“FELAKETE FIRTINA DEĞİL BARINAĞIN OLMAMASI YOL AÇTI”

Nilgün KAYA

Dün yaşanan fırtınada 100’ün üzerinde irili ufaklı teknenin parçalandığını belirten Ayvalık Deniz emekçileri, “Felakete yol açan sebep kasırga değil, teknelerimizi koyacak güvenli barınağın olmayışıdır” diyerek barınak ve zararın tazmini talebinde bulundu.

27 Mayıs günü Cumhuriyet Meydanında buluşup taleplerini içeren dilekçeyi Kaymakamlığa vermeye hazırlanan Ayvalık Deniz Emekçileri, “21 Mayıs sabahı Ayvalık büyük bir felaket yaşadı. 100’ün üzerinde irili ufaklı tekne parçalandı. Ayvalık’ın denizcileri, deniz emekçileri büyük kayıp verdi. Açıkça duyuruyoruz: Bu felakete yol açan sebep sadece sert esen kasırga değildir. Ayvalık’ta teknelerimizi koyacak güvenli bir barınağımız yok. Zamanında Ayvalıklı denizcilerin kullandığı liman özelleştirilerek lüks yatlar için marina haline getirildi. Çok küçük miktarda teknenin sığınabileceği Cunda’daki balıkçı barınağı da bugün tamamen Sahil Güvenlik Komutanlığı’na tahsis edilmek isteniyor. Ayvalık’ta 1.500’e yakın teknenin barınabileceği tek bir güvenli yer yok. On yıllardır her seçim döneminde barınak sözü veren siyasilerin bütün sözleri ne yazık ki yalan çıktı. Defalarca söz verilen barınak bir türlü inşa edilmedi. İşte 21 Mayıs sabahı yaşadığımız felaketin esas sebebi budur. Ekmeğini denizden çıkaran pek çok arkadaşımız ekmek teknesini kaybetmiştir. Denize sevdalı, kıt kanaat geçinirken artırdığı üç-beş kuruşla tekne almış, evine balığını o teknelerle götüren amatör denizciler belki de tek varlıklarını yitirmiştir. Biz Ayvalıklı denizciler artık bu gidişin son bulmasını istiyoruz. Her sene canımız yanıyor.

Açık ve net iki talebimiz var:

1. Ayvalık’ta talebi karşılayabilecek bir barınak derhal planlanmalı, inşasına ise hemen başlanmalıdır. Bunun için denizi ve rüzgarları iyi bilen deneyimli balıkçıların mutlaka görüşü alınmalıdır.

2. Yaşadığımız son felaket bir afettir. Bu afette teknelerini kaybeden ve tekneleri hasar gören tüm denizcilerin, balıkçı, ticari, amatör ayırt edilmeden tüm zararları tazmin edilmelidir. Büyük holdinglere kaynak ayıran hükümetin, geçim kaynağını ve çoğu durumda tek varlığı olan teknesini kaybeden afetzede denizcilere kaynak ayırması zor olmasa gerektir.

Biz Ayvalıklı balıkçılar, denizciler, deniz emekçileri bu taleplerimizi duyurmak üzere 27 Mayıs Perşembe günü saat 12:30’da Ayvalık Cumhuriyet Alanı’nda buluşacağız ve taleplerimizi içeren dilekçemizi mülki idareye ileteceğiz.Tüm denizcileri ve Ayvalıklı hemşerilerimizi bekliyoruz.” Dedi.