvalık OSB küçük bir sanayi ama önemsiyorlar. Bazı sıkıntılar vardı, ‘gıda değil gıdaya dönük malzeme üretiyoruz’ deniliyordu. Müsteşar yardımcısından bu konuda söz aldım ama buranın esas amacı gıda organize sanayi. Elimizde olan insanları değerlendireceğiz ama makine anlamında dışarıdan ithal etmeyeceğiz. Herkes büyük alanlar talep etmiş. Şu anda 220 dönüm yerde 30 işletmecinin sahip olduğu alan var ama daha yer var. Bundan sonra alacağımız arkadaşlarımızı seçerek alalım. Daha çok iş imkânı yaratacak, Altınova’da tarımla uğraşan kişileri teşvik edelim. Yeni yıl da inşaatlara başlarız diye düşünüyoruz. Mütevelli heyeti oluşturacağız. Derneğin temsilcileri mütevelli heyete girecek, uygun görürseniz ilk başkan ben olayım. Yüzdük yüzdük sonuna geldik. Yılsonuna kadar yapı ihalesine çıkıp ardından idari ve sosyal donatı alanların yapmaya başlarız. Akabinde fabrikalarımız yeni yerlerine geçecekler” dedi.

Burcu Konserve, Aktuğ Mandıra, Bergama’dan Mobayn firması, Gaziantep’ten bir iplik firması, Bursa’dan Tıbbi Bitki firmalarının yer istediği OSB’ye yaklaşık 10 zeytin-zeytinyağı firmasının da başvuranlar arasında olduğu öğrenildi. Şu ana kadar 30 kayıtlı firma olduğu belirtildi. 7 adet Süt ürünleri, 5 adet et mamulleri, 15 zeytin işleme, 6 adet Meyve suyu üretimi, 10 adet Bakliyat kurutma ve paketleme, 5 adet Bisküvi Üretimi ve 3 adet tarım makineleri gibi sektörlerden toplamda 51 adet firmanın yer alacağı, İşletmeye geçmesiyle 2450 kişinin çalışacağı OSB inşaatının 2 yıl süreceği, 122.760 ton hafriyat atığı oluşacağı açıklandı.  Bakanlığın planlamasına göre en ufak parsel 3 bin metrekare olacak.  Konuyla ilgili 19 Nisan’da Ayvalık Ticaret Odası Toplantı Salonu’nda saat 10.00’da bir toplantı daha yapılmasına karar verildi.