Ayvalık zeytinyağına AB tescili için önemli adım “AYVALIK ZEYTİNYAĞI’NIN MARKA DEĞERİ VE TİCARİ HACMi AVRUPA’YA TAŞINACAK”

Fotoğraf: Kadri Kaya

Nilgün KAYA

Kalitesi ve lezzetiyle tanınan Ayvalık Zeytinyağı’nın Avrupa Birliği’nde coğrafi işaretle tescillenen ürün olması için çalışmalar yürüten Ayvalık Ticaret Odası, danışmanlık hizmeti sözleşmesi imzalayarak süreci hızlandırdı.

2006 yılından beri Ayvalık Zeytinyağı Coğrafi İşareti’ nin sahibi Ayvalık Ticaret Odası, ulusal ve uluslararası üne sahip olan bu değerini Avrupa Birliği’ne tescil ettirmek için 16 Şubat 2024 tarihinde Huriye Özener- Özener Marka Patent Ve Danışmanlık Ticaret Limited Şirketi ile danışmanlık hizmeti sözleşmesi imzaladı. Yapılan sözleşme ile birlikte Ayvalık Ticaret Odası’nın AB Tesciline başvuru süreci Özener Marka Patent tarafından takip edilecek.

“AYVALIK ZEYTİNYAĞININ MARKA DEĞERİNİ KORUMAK VE ÜNÜNÜ AVRUPA ‘YA YAYMAK İSTİYORUZ”

Sektöründe tecrübeli firmanın devreye girmesiyle yıllardan bu yana gündemde olan, ancak somut bir adım atılmamış Ayvalık Zeytinyağı’ na AB Tescili alma hedefine bir adım daha yaklaşılmış olacağını ifade eden Ayvalık Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ali Uçar, kapsamlı ve yoğun bir çalışma gerektiren bir hazırlık dönemi sonucunda kavuşacağımız tescili ile ilçemizin en önemli değeri olan Ayvalık Zeytinyağı’ nın marka değerini ve ticari hacminin Avrupa’ya taşınacağını belirtti.

Yapılan sözleşme sırasında konuşan Ayvalık Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ali Uçar: “ Uzun yıllardan bu yana tüm kamuoyunun beklentisi olan zeytinyağımıza AB Tescili alabilmek için yaptığımız çalışmalara devam ediyoruz. Ulusal Zeytinyağı Coğrafi işaret tescillerden ilki olan “Ayvalık Zeytinyağı” Coğrafi işaretinin zorunlu olan tescil revizyonu üzerinde Türk Marka ve Patent Kurumu ile yaklaşık 1.5 yıl çalıştık ve revizyonu tamamladık. Bugün burada, sektörün en tecrübeli isimlerinden birisi olan Huriye Özener ile yaptığımız sözleşme ile AB tescil sürecimizi hızlandırıyoruz. Ayvalık zeytinyağının marka değerini korumak ve ününü tüm Avrupa’ya yaymak için Ayvalık Ticaret Odası olarak öncü bir şekilde çalışıyoruz. Süreç içinde Ayvalık Zeytinyağı Coğrafi işareti fiili ve hukuki denetimi ile ilgili de danışmanlık hizmetleri almaya, uygulama alt yapımızı geliştirmeye devam edeceğiz. Yaptığımız sözleşme Ayvalık zeytinyağı sektörüne, işletmelerimize ve tüm ilçemize hayırlı olsun. Hedefimiz bu süreci bu yıl tamamlamaktır.” dedi.

“SÜRECİ EN KISA SÜREDE TAMAMLAMAK İSTİYORUZ”

Özener Marka Patent Ve Danışmanlık Ticaret Limited Şirketi’nin sahibi Huriye Özener ise; “ Birçok coğrafi işaret için AB Tescili süreci yürütmekteyim. Ayvalık Zeytinyağı’ nın her yerde bilinen kalitesi ve ününü artık Avrupa’da daha güçlü göstermenin, işletmelerimizi de bu süreç içinde yer almaya teşvik etmenin ve desteklemenin zamanı geldi diye düşünmekteyim. Ayvalık Ticaret odamız adına AB Başvuru sürecini firmamız yönetecek. Bu sürecin başvuru, denetim ve dökümantasyon aşamalarında Başkanımız Ali Uçar ve tüm ATO çalışanları ile yoğun bir ortak çalışma içinde olacağız. Ali Bey ile uzun zamandır yaptığımız görüşmeler sonunda bugün resmi sözleşmemizi yapmış bulunuyoruz. Mümkün olan en kısa sürede, tamamlamak istediğimiz sürecin, Ayvalık Ticaret Odası’na ve Ayvalık’a hayırlı olmasını diliyorum” diye konuştu.