AYVALIK KENT KONSEYİ, TKKP EGE-GÜNEY MARMARA ÇEVRE KOMİSYONUNDA

Nilgün KAYA

Türkiye Kent Konseyleri Platformu Ege ve Güney  Marmara Çevre Komisyonu kurulma toplantısı Ayvalık’ta yapıldı.

Ayvalık Kent Konseyi’nin ev sahipliğindeki toplantı, Orhan Peker Sanat Galerisinde saat 11.00’de açılış konuşmaları ile başladı. Aydın Efeler, Bornova, Buca, Karşıyaka, Bayraklı, Urla, Çanakkale, Edremit, Burhaniye, Susurluk, Bursa Nilüfer ve Biga Kent Konseylerinin katıldığı toplantıda, Ayvalık Kent Konseyi yönetim kurulu, Ayvalık Çevre Koruma ve Güzelleştirme Derneği, EGEÇEP, GÜMÇED, Türkiye Tabiatını Koruma Derneği, Ayvalık Tabiat Platformu, Ayvalık Tabiat Derneği temsilcileri de hazır bulundu.

“YAŞAM KAYNAKLARIMIZA, TABİAT VARLIKLARIMIZA AÇIK BİR SALDIRI VAR”

Bazı bölgelerde olduğu gibi Ayvalık’ta da ‘Sitlerin yeniden değerlendirilmesi’ ile çevre talanı tehlikesi ve endişesini gündeme getirmek amacıyla toplantıya önem ve öncelik verdiklerini ifade eden Ayvalık Kent Konseyi Başkanı Filiz Karayelli, “ Türkiye’de çevre ile ilgili çözüm bekleyen insan odaklı pek çok sorun olması yanında yaşam kaynağımız olan yeşil alanlarımıza, kara, deniz ve su kaynaklarımızı içeren doğal sitlerimize ve tabiat varlıklarımıza açık bir saldırı vardır. 19.624 hektarlık alanıyla Türkiye’nin en büyük tabiat parkı olan Ayvalık Adaları Tabiat Parkı’nın geçtiğimiz aylarda yapılan yeni düzenleme ve sözde bilimsel, dayanakları belli olmayan bir araştırma raporu ile yapılaşmaya ve her türlü rant odaklarına açılır bir duruma getirilmesi de buna en güzel örnektir. Sermaye ve çıkar grupları tarafından tetiklenen ve hükümet yetkililerince getirilmeye çalışılan yasalar ile önü açılan saldırılar karşısında bizlerin ortak cephe oluşturup, her türlü kanuni haklarımızı kullanarak, sivil inisiyatiflerin gücünü göstermemiz tek çözümdür. Cennet vatanımızın her ağacını, fauna ve florasını, denizlerimizi, kıyılarımızı, akarsularımızı, sulak alanlarımızı ve dağlarımızı, tepelerimizi savunmak, daha temiz bir hava solumak ve daha temiz bir çevrede yaşamak için ülke genelinde her bölgede ve her sivil toplum örgütünde çevre komisyonları ve çevre platformları kurulması bir zorunluluk haline gelmiştir. Görüyoruz ki bugün bu amaçlarla pek çok çevre ve tabiat platformu üst üste kuruluyor ve çalışmalarına devam ediyor. Muğla – Milas’ta gerçekleştirilen 21. Türkiye Kent Konseyleri Platformu toplantısına katılan kent konseyleri tarafından alınan karar gereği ise TKKP Ege ve Güney Marmara Çevre Komisyonunu kurmak üzere bugün toplanmış bulunuyoruz. Konuya duyarlılık göstererek çağrımıza cevap veren ve toplantımıza katılım gösteren kent konseylerine çok teşekkür ediyorum” dedi.

EGE VE GÜNEY MARMARA ÇEVRE KOMİSYONUNDA AYVALIK’TA YER ALDI

Ayvalık Belediye Başkanı Rahmi Gençer de ilçede yaptıkları çalışmalar ve ilçedeki çevre sorunlarına yönelik mücadele ile ilgili bilgi verdi ve doğal güzellikleriyle önemli bölgenin betonlaşma tehdidi altında olduğunu ve buna karşı birlikte mücadele yürütüldüğünü söyledi. Ayvalık Kent Konseyinin çalışmalarının anlatılmasının ardından Divan ve Sonuç bildirgesi kurulu oluşturuldu.  Divan Başkanı Ayvalık Kent Konseyi eski başkanı Ahmet Üzgeç, yazmanlar Ayvalık Kent Konseyi yürütme kurulu üyeleri Nejdet Uğral ve Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanı Renin Dilek Tan olarak belirlendi. Ege ve Marmara Çevre Belediyeler Birliği ve Edremit Kent Konseyi Genel Sekreteri Metin Tuncer ile GÜMÇED kurucu başkanı Mehmet Akif Öznal, Ege ve Güney Marmara’daki çevre sorunlarını içeren birer konuşma yaptı. Ayvalık çevre sorunları ise Çevre Koruma ve Ayvalık’ı Güzelleştirme Derneği’nden Halil Coşkun tarafından yapılan sunumla anlatıldı.

Öğle yemeğinden sonra toplantı, katılan Kent Konseyi Temsilcilerinin Çevre ile İlgili Bölgesel sorunlarının sunumu ve çözüm yollarının belirlenmesi ile sona erdi. Toplantının ardından konuk Kent Konseyleri temsilcilerine Ali Bey (Cunda) ve Şeytan Sofrası gezisi yaptırıldı. TKKP Ege ve Marmara çevre komisyonu Ayvalık, Bornova, Urla, Buca ve Burhaniye Kent Konseyi temsilcilerinden oluştu.