AYVALIK’TA SU KABAĞINDAN EŞYALAR ÇOK REVAÇTA

 

Nilgün KAYA

17 yıllık mesleği Sağlık memurluğunu bırakarak Ayvalık’a yerleşen Gökhan Güngör, Ayvalık Kabak Tasarım atölyesi açarak su kabağından eşyalar yapıyor. Yaklaşık 60 yıldır kullanılmayan su kabaklarının bu yıllarda çok revaçta olduğunu belirten Güngör, yaratıcılığa açık bu el sanatını öğrenmek isteyenlerin sayısının da arttığını söylüyor.

Geçmişte su kabı, hamam tası gibi kullanım alanları olan ancak gelişen teknoloji ve farklı materyallerin hayatımıza girmesiyle kullanımdan kalkan su kabakları yeniden kullanılmaya başladı. Başta tavan ve masa lambaları olmak üzere tuzluk, takı kutuları, kâseler, vazolar olarak kullanım alanı bulan su kabakları, delme ve boyama yöntemiyle özgün ve rengarenk şekillerle donatılarak görünümü hoş objelere dönüşüyor. 5 yıl önce kabak süsleme ile tanışarak 17 yıllık mesleği olan sağlık memurluğunu bırakan ve kendini su kabağından eşyalar yapmaya adayan Gökhan Güngör, Ayvalık’ta açtığı atölyesinde hem yapıyor hem de öğretiyor. Cunda (Ali bey) Adası’ndaki ‘Düş Kapanı Atölyesini’ ilçe merkezine Ayvalık Kabak Tasarım Atölyesi olarak taşıyan Güngör, gelen yoğun talep üzerine su kabağı süslemesini öğretmeye başladığını belirterek, doğal olan kabak eşyaların günlük yaşama tekrar girmesinden memnun olduğunu söyledi.

“AYVALIK’TA SU KABAĞINDAN EŞYALARA İLGİ YOĞUN, HEM ALMAK HEM DE YAPABİLMEK İSTİYORLAR”

Hatay ve Antalya’dan temin edilen kabakların temizleme, delme ve boyama safhalarından sonra ortalama 2 günlük bir çalışma ile dekoratif ve kullanışlı eşyalara dönüştüğünü belirten Gökhan Güngör, “Yaklaşık 5 yıldan beri su kabağından eşyalar yapıyorum.  Önce hobi olarak başladı. Hediye isteyenler oldu ve gelen ilgi doğrultusunda sonra ticari olarak çalışmaya başladım. 17 yıl sağlık memurluğunu bıraktım ve Ayvalık’ta sadece su kabağından eşyalar yapmaya başladım. Çok memnunum.  Su kabağı çok doğal, yaptığımız lambalara sinek bile gelmiyor. Kolay işleniyor, değişik figürler yapılabiliyor ama hassas. Sabırlı ve dikkatli bir çalışma gerektiriyor. Mesela yaptığım bir su kabağına şekli yaparken 20 bin adet delik açtım. Ayrıca bu eşyaların bir eşi daha yok. Benzeri olabilir ama hepsi birbirinden farklı oluyor. Ayvalık’ta su kabağına ilgi yoğun.  Hem eşyaları almak hem de kendileri yapmak istiyor vatandaşlar. Çevreden gelen ilgi üzerine kurs vermeye başladım. Bu işin tekniğini öğretirken karşılıklı farklı olarak neler yapabiliriz diye konuşuyoruz” dedi.

Yaklaşık 1 aydır su kabağından eşya yapmaya başlayan kursiyer Veysel Öztürk, “Elime bir kabak geçti bunu nasıl süslerim diye düşünüyordum. Bir şeyler yapmaya çalıştım ama buraya gelip arkadaşı görünce hiçbir şey bilmediğimi anladım.  Çok şeyler öğrendim ve bir şeyler yapmaya çalışıyorum” dedi.

Kaydet

Kaydet

Kaydet