AYVALIK’IN DENİZ KUŞLARI SAYILIYOR

Nilgün KAYA

‘Ayvalık Adaları Tabiat Parkında deniz kuşlarının ve biyoçeşitliliğin araştırılması’ projesi kapsamında Ayvalık adalarındaki deniz kuşlarının envanterinin çıkartılması çalışmasına devam ediliyor.

Gri Balıkcıl – Küçük Ak Balıkcıl – Büyük Ak Balıkcıl Fotoğraf:Kadri KAYA

Ayvalık Adaları Tabiat Parkı’nda yer alan adalar ve deniz alanını çalışma sahası olarak belirleyen ve 16 Eylül tarihinde başlanan proje için ilk etapta Maden, Pınar, Kara ve Çıplak adalarında araştırma ve gözlem yapıldı.

 

5 GÜN İÇİNDE 9 ADADA İNCELEME YAPILDI

Conservation Collective ve Sivil Toplum için Destek Vakfı işbirliğiyle hayata geçirilen Turquoise Coast Environment Fund – Turkey hibe programı kapsamında desteklenen Proje ile; 16 Ekim’de Kız ve Balık Adalarına, 23 Ekim tarihinde İlyosta Adasına giden Proje yürütücüsü Doğa Araştırmacısı Kadri Kaya, 31 Ekim tarihinde Cunda Adasının batısı ile Maden Adası çevresinden geçerek doğusunda bulunan Güvercin ve Hasır Adalarını içine alan güzergahta araştırma ve gözlem yaptı. Kaya’ya bu araştırmasında proje gönüllülerinden Esra Başak eşlik etti. Can Eriş, teknesiyle çalışmaya destek verdi.

Sonbahar araştırma dönemi için hedeflenen saha araştırmaları sona erdi. İlkbahar da yeniden başlayacak saha çalışmalarına kadar, Ayvalık’ta ki öğrencilerle etkinlik ve eğitimler gerçekleştirilecek. İlçedeki paydaşlarla görüşülüp proje tanıtılacak, kurum ve kuruluşlarla yapılacak toplantılarla projeye maddi destek aranacak.

DENİZ KUŞLARI İLK KEZ ARAŞTIRILIYOR

Türkiye’de tanımlanmış Önemli Doğa Alanlarından birisi ve en büyük Tabiat Parkı olan Ayvalık Adaları Tabiat Parkında (19.624,27 Hektar) günümüze kadar deniz ve adalarda üreyen/ göç eden kuşların sistematik olarak araştırılmaması üzerine harekete geçen ekip tarafından başlatılan proje 1 yıl sürecek. Veri boşluğunu doldurmak, deniz kuşları üzerindeki tehdit unsurlarının belirlenerek etki değerlendirmelerinin yapılması ve elde edilen ön bulgularla Ayvalık’ta okul çağındaki öğrencilere yönelik çalışmalar yapmak amacıyla hazırlanan proje ile ekolojik bilinçlendirme, farkındalık ve kent için bilimsel veri oluşturulması hedefleniyor. Ayvalık’ta okul çağındaki öğrencilere yönelik çalışmaların da yapılacağı projenin yürütücülüğünü Ayvalık ve Türkiye’nin pek çok yerinde doğa koruma ve biyoçeşitlilik projelerinde danışman ve gönüllü olarak çalışan Kadri Kaya, bilim koordinatörlüğünü WWF-Türkiye’de Türkiye Üreyen Kuş Atlası Projesinde 3 yıl saha ve gönüllü koordinatörlüğü yapan Lider Sinav, iletişim ve etkinlikler koordinatörlüğünü Ayvalık Başka Bir Okul Mümkün Eğitim Kooperatifi ve Ayvalık Necmi Komili Okul Aile Birliği’nde eğitim kaynak geliştirme,yönetim sistemleri alanlarında yürütücülük yapan Öznur Kahraman üstleniyor.

Soldan sağa: Lider Sınav, Öznur Kahraman, Kadri Kaya

 

#kuş #kuşgözlem #ayvalik #ayvalıkadalarıtabiatparkı #denizkuşları #BBOM #ayvalıkkuşgözlemtopluluğu