YURDUN DÖRT BİR YANINDAKİ ENGELLİLER AYVALIK’TA BULUŞTU

Nilgün KAYA

Adıyaman’dan İzmir’e, Ankara’dan İstanbul’a engellileri Ayvalık’ta buluşturan Ayvalık Engelliler Şenliğinin 30’uncusunun açılış töreni Cumhuriyet Meydanı’nda gerçekleştirildi. Zihinsel Özürlüler Federasyon Başkanı Aynur Dangaz’ın da şenlikte, engelli bireylerin yaşamın içinde olma isteği ve bu tür etkinliklerin önemi gündeme geldi.

Pandemi nedeniyle ara verilen geleneksel Ayvalık Engelliler Şenliği, 2 yıl aradan sonra Ayvalık Engelliler Kültür Sanat ve Spor Etkinlikleri olarak tekrar başladı. 27 Eylül 2 Ekim tarihleri arasında gerçekleştirilecek etkinliğin açılış töreni 28 Eylül Çarşamba günü saat 11.00’de Cumhuriyet Meydanı’nda düzenlendi.

“BU ŞENLİK HAYATA KARIŞTIĞIMIZ YER”

Saygı duruşu ve istiklal Marşının okunmasının ardından şenliğin başlama nedeni olan Türkiye Sakatlar Konfederasyonu Başkan Yardımcısı Ömer Uğur’un kızı Hayat ve şenliğe büyük emek veren isimlerden olan Ayvalık Zihinsel Engelliler Derneği’nden merhum Mesut Özkan anıldı.

Zihinsel Özürlüler Federasyon Başkanı Aynur Dangaz, şenliğin 30 yıldır Ayvalık’ta yapılmasına en büyük katkıyı Ayvalık halkının verdiğini belirterek Ayvalık halkına teşekkür ederken, “Bu şenlik hayata karıştığımız yer. Evde, işte, sokakta, çalışma hayatında, konserde, tiyatroda yani yaşamın içinde olmak istiyoruz” dedi. Ayvalık Belediye Başkanı Mesut Ergin, Ayvalık halkı adına gelen ekiplere ‘Hoşgeldin’ derken Kaymakam Hasan Yaman, “Dünyanın herhangi bir yerinde bu içerikte bir festival var mı diye sordum. Bilmiyoruz dediler. Şu ana kadar duymadık ama Türkiye’de bir kaç yerde yeni başladı dediler. Ayvalık’ta 30 yıl önce başlamış ve pandemiye kadar aralıksız devam etmiş. Hakikaten ciddi bir başarı.” dedi. Zihinsel engelli bir çocuğu olan Gülsel İnal, şenliğin devam etmesini isteyerek, “Biz 15 senedir birfiil bu şenliklere katıldık ve çocuklarımızın heyecanla beklediği bir tatil oldu izim için ve bir nebze olsun biz anneleri de bir biraz dinlendirmiş oldunuz. Size çok teşekkür ederiz.” dedi.

Ankara’dan etkinliğe katılan Fehmi Helvacıoğlu, Ayvalık’ta yazdığı ‘Güneş ellerimde’ şiirini okudu. Zonguldak Ereğli ilçesinden Otizmli Mutluhan Er, Ayvalık temalı çizimlerini Kaymakam ve Belediye başkanına hediye etti.

Etkinlik kortej geçişi ile tamamlandı.