“ÜÇ MART GERÇEK BİR DEVRİM GÜNÜDÜR”

Nilgün KAYA

Üç Devrim yasasının kabul edilişinin 93. Yıldönümü nedeniyle eş zamanlı açıklama yapan Cumhuriyet Kadınları Derneği (CKD) Ayvalık Şubesi, 3 Mart’ın gerçek bir devrim günü olduğunu belirtti.

Cumhuriyet Kadınları Derneği Genel Başkanı Dr. Canan Arıtman’ın açıklamasını 3 Mart Cuma günü Ayvalık’ta kamuoyu ile paylaşan CKD Ayvalık Şubesi Yönetim Kurulu üyeleri Mehtap Beningtan, Vasfiye Tatlıcı Açık,  Oya Turtanak, 3 Mart’ın önemine değindi. Gülden Sarıbaş yönetimindeki CKD Ayvalık Şubesi tarafından diğer şubelerle eş zamanlı yapılan açıklamada, ‘Türk Bayrağının yanına/yerine Hilafet bayrağı asılmasın diye Hayır diyoruz” Hava limanlarında göndere sözde Kürdistan bayrağı çekilmesi kabul edilemez. ‘Bu davranış; hiç ağzınızda eveleyip geveleyip durmayın resmen ve alenen sözde Kürdistan’ı tanımaktır. Yaptıklarınız yapacaklarınızın göstergesidir. Yani ileride Suriye’deki 2. İsrail Kürt devletine de razı olacağız demektir. Ve emperyalizmin hain bölme amaçlarına hizmet ederek Türkiye dede  bu yeni anayasa değişikliği ile  güneydoğuda önce özerk bölge sonra federasyon, sonrasında da bağımsız Kürt devleti oluşumunu sağlayacağım demektir. İşte bu nedenlerle 16 Nisanda Hayır diyeceğiz’

“3 MART, ORTAÇAĞ KARANLIĞINA GÖMÜLMÜŞ BİR TOPLUMUN ÇAĞDAŞLAŞMA YÜRÜYÜŞÜNE BAŞLAMASIDIR”

‘Türkiye Cumhuriyeti’nin Laik ilkelere dayalı temellerinin atıldığı tarih 3 Mart 1924’tür.Hilafetin, Şeriye ve Evkaf Vekâletinin kaldırılması ve Tevhidi Tedrisat yani eğitim birliği yasasının kabul edildiği gündür. Bu devrimler cahil ve geri bırakılmış, Orta Çağ karanlığına gömülmüş bir toplumun çağdaşlaşma yürüyüşüne başlamasıdır. 3 Mart Devrimleriyle; Padişahlıktan Cumhuriyete, şeriattan Laikliğe, gericilik ve tutuculuktan Devrimciliğe, Ümmetten Millete geçiş gerçekleşti. Akıl inançtan, bilim dinden bağımsızlaştı. 3 Mart gerçek bir devrim günüdür. Atatürk Devrimcilerinin bayram günüdür. Türk kadınının 600 yıllık esaretten, kölelikten, hiçlikten kurtulduğu gündür. Biz kadınlar her şeyimizi, insandan sayılmayı, kadının insan haklarını Cumhuriyetin Laik Hukuk Devrimlerine borçluyuz. Bu bilinçle Atatürk’ümüzü bir kez daha sevgiyle saygıyla ve çok büyük bir minnetle anıyoruz. Biliyoruz ki; Laiklik olmadan Demokrasi olmaz, Laiklik olmadan Hukuk Devleti olmaz, Laiklik olmadan İnsan Hakları olmaz, Kadının İnsan hakları ise hiç olmaz. İşte tam da bu gerekçelerle biz Cumhuriyet Kadınları olarak Laik Demokratik Cumhuriyetimizi yok edecek Anayasa değişikliğine Hayır diyoruz. Cumhuriyeti, Demokrasiyi Çağdaş laik hukuk Devletini ve Egemenlik hakkımızı korumak için, insan hakları için, kadının insan hakları için, ‘Yurtta barış, dünyada barış’ için, çocuklarımızın geleceği için, eşitlik, özgürlük, kardeşlik için, Atatürk’e minnet borcumuzu ödemek için, kula kulluk etmemek için 16 Nisan Halk oylamasında Hayır diyeceğiz. Türk kadının gücünü göstererek Milletimizi ve Vatanimizi bir kez daha kurtuluşa götüreceğiz’ denildi.