ZEYTİN ÇEKİRDEKLERİ VE CHROMAS KONSERİ

Nilgün KAYA 

Ayvalık 14’ncü Kültür Sanat Günleri etkinliği başladı. 5 gün sürecek olan Kültür Sanat Günlerinin açılış töreni Amfi Tiyatroda yapıldı. Törenin ardından Türkiye’nin en büyük sosyal projeleri arasında gösterilen Zeytin Çekirdekleri koro ve orkestrası ile Şef Başak Doğan yönetimindeki Chromas konser verdi.

Ayvalık’ta yaşayan sanatçılar karma fotoğraf sergisi ve Ayvalık’ta yaşayan sanatçılar karma sergisi ile başlayan Ayvalık 14.’ncü Kültür Sanat Günleri’nin açılış töreni Amfi Tiyatroda yapıldı. Açılış törenine; CHP Yöneticisi ve MYK üyesi Semra Dinçer, CHP Balıkesir Milletvekilleri Ahmet Akın, Fikret Şahin ve Ensar Aytekin, CHP Ayvalık İlçe Başkanı Hüseyin Şalmanlı, Ayvalık Belediye Başkanı Rahmi Gençer, Belediye Başkan Yardımcıları Gökay Bacan ve İbrahim Mühürdaroğlu, belediye meclis üyeleri Salman Kayran, Fahri Güren, Dilek Saraçoğlu ve Hüseyin Barış,  ilçedeki STK temsilcileri, yurt içi ve yurt dışından gelen koro üyeleri, ilçedeki Türk Sanat ev Türk Halk Müziği korolarının üyeleri ile çok sayıda vatandaş katıldı.

“ÇOCUKLARIMIZ VE GENÇLERİMİZİÇAĞDAŞ ŞEKİLDE YETİŞTİRMEK İÇİN GEREKEN DESTEĞİ VERİYORUZ”

Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasıyla birlikte saat 21.00’de başlayan açılış töreninde, Ayvalık Belediye Başkanı Rahmi Gençer’in yapısal ve sosyal projeleri, belediyenin tamamlanan ve devam eden çalışmaları hakkındaki sunum izlendi. Kırlangıç çok amaçlı sosyal kültürel yaşam merkezinden Ayvalık Gıda İhtisas Organize Sanayi Bölgesine, UNESCO listesine girerek dünya mirası olma yolundaki çalışmalardan Zeytin Çekirdekleri, Küçükköy yaratıcı teknolojiler okulu AYBEGEM ve Gençlik Merkezi gibi çocuk ve gençlere yönelik çalışmalar, Kentin dört bir yanındaki yollardan Dr. Fazıl Doğan ve Ayazma gibi tarihi değerlere kadar yapılan yenileme onarım çalışmalarının da aralarında bulunduğu hizmetlerin sunumundan sonra söz alan Başkan Rahmi Gençer, Köy enstitülerinin önemine atıfta bulundu. Cumhuriyet’in ilk yıllarında köy enstitüleri kurulmasıyla Türkiye’nin çağdaş neslinin yetiştirildiğini kaydeden Başkan Gençer, “Zeytin Çekirdekleri köy enstitülerine benziyor. Örneğin şu an Çakmak köyümüzde İstanbul Boğaziçi Üniversitesi’nden gelen öğrencilerle birlikte bir yaz okulu yapılıyor. 1700 çocuğumuza ulaşıldı bu projede ve ulaşılmaya devam ediliyor. Çeşitli üniversitelerden öğretim üyeleri ve öğrenciler geliyor bu proje için Ayvalık’a, gönüllü olarak. Çocuklarımıza keman, piyano, viyolonsel çalmayı öğretiyor” dedi. Dünyaya geniş ufukla bakan çocuklar ve gençlerin yetişmesine her zaman önem verdiğini kaydeden Başkan Gençer, “Belki yollarımızı eksik yaptık, belki bazı eksikliklerimiz var ancak sporcularımız, özel çocuklarımız, Zeytin Çekirdeklerimiz gibi Atatürk’ün izinde, muhasır medeniyetlere giden yolda çocuklarımıza ve gençlerimize gereken desteği veriyoruz ve vermeye devam edeceğiz. Kendimize bunu hedef olarak koyduk çünkü çocuklarımızı çağdaş, bilime dayalı bir şekilde yetiştirmemiz lazım. Yollarımızı da yapıyoruz, eksikliklerimizi de tamamlıyoruz. Ayvalık çağdaş bir kent. Ayvalık’ta yaşayanlar çağdaş. Ayvalık’ın doğasını, mimarisini korumak için bize emanet ettiniz. Biz de kendimize yol çizdik; Ayvalık’ı koruyarak yükselteceğiz” dedi.

AYVALIK ÇARŞI ŞARKISINDA ZEYTİN ÇEKİRDEKLERİ KOROSUNU YÖNETTİ, İZMİR MARŞINI BİRLİKTE SÖYLEDİ

Kültür ve sanatta yerel gücü birleştiren bir program hazırladıklarını ifade eden Belediye Başkanı Rahmi Gençer, “Kentimizin kültür ve sanatta yerel gücünü birleştirmek istiyoruz. Bu düşüncenin gayreti ile yerelde yaşayan sanatçılarımıza ağırlık verilen bir program hazırladık. Yerel sanatçılarımız, yurt içi ve yurt dışından gelen koro grupları ile Ayvalık’ın her Mahallesi’nde, sokaklarında renkli görüntüler oluşturacağız. Koro Festivalinin önümüzdeki yıllarda da Ayvalık’ta devam etmesini arzu ediyoruz. Her yıl olduğu gibi bu yıl da Kültür Sanat Günlerimizde farklı sanat dallarına yer vermeye çalıştık” dedi. İngilizce ve Fransızca şarkıların ardından Anadolu’nun sevilen şarkılarını potpori şeklinde yorumlayan Zeytin Çekirdekleri koro ve orkestrasını ‘Ayvalık Çarşı’ şarkısı sırasında şef olarak yöneten Başkan Gençer, İzmir Marşını da milletvekillerini sahneye çağırarak koroyla birlikte söyledi. Başkan Gençer, Ayvalık’a gelen koro ve atölye şeflerine, sergilere katılan sanatçılar, kültür sanat günlerine destek veren kurum ve STK temsilcilerine plaket vererek teşekkür etti.