SPONSORLARDAN AYAZMA İNCELEMESİ

 

 

Nilgün Kaya

Ayvalık Kemal Paşa Mahallesi’nde bulunan 1890 yılına tarihli Ayazma’nın (Kutsal su) onarım –yenileme çalışmalarına maddi destek veren Coca Cola Ceo’su Muhtar Kent ile Ünlü Ceo avcısı Şerif Kaynar, yeni yıl öncesi onarım çalışmalarını yerinde inceledi.

Foça Kazıları başkanı Prof. Dr.Ömer Özyiğit yönetiminde yapılan onarım çalışmalarını görmek için 30 Aralık Cuma günü Ayvalık’a gelen Muhtar Kent ve eşi Defne Kent ile Şerif Kaynar, onarım çalışmalarında gelinen aşama konusunda Prof. Dr. Ömer Özyiğit’ten bilgi aldı.  Kent ve Kaynar’a, Prof. Ömer Özyiğit’in Ayazma ile ilgili yazılarının bulunduğu dosya verildi. Onarımın tamamlanması için kampanya başlatıldığını açıklayan Ayvalık Belediye Başkanı Rahmi Gençer’de onarımı yapan şirket ve Kültür Sosyal İşler Müdürlüğü ekibiyle Kent ve Kaynar’a eşlik etti. Başkan Gençer, 26 Aralık’ta çalışmaları yerinde inceleyerek çevredeki yolların onarımı ve temizliğinin de yenileme çalışmalarıyla birlikte sürdürülmesi yönünde talimat vermişti.

YILLARDIR BEKLENEN MADDİ DESTEĞİ KENT VE KAYNAR VERDİ

1890 yılında yapılan, bir dönem Zeytinyağı Fabrikası olarak kullanıldıktan sonra kapıları kapanan Neo- klasik üsluplu Ayazmada onarım çalışması 31 Ekim tarihinde başladı. 2005 yılında Ayvalık Belediyesi’ne Kent Arşivi Müzesi yapılmak üzere tahsis edilen, bir süre Belediye tarafından sergilerin düzenlendiği galeri olarak kullanılan yapıda onarım çalışmaları Panagia Phaneromeni Ayazma’nın Anıtlar Kurulu tarafından 2012 yılında onaylanan restorasyon projesini de hazırlayan Prof. Ömer Özyiğit yönetiminde, Payanda Şirketi  tarafından belediye kontrolünde yapılıyor.  Araştırma kazıları yapılan, Bursa Anıtlar Kurulu’ndan alınan izinler sonrası projesi hazırlanan Ayazma’nın restorasyonu için yıllardır beklenen maddi destek Coca Cola Ceo’su Muhtar Kent ve ABB şirketinin Türkiye Genel Müdürlüğü ve Genç Yönetici ve İşadamları Derneği (GYİAD) Başkanlığı yapan, KornFerry Türkiye Temsilcisi,  ‘Kapısında patronların sıralandığı adam’ olarak tanınan Şerif Kaynar’dan geldi.  Bu desteklerin onarım maliyetinin bir bölümünü karşıladığı, tarihi yapıda onarım-yenileme uygulamalarının bir kampanya ile gerçekleştirileceği açıklanmıştı.

İÇİNDEKİ SU, KUTSAL KABUL EDİLİYORDU

‘Küçük bir kız çocuğu her gece rüyasında Meryem anayı görür. Meryem ana sürekli aynı yerde durup burada kaynaktan fışkıran kaynaktan su içer ve küçük kız çocuğuna da bu suyu işaret eder. Rüya sürekli tekrarlayınca bunun bir haber olacağı düşünülerek kent meclisine anlatılır. Toplanan din adamları kızın tarif ettiği yere gelir ve kazı yaparlar, bir süre sonra kızın rüyasında gördüğü gibi topraktan su fışkırır. Daha sonra buraya bir kilise yapılır ve su korumaya alınır’ hikâyesi ile bilinen Ayvalık Ayazma Kilisesi’nde geçtiğimiz yıllarda yapılan

temizlik çalışmaları sırasında, 2 adet havuz ortaya çıkarılmış, nişler ve su küngünün yanı sıra bir aziz başı ve 1866 yılında yazıldığı belirlenen mermer levha bulunmuştu. Kutsal su anlamına gelen Ayazma isimli yapıda dolgu üzerine beton dökülerek yapılan zeminde yaklaşık 2 metrelik bir kazı yapılmış, Zeytinyağı Fabrikası yapılırken müdahaleye uğrayan yapının tabanında,  nişler bulunmuştu. Niş sayısı 9’a ulaşan ve kutsal bulunduğu iddia edilen kuyu ile birlikte kazı sırasında ortaya çıkan kuyu sayısı da 5 olarak biliniyor.

Kaydet