” AYVALIK ‘TA 23 KM’LİK ALANDA 8 BİN 800 KONUTA, OCAK AYINDA DOĞALGAZ VERİLECEK “

Nilgün KAYA

Ayvalık’ta Ali Çetinkaya ve 150 Evler Mahallesini kapsayan 23 km’lik bir alanda 8 bin 800 daireye Ocak ayında doğalgaz verilmesi planlanıyor.

AKSA Balıkesir Doğalgaz A.Ş İşletme Müdürü Levent Üstüner, Ayvalık Belediye Meclisinin Eylül ayı olağan toplantısına katilarak doğalgaz çalışmaları hakkında bilgi verdi.

Konuşmasına AKSA hakkında bilgi vererek başlayan Üstüner, “BOTAŞ, şu anda Burhaniye’den gelerek Gömeç üzerinden Ayvalık’a gelecek doğalgaz iletim hatlarını yapmakta. Bizim sorumluluğumuz BOTAŞ’ın bize gaz teslim ettiği yerde başlamakta. BOTAŞ ‘ın teslim ettiği yerde biz gaz teslim aldığımız yerde bir istasyon kuruyoruz. Şu an da onun kamulaştırma çalışmaları tamamlandı. BOTAŞ’tan gazı 40-70 bar aralığında teslim alarak şehir içerisine çelik hatlarla 12-19 bar aralığında taşıyacağız. Sonra belli alanlarda gaz basıncını düşürerek konutların gaz ihtiyacını karşılayacağız. Ayvalık ‘ta 2022 yılı için 23 km lik bir yatırım planlandı. Doğalgazda abone bağlantı bedeli diye bir kavram var. Her daire doğalgaz kullanacaksa daire başı EPDK tarafından belirlenmiş bir bedel var. Bu bedeli yatırarak bağlantı anlaşması imzalamakta kişiler. Biz normalde ana hattı yapmakla mükellefiz. Bina bağlantı anlaşması imzalarsa obinaya doğalgaz hattı kutusu koymakla ve servis hatları çekmekle mükellefiz. İç tesisat ise AKSA’ nın sitesinde bulunan sertifikalı firmalar tarafından yapılıyor ama tabii bu yapılan işin de projesini bize sunuyorlar. Yapılan tesisatın kontrolünü de biz gerçekleştiriyoruz. Gaz arzı sağlandıktan sonra 24 saat kesintisiz doğalgaz acil hattımız olan 187 hattımızla hizmet veriyoruz. Doğalgaz da süreci şöyle açayım; binadaki kişi abonelik yapar, sonra biz binaya doğalgaz servis kutusunu koyarız. Kişiler yetkili, sertifikalı firmaya proje çizdirip onaylattırır. Proje onaylandıktan sonra daire sahibi ya da kiracı depozito yatırır ve gaz açılışını gerçekleştiririz. 2022 yılında 23 km’lik bir alanda yatırım yapacağız. Bu alanda 8 bin 800 daireye doğalgaz verebilecek durumdayız. Yeni garaj, sanayinin önünden geçiyor, karşı taraflar. Adliyenin oradan karşısını da içine alan ilk etap için öngörümüz BOTAŞ Aralık ayında gaz arzını sağlayana kadar imalatı tamamlamayı düşünüyoruz. Eylül ayı içinde başlıyoruz diye konuştuk. Peyderpey imalata başlayacağız, ekiplerimizin sayısı artacak. BOTAŞ ‘ın gaz arzını sağlamasına müteakip biz de insanlara doğalgaz saglayabilecegiz. BOTAŞ Aralık ayı sonuna kadar iletim hatlarını tamamlayarak gaz arzını sağlayacağı bilgisini verdi bize ” dedi.

İkinci etapla ilgili sorulara yanıt veren Üstüner, ” belediye ile koordineli çalışıyoruz. Daha sonra genişlemeyi düşünüyoruz. Sahil bölgesine doğru. Ana iletim hatlarımız yapilacak ki devamında bu işlemleri gerçekleştirebilelim. Ana dağıtım hattımızı yapalım ki genişleyelim. Şu anda Ayvalık belediyesi ile koordineli çalıştığımız alan burası. Peyderpey imalatların tamamı gerçekleştirilecek. Bu projenin tamamıyla ilgili olarak şu kadar sürede gerçekleştireceğiz diye birşey olamaz. Yapa yapa gittiğimiz için hem de belediyenin bütçeleri önemlidir yüzey kaplamaları belediye yapıyor hem de yolların açık olması önemli. Esas olan burada belediye ile koordineli bir çalışma gerçekleştirmemiz. Altınova,Cunda da ve bu tarafta belli uç noktalara gitmemiz beli yıllar alacaktır ama koordineli çalışıyoruz. ”

“HATLARIN OTURMASI İÇİN BİR YAĞMUR SEZONU GÖRMELİ ”

“Doğalgaz etrafına bahçe mili kullanıyoruz. Biz normalde bunların sıkıştırmasını yapıyoruz ama yağmur suyu görmeden ve belli bir miktarda su aşağı inmeden o yol tam olarak oturmuyor. Vatandaşların şikayetleri olacaktır yol çok tozlu vs. Diğer ilçelerde belediyeler şikayetlere istinaden ana arterlerde hemen parke taşı yapmaya çalıştılar. Kasım -Aralik aylarında yağan yağmurlardan sonra alttaki malzeme oturdu, çöktü bu sefer de parke taşları çökmeye başladı. Süreç aslında şudur. Tam bir oturma olması için bir yağmur sezonu görmesi lazım. Bu süreçte belediyemizin destekleriyle yollarda sulama yapilabilir çöken yerlere biz de destek vererek takviye mıcır konulabilir. Maalesef cefa çekmeden sefa olmuyor. Düşünün biz her yolun tamamını kazacağız. Her abone olan binaya doğalgaz kutusu koyacağız. Dikine kazılar da gerçekleştirilecek. Malzemenin oturma zamanını beklemek çok önemli.”

