BALIKESİR’DE KIŞ ORTASI 72 BİN 673 ADET SU KUŞU SAYILDI

Fotoğraf Kadri KAYA Gri Balıkcıl - Küçük Ak Balıkcıl - Büyük Ak Balıkcıl

Haber: Nilgün KAYA        Fotoğraflar: Kadri Kaya

Balıkesir’de 2017 yılı Kış Ortası Su Kuşu Sayımları (KOSKS) Ayvalık, Gömeç, Burhaniye, Edremit, Havran, Manyas, Gönen’de yapıldı. 4 gün süren ve 40 noktada gerçekleşen sayımlarda 72 bin 673 su kuşu sayıldı.

Bursa’da gerçekleştirilen Kış Ortası Su Kuşu sayımına destek veren Ayvalık Kuş ve Doğa Gözlem Topluluğu (AYKUŞ), Körfezdeki KOSKS çalışmasını geçtiğimiz günlerde tamamladı. KOSKS’a destek vererek sayıma katılan AYKUŞ Sorumlusu, Körfez Bölgesindeki KOSKS çalışmasını tek başına yaptı. Burhaniye Milli Parklar Doğa Koruma Mühendisliği çalışmaya araç desteğinde bulundu. 

Balıkesir’de 2017 Kış Ortası Su Kuşu Sayımları Manyas Kuş Cenneti ile başladı. Doğa Araştırmaları Derneği ve Ayvalık Kuş Gözlem Topluluğu işbirliğinde gerçekleştirilen sayımda, 54 türde 60 bin 230 su kuşu, Gönen ‘de 21 türde 494 su kuşu sayıldı. 

TÜM SULAK ALANLAR VE KIYI ŞERİDİ TARANDI

Ayvalık Kuş Gözlem Topluluğu (AYKUŞ) KOSKS sayımını Ayvalıkla devam ettirdi. Ayvalık’taki sayımda 37 türde 8 bin 690 kuş sayıldı. Gömeç, Burhaniye, Havran ve Edremit’teki çalışmayı tek güne sığdıran AYKUŞ, Gömeç’te 19 türde 1698 kuş, Burhaniye’de 18 türde 443 kuş, Havran’da 8 türde 401 kuş, Edremit’te 10 türde 717 kuş olmak üzere Körfez Bölgesinde 43 türde 11 bin 949 adet su kuşu saydı. İl genelinde toplam 72 bin 673 su kuşunun yanı sıra bölgede 39 tür ötücü kuş görüldü.

Ayvalık’ta en fazla görülen beş tür; gümüş martı, sakarmeke, karabaş martı, flamingo ve yeşilbaş olurken Körfezdeki diğer ilçelerde en çok görülen türler; gümüş martı, karabaş martı, kara karınlı kum kuşu, Akdeniz martısı ve karabatak oldu. Manyas’ta elmabaş patka, yeşilbaş, sakarmeke, dikkuyruk, sütlabi en çok rastlanan türler oldu.

Kısa adı KOSKS olan Kış Ortası Su Kuşu Sayımları 1967 yılından bu yana Batı Palearktik ve Güney Batı Asya’da kuşların göç hareketlerinin en az olduğu dönemler olarak belirlenen Ocak ve Şubat aylarında yapılıyor. 100’den fazla ülkede 20 bin sulak alandaki bu sayımlar çoğunluğu gönüllülerden oluşan 11 bin kişi tarafından gerçekleştirildi.  Ayvalık Kuş Gözlem Topluluğu Sorumlusu Doğa fotoğrafçı ve gözlemcisi Kadri Kaya, önceki yıllarda olduğu gibi bu sene de KOSKS sayımına Ayvalık ve Körfez Bölgesinin yanı sıra il genelinde de gönüllü destek verdi.  

Çalışma ile ilgili bilgi veren AYKUŞ Sorumlusu Kadri Kaya, “Çamurcundan Kervan çulluğuna, Gümüş martıdan Karabatağa farklı su kuşları Ayvalık ve Körfezde konaklıyor. Su kuşu sayımlarını her yıl aynı noktalardan yapıyoruz. Önceki senelerden farklı bir durum söz konusu değil;  bu kuşların bulundukları bölgeden uzaklaşmaya başladığını, tür ve sayılarının azaldığını tespit ettik. İnsan ve inşaat baskısının da söz konusu bölgede arttığını ve sulak alanlara zarar verdiğini gördük. Kirlilik ve yapılaşma tehdidinin yanı sıra kaçak avcılık faaliyetlerinde de önceki seneye oranla artış gözleniyor” dedi.