AYVALIK’IN HAYALET GEMİSİ; ARTEMİS

Nilgün KAYA

Ayvalık Çiçek Adasının güney batı tarafındaki sığlıkta 18 yıldan bu yana kırk derece eğimle duran gemi enkazı, bu görüntüsü sayesinde dalgıçların ve turistlerin ilgisini çekiyor. Ayvalık’ın hayalet gemisi Artemis, batık ve terk edilmiş haliyle biraz ürkütücü ve ilginç görünüm sergiliyor.  

Belize bandıralı Artemis gemisi 1999 yılında Çiçek Adasının yaklaşık 500 metre açığında karaya oturmuş. İstanbul’dan demir alan geminin Çanakkale üzerinden Ayvalık’a geldiği ve kaçak göçmen taşıdığı biliniyor. 3 metre derinlik, 7 metre genişlik ve 51 metre uzunluktaki yar ahşap geminin deniz kirliliğine neden olabileceği gerekçesiyle sökülüp kaldırılması için Liman Başkanlığı’nın 2007 ve 2010 yıllarında talebi olmuş.  30 Aralık 1999’da Sahil Güvenlik ekiplerince göçmen kaçakçılığı yaptığı tespit edilen gemi hakkında, hem göçmen kaçakçılığı hem de Belize bandırasını kabul etmediği için mülkiyet sorunu nedeniyle devam eden davalar var. Davaların sonuçlanmaması nedeniyle gemi sökülüp kaldırılamıyor. 296 grostonluk gemi, şu anki batık ve terk edilmiş haliyle ilginç görüntüler sunuyor ve gerek dalgıçların gerekse turistlerin ilgisini çekiyor.

SÖYLENTİSİ ÇOK, GÖRÜNTÜSÜ ÜRKÜTÜCÜ

Artemis’in eski bir Rus mayın gemisi olduğu ve ikinci kaptanın da mülteci kaçırma işini planlayanlar tarafından tehlikeli görülerek öldürüldüğü, gemiden çıkarılan göçmenlerin bazılarının yolculuğa dayanamayarak öldüğü, sağ kalanlarında açlıktan ölmek üzereyken bulunduğu söylentileri yaygın. Son yolculuğunu Ayvalık’a doğru yapan olan üç direkli gemiden geriye büyük ölçüde iskeleti kalmış. Gemiye ancak özel teknelerle gidilebiliyor ama Gümüşlü Fabrikasının da bulunduğu Gümüşlü mevkiinde karadan izlenebiliyor. Ayvalık’ın adalarla bezeli doğal güzelliği arasında sıkışıp kalan hayalet gemi Artemis, meraklıları için ilginç fotoğraf kareleri sunuyor.