“Biz imarlı alanlar, imar planı, yolu an her yeri yapmakla mükellefiz. Yolların imarı yoksa orayı yapma şansımız olmaz. Çeşitli kurumlardan Ayvalık’ta kaç bina var, hangi binada kaç daire, kaç dükkan var bütün verileri aldık. Bütün projemizi de A’dan Z’ye hazırladık. Altınova ‘nın sonuna kadar gidecek şekilde hazırladık. Aynı zamanda Ayvalık ‘ta imarlı alanlarda sonuna kadar gidecek şekilde hazırladık. Yapmamız gereken nedir? Talebi bir an önce karşılamak. Bununla ilgili de belediye ile koordineli çalışmamız lazım. Ayrıca belediye bütçeleri ile ortak hareket etmemiz lazım. Mevzuata göre süremiz var. Nedir mevzuat? BOTAŞ ‘ın bize gaz arzını sağladıktan sonra 7 yıl içinde imarlı alanları yapmakla mükellefiz. Diğer alt yapı kurumlarindan farklı bir yapımız var. İmalatlarımızın tamamı haritasal ölçüdür ve CPS e kaydedilir. Biz nokta atışı bir kazı olduğunda hattımız şuradadır diye gösterebiliriz. Ek olarak isletmesel faaliyetlerde çok titiz davranıyoruz ve 24 saat ücretsiz hizmet vererek insanların dairesinde bir gaz kokusu olduğunda arkadaşlarımız 15 dakika içersinde oraya gitmekle mükellef. Bu konuda da çok hassasız. Buradaki önemli kritik nokta şu; yeter ki isnanlar bize bilgi vermeden doğalgaz tesisatlarında değişiklik yapmasınlar. Kişiler bizim kontrolümüz diianda tesisatlarını değiştirmeye çalışıyorlar. O zaman tatsız şeyler olabiliyor. Bizim kontrolümüzde olduğu takdirde herhangi bir sıkıntı yaşanmaz. Ayvalık ‘ta yeni bir imalat gerçekleştireceğiz. Karşımıza ne tür zorluklar çıkacak bilemiyoruz ama yaptığımız ön tespitlere göre bir plan yaptık. Aralık ayı sonuna kadar bu işleri tamamlayacağımızı öngörüyoruz. Bunun paralelinde Karayolu gibi kurumların izinleri var. Maalesef Ayvalık’ta çok sit alanı var. İzin süreçleri var. Belediye ile koordineli çalışma çok önemli bizim için. Meclis kararı var. Doğalgaz hattının yüzey kaplamalarını belediye yapacak. Biz bununla ilgili bir bedelde veremiyoruz. Yaptığımız yatırımın maliyeti çok yüksek. Buradaki yük belediyeye yükleniyor. Belediyenin bütçesi olmazsa imalat yapılamayabilir. Veya belediyenin bütçesi çok olabilir daha geniş bir alanda yapılabilir.”

“KAÇAK ARAMA ARACIMIZIN GİREMEYECEĞİ SOKAKLARA İMALAT YAPMAMIZ MÜMKÜN GÖRÜNMÜYOR ”

“Ayvalık ve Cunda’da tarihi kent içinde kurumların gerekli izinleri verebilmesi lazım. Tescilli binalarda çok sıkıntı yaşıyoruz. Doğalgaz tesisatlarımız sıva altında yapılmıyor, sıva üstünde olduğundan dolayı doğalgaz sayacı, doğalgaz boruları tarihi tescilli binalarda izin almak gerçekten zor oluyor. Sit alanlarında kazı çalışması yapabiliyoruz. Ören için başvuru yaptık. O konuda sıkıntı yok. Bir de teknik emniyet kısmı var. Biz doğalgaz arzı sağladığınız sokaklarda bir aracımız 6 ayda bir yeraltında kaçak arama yapıyor. Yılda iki kere bu kaçak aramayi yapıyoruz. Ayvalık’ı biliyoruz çok dar sokakları var. Aracın girmeyeceği sokağa imalat yapmamız mümkün olmayacak gözüküyor. Çünkü buraya itfaiyenin girmesi lazım, kaçak arama aracımızın girmesi lazım. Ama o süreçlerde belediyemiz ve diğer kurumlarla koordineli irdelenebilir. O aracın o sokağa girmesi lazım yoksa ben o riske giremem.” Dedi.

“UEDAŞ VE TELEKOM HATLARI YERALTINA İNDİRMELİ”

Belediye meclis üyesi Levent Gurup, hazır doğalgaz için kentte kazı yapılacağı için UEDAŞ ve TELEKOM’un her olumsuz hava kosulunda sorun çıkaran hatlarını yer altına alması ve için girişimde bulunulmasını önerdi. Sõz konusu kurumlara Ayvalık Belediyesi tarafından yazı gönderdiği açıklandı.