ALTINOVA PAZAR YERİ İHALESİNE TEPKİLER SÜRÜYOR, CUMHUR İTTİFAKI İHALENİN İPTALİ İSTEDİ

Nilgün KAYA

Altınova Koruma Girişimi’nin Ayvalık Belediyesine sorular yöneltmesiyle gündeme gelen Altınova Pazar Yeri ihalesi tartışmalara yol açtı. Cumhur ittifakı ilçe yönetimleri ortak bir açıklama yaparak, tek firmanın katılımıyla 10 Ekim’ de yapılan ihalenin Ayvalık ‘ı ve belediyeyi zarara soktuğu vurgulandı.

Altınova Koruma Girişimi’nin dilekçe vererek ihaleye yönelik sorular sormasıyla gündeme gelen Altınova Pazar Yeri ihalesine yönelik tepkiler devam ediyor.

Ayvalık Belediyesi’nden geçtiğimiz günlerde yapılan açıklamada, “Altınovamızın Pazaryeri’yle ilgili vicdanen de hukuken de hiç bir endişem yok!.. Benim hemşehrim, esnafım yağmurun altında, güneşin alnında eski pazar yerinde alışveriş yapmaya çalışıyor. 6-8 ay sonra Altınovalı hemşehrim Modern Kapalı Pazaryeri’nden alışverişini yapacak. Bu kadar net!” Denilmişti. 9 gün önce Ayvalık Belediye encümeni tarafından yapılan ve tek bir firmanın katıldığı Altınova Pazar Yeri yapım ihalesine tepki gösteren Cumhur İttifakı partilerinin Ayvalık ilçe başkanları ortak bir açıklama yaptı.

Ak Parti Ayvalık İlçe Başkanı Mustafa Güren ve MHP Ayvalık İlçe Başkanı Mehmet Sıray

Adalet ve Kalkınma Partisi ve Milliyetçi Hareket Partisi Yönetim Kurulları ve Meclis üyeleri adına Ak Parti Ayvalık İlçe Başkanı Mustafa Güren ve Milliyetçi Hareket Partisi Ayvalık İlçe Başkanı Mehmet Sıray tarafından ihalenin iptali istenen açıklama şöyle;

“Ayvalık Belediyesi Encümeni tarafından gerçekleştirilen Altınova Mahallesi 472 ada 30 parsel üzerine taahhüt karşılığı arsa devri ve 425 ada 3 parsel üzerindeki Pazar Yeri Yapım işi İhalesi, son günlerde Ayvalık ilçemizin kamuoyunu yakından meşgul etmektedir.

Altınova mahallemizdeki 425 ada 3 parseldeki mülkiyeti Ayvalık Belediyesi’ne ait olan 10.649 metrekare alanda pazar yeri yapılmak istenmektedir. Bu parselin batısında bulunan ve yine mülkiyeti Ayvalık Belediyesi’ne ait olan 472 ada 30 parselde toplam alan imar uygulaması yapıldıktan sonra 5047 m2 arsa alanı imar durumu incelendiğinde TAKS %0.75 ve KAKS % 275 olmak üzere H: 15.50 yani 5 kat imar durumu mevcuttur. Gerekli olan imar hesapları yapıldığında söz konusu yerde 13.879 m2 inşaat alanı kullanılmaktadır. Bu alanın tamamı konut yapılırsa ve ortalama her bir konut alanı 90 metrekare olarak hesaplanırsa, 154 adet konut yapılabilmektedir. Eğer bu alan 80 m2 olarak düşünülürse bu sayısı 173 adet konut olabilmektedir. Zemin katın kamen ticari olduğunu düşünecek olursak, yaklaşık ortalama olarak 134 adet konut ve 30 adet dükkân yapabilmektedir.

Bu bilgiler doğrultusunda KAT KARŞILIĞI OLARAK YÜKLENİCİ FİRMA İLE %50 ŞARTIYLA ANLAŞILMASI DURUMUNDA AYVALIK BELEDİYESİNE 67 ADET 90 M2 KONUT VE 15 ADET BÜYÜKLÜKLERİ 40 İLA 60 M2 ARASINDA DEĞİŞEN TİCARİ DÜKKAN ALMA HAKKI DOĞMAKTADIR 10/10/2023 günü gerçekleştirilen belediye encümen toplantısında bahse konu bu alan ihale edilmiştir. İhaleye sadece tek bir firma katılmıştır. Bu ihale sadece belediye Encümeninin yetkisi ile yapılmıştır.

Yapılan ihaleye göre İlgili firmaya, proje maliyeti yaklaşık olarak 50 milyon TL olan Pazar Yeri inşaatının yapılması ve buna ilave olarak Ayvalık Belediyesi’ne nakit olarak ödenecek olan 20 milyon TL taahhüdü karşılığında, yani toplam olarak 70 milyon TL’lik bir rakamla söz konusu arsanın devri yapılması şeklinde ihale yapılmıştır. SÖZ KONUSU ARSANIN KAT KARŞILIĞI VERİLDİĞİNDE ALINACAK KONUT VE DÜKKANLARIN DEĞERLERİ TOPLAMININ GEREKLİ HESAPLAMALAR YAPILIRSA ÇOK DAHA FAZLA GETİRİSİ OLDUĞU AÇIKÇA GÖRÜLECEKTİR.

06/01/2021 tarihinde söz konusu hale için Belediye Encümeni’ne yetki verilmesini, Cumhur İttifakı’nın 4 Belediye Meclis Üyesi 38 nolu kararda ret oyu ile kabul etmemiş ve bu ihalenin Belediye Meclisi’nin yetkisinde yapılmasını istemişlerdir. Ancak bu yetki, Cumhur İttifakının Belediye Meclis Üyeleri’nin ret oyuna rağmen, diğer partilerin üyelerinin kabul oylanyla Belediye Encümeni’ne verilmiştir.

Yukarıdaki bilgiler doğrultusunda, bu ihalenin Ayvalık’ımızı ve belediyemizi zarara uğratacağını söylüyor ve tüm sürecin başından beri sürdürdüğümüz karşı duruşu koruyoruz.

10 günlük onay süresi olan ihalenin, süresi dolmadan önce belediye idaresi tarafından yeniden gözden geçirilerek iptal edilmesini talep ediyoruz.

10 günlük onay süresi sonunda ihale idare tarafından onaylandı takdirde Cumhur İttifakı Meclis Üyeleri ve Yönetim Kurulları olarak Ayvalık halkının menfaatlerini korumak için, konunun hukuki ve idari takipçisi olacağıma ve tüm mücadeleyi vereceğimizi değerli Ayvalik halkına saygıyla beyan ederiz.

Unutulmamalıdır ki, Cumhur ittifakı olarak Ayvalık, Küçükköy ve Altınova merkezlerimizde en modem projelerle pazar yeri yapılması ve Ayvalık’ın çağdaş alışveriş merkezlerine kavuşma idealimiz ve projemizdir. 2024 Yerel Seçimlerinde Ayvalik Belediyemizin Cumhur ittifak yönetimine geçmesi durumunda söz konusu olan pazar yeri projesi ve Ayvalik’in hak ettiği tün modem projelerin belediyenin dr bütçesine dokunulmadan, devlet katkısı ile yapılmasını için her türlü gayret göstermek esas görevimiz olacaktır. Hedefimiz ve idealimiz budur. Ayvalik halkının olan bu değerli arsanın tüm gelirinin Ayvalık’ımızın ihtiyaç duyduğu projelerde ve işlerde karşılığının tam olarak kullanılması, olmazsa olmazımızdır” denildi.