MAVİ BAYRAKTA ÖNCÜ YAT TUANA- K

Nilgün KAYA
Plajlarda görmeye alıştığımız, temizlik ve güvenlik başta olmak üzere 33 kriterin sağlandığını belirten Mavi Bayrağı Türkiye ‘de almaya hak kazanan 10 yattan biri olan Tuana K’nın sahibi Kaynar ailesi çevre duyarlılıkları ve doğaya katkı için gösterdikleri azimle dikkat çekiyor.
Tuana K yatına Mavi Bayrağı önceki gün,  Burhaniye Belediyesi Sağlık İşleri Müdürü ve yerel Mavi Bayrak sorumlusu Barış Hakan, Balıkesir Büyük Şehir Belediyesi yerel Mavi Bayrak sorumlusu biyolog İclal Yeter, Burhaniye Belediyesi Marina Sorumlusu Uğur Cebe ve TÜRÇEV İzmir ve Kuzey Ege illeri koordinatörü Doğan Karataş tarafından takıldı.
Mavi bayrak almak isteyen yatların uyması gereken 4 kriter, 17 davranış kuralı bulunuyor. Bu kuralların odağındaysa çevreyi korumak ve sürdürülebilirlik var.
Mavi bayrak alma hakkı kazanan ilk yatlardan olan ve uzun yıllardır bu hakkı kaybetmeyen Tuana K teknesinin sahibi Mehmet Nuri Kaynar, ” Tekneyi aldığımız zaman çevre temizliğine çok dikkat etmeye başladık. Çünkü gittiğimiz her yer bir sene sonra daha da kirleniyordu. Ne yapabiliriz? Bu kirliliği nasıl durdurabiliriz? Bununla ilgili araştırma yaparken karşımıza TÜRÇEV çıktı. TUÜRÇEV’in kriterleri gerçekten uyulması gereken kriterler. İster Mavi bayrak taşıyın ister taşımayın. Denizdeyseniz uyulması gereken olmazsa olmaz kriterler.” Dedi.
Eşi Asuman Kaynar,  “Başrolde kızımız Tuana vardı. O dönemde ikinci, üçüncü sınıf öğrencisiydi. Denizlerimizi nasıl temiz tutarız diye bir röportaj yaptı arkadaşlarıyla önce. Sonra bir seminer ve sunum gerçekleştirdi. Bunu bir Mavi Bayrak ile ödüllendirmek istediklerini anlattılar. O tarihten itibaren de her sene biz Tuana ‘nın liderliğinde çevreyle ilgili broşürler dağıtıyoruz. Mavi bayrakla ilgili insanları bilgilendiriyoruz. Denizimizi, çevremizi nasıl temiz tutarız? Bunlarla ilgili çalışmalar yapıyoruz. Bugüne kadar da böyle geldik her sene Mavi Bayrağı almaya hak kazanıyoruz.” Dedi.
Her teknede bir atık deposu bulunduğunu belirten Tuana, çok önemli bir çevre kuralına dikkat çekerek, ” Bu deponun asla açıklarda boşaltılmaması gerekiyor normalde. Aynı zamanda tekne içinde kullanılan bazı materyallerin de doğa dostu olması gerekiyor. Sabun deterjan gibi.” Dedi. Yatta bulaşıklar deterjan kullanmadan yıkanıyor, çöpler de ayrıştırılarak Marinaya teslim ediliyor.
Uluslararası Çevre Eğitim Vakfı tarafından 51 ülkede uygulanan Mavi Bayrak programı temizliği, donanımı, güvenliği ve sürdürülebilirliği temsil ediyor. Türkiye ‘de 551 plaj, 23 Marina, 14 turizm teknesi 10 bireysel yatta bu bayrak dalgalanıyor